Följ med oss till Höga Kusten!

Toppturstest, via ferrata-klättring och teoripass - nu kör vi!

HÖGA KUSTEN - ETT VÄRLDSARV

Den dramatiska kusten längs med Ångermanland har lockat människor sen urminnes tider. Och än idag är den fantastiska naturen någonting som lockar människor till Höga Kusten.

Nu arrangerar vi en helg på temat förberedelser, motivation och PEPP för dig som tagit sikte på Kebnekaise. Som en del av dina förberedelser kan du boka in dig på denna fullspäckade helg. Vi bor passade nog på Friluftsbyn som ligger precis nedanför Skuleberget, berget som kommer bli vår hemmaplan under denna helg.

På programmet står bland annat ett toppturstest upp på Skuleberget (295m ö h) då du får veta om du ligger i fas med konditionen eller behöver träna mer. Vi kommer också att klättra upp på Skulebergets Via Ferrata-leder för att träna inför Kebnekaises Via Ferrata. Självklart arrangeras också ett teoripass med fokus på utrustning och vandringsteknik.

Den sista dagen ger vi oss ut i Skuleskogen för att uppleva den fantastiska naturen, självklart passerar vi den legendariska Slåttdalsskrevan och får en fantastisk utsikt över Norrfjärden.

Efter helgen kommer du känna – Kebnekaise, nu är jag redo!

Några höjdpunkter under helgen....

Förberedelser

1. Skuleskogens nationalpark

Skuleskogen erbjuder riktig urskog med enorma granar, djupa dalgångar, kala hällmarker och hisnande bergstoppar. Vi vandrar i grupp och du får en känsla för vilket tempo vi kommer gå i uppe i Kebnekaise.

Nationalparken erbjuder också mycket historia och landskapet har formats av inlandsisen, landhöjningen och havsvågorna.

Skuleskogen

2. Slåttdalsskrevan

Under vår vandring i Skuleskogen passerar vi ett av naturens underverk – Slåttdalsskrevan. Skrevan är en 200 meter lång, 30 meter djup, 7 meter bred passage som delar Slåttberget i två delar. Det är havets påverkan som bildat skrevan.

Vissa säger att det här den klassiska scenen med Ronja och Birk i Ronja Rövardotter spelades in. Dags för en selfie?

Via Ferrata

3. Via Ferrata

Via Ferrata betyder “Järnets väg” och dess ursprung är de italienska alperna. Det är ett sätt att ta sig uppför en brant bergssluttning med hjälp av en säkrad vajer, utan att själv behöva ha klätterkunskaper.

På Kebnekaise vandrar vi östra leden och behöver då ta oss uppför en via Ferrata. Vad passar då bättre än att träna på Skule berget som har några av världens bästa via ferrata-leder?

DAGSPROGRAM

Här nedan ser du resans program. Välj bland de övriga flikarna för att få se bildgalleri, vanliga frågor m.m.


1

Dag 1: Ankomst Friluftsbyn

Du anländer till vårt boende för helgen, Friluftsbyn, på fredag kväll. Du är välkommen att checka in mellan 15.00 och 21.00. Kl 21.00 tänder vi brasan och det bjuds på välkomstdryck och snacks och en introduktion av helgen av ansvarig guide. Alla är laddade att köra igång med förberedelsehelgen morgonen dagen därpå! Boendet sker i Friluftsbyns fina stugor, vi bor där två och två.


2

Dag 2: Via Ferrata, toppturstest och teori

Idag väntar en fullspäckad dag! En härlig frukost står uppdukad, vi äter tillsammans och efter frukosten blir det en utrustningsgenomgång. Du får veta hur du bäst klär dig ute i friluftslivet, hur stor ryggsäck man kan förväntas ha på Kebnekaise, vilka kängor som passar m.m. Vi kommer också att gå igenom vad som gäller när vi passerar glaciären på Kebnekaise, bland annat hur vi går i replag och du får också möjlighet att prova stegjärn som vi använder på glaciären uppe i Kebnekaise.

Efter genomgången går alla till sina stugor och byter om och gör sig redo för nästa aktiviteter – Via Ferrata. Vi samlas igen och tar en gemensam promenad bort till botten av Skuleberget där Via Ferrata-klättringen pågår. Vi har två leder att välja mellan, Vita och Röda leden. Den ena (vita) är lämplig för de som aldrig testat Via Ferrata tidigare och den andra (röda) är för de som vill utmana sig lite extra. Både lederna kommer ge dig värdefull erfarenhet inför din bestigning av Kebnekaise. Att klättra via Ferrata är riktigt häftigt! du kommer utmana dina rädslor och den vackra utsikten på toppen, tillsammans med stoltheten att ha klarat av det, är belöningen när allt är avklarat! Efter klättringen går vi ned igen via en stig och äter lunch på restaurangen Hillside Kitchen, självklart något härligt lokalt från Ångermanland.

På eftermiddagen är det dags för nästa utmaning – Toppturstestet! Nu är det dags att testa formen, är du redo för Kebnekaise eller inte? Vi ska upp på samma topp som på förmiddagen, men en annan väg – nämligen Östra Bergsstigen, och denna gång använder vi enbart våra ben, fötter och kängor. Alla går i fri fart, på toppen möter guiden upp och du får en tid och ett utlåtande på ditt tempo. Behöver du lägga i en växel eller inte?

Efter kaffe och fika uppe på toppstugan så går vi i samlad trupp ned till Friluftsbyn. Nu är alla trötta efter en intensiv dag och vi får lite egen tid i stugorna innan vi samlas för middag och reflektion. Efter middagen håller ansvarig guide en genomgång av vad som kan förväntas under morgondagen och tips gällande vandringsteknik.


3

Dag 3: Vandring i Skuleskogen och hemfärd

Sista dagen på helgen avslutas med flaggan i topp! Efter frukost hämtar en buss upp oss och kör till Skuleskogens nationalpark. Idag ska vi vandra en hel dag i den fantastiska trollskogen och vi kommer få uppleva vackra utsikter över Norrfjärden, riktig gammal urskog och såklart den legendariska Slåttdalsskrevan. Vi har med oss matpaket som vi äter längs med vandringen. Under denna dag kommer du få en insikt i vilket tempo vi kommer gå i på Kebnekaise, hur det är att vandra i grupp och såklart möjlighet att ställa alla dina frågor till guiderna.

Framåt eftermiddagen hämtar bussen upp oss och skjutsar tillbaka oss till Friluftsbyn där vi säger tack och hejdå, vi ses på Kebnekaise!


Vanliga frågor - Höga Kusten

Vad kostar en resa till Höga Kusten?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • Två nätters boende i 2bäddsstuga
 • Helpension:
  • Snacks vid välkomstmöte fredag kväll
  • Frukost dag 1&2
  • Lunch dag 1&2
  • Middag dag 2
  • Fika i toppstugan
 • Via Ferrata-Klättring
  • Utrustning
  • Guidning
 • En hel dags vandring i Skule skogen med transfer
 • Dom bästa förberedelserna du kan tänka dig inför Kebnekaise!

Vad ingår inte i priset?

 • Resa till och från Höga Kusten 
 • Dryck utöver måltidsdryck
 • Lakan till sängen och handdukar (ta med själv eller hyr på plats)
 • Personlig vandringsutrustning

Hur bor vi?

Vi bor på i tvåbäddsstugor Friluftsbyn (https://friluftsbyn.se/), precis nedanför Skuleberget i hjärtat av Höga Kusten.

Boendet är litet och mysigt, med direkt anslutning till natur och friluftsliv. Här äter vi de flesta måltiderna och umgås på kvällarna.

Hur kommer jag till Höga Kusten?

Du kan ta dig till Friluftsbyn på flera sätt:

 1. Bil. Friluftsbyn ligger cirka 5 timmar norr om Stockholm. Programmet börjar på fredag kväll så om du bor i Sthlm/Mälardalen är det perfekt att sluta lite tidigare på fredag eftermiddag och direkt åka upp till Höga Kusten.
 2. Tåg. Du kan ta tåg upp till Örnsköldsvik, därefter taxi ut till Friluftsbyn. Vi hjälper till att sätta dig i kontakt med övriga personer i gruppen som har samma plan så kan ni dela taxi.
 3. Buss. Med Y-Buss tar du dig enkelt och billigt till FriluftsByn från Stockholm och mellanliggande stopp längst Norrlandskusten. Du kan även kliva på i Umeå. Hållplatsen du stiger av på heter Docksta Marina och ligger bara 2 kilometer från FriluftsByn. Från Stockholm avgår fyra bussar dagligen norrut till FriluftsByn.

Hur långt innan min inplanerade resa till Kebnekaise passar det att vara med på denna helg?

Vår tanke med denna helg är att den ska ge dig mycket, även om din avgång till Kebnekaise skulle vara i direkt anslutning till förberedelsehelgen.

För att få ut max av innehållet och ha möjlighet att träna på hemmaplan är det dock bra om det iallafall är minst en månad kvar innan din planerade resa till Kebnekaise går av stapeln.

Vem riktar sig förberedelsehelgen till?

Innehållet är anpassat för att passa dig som ska åka på en vandringsresa till Kebnekaise och vill komma så förberedd som möjligt. Dock passar innehållet även bra för dig som ska på en annan vandringsresa, exempelvis vandra i Jämtlandsfjällen, Sarek eller Padjelanta. Ska du iväg på en utlandsresa på hög höjd, exempelvis Kilimanjaro eller Inkaleden så rekommenderar vi istället förberedelsehelgen i Jädraås som du hittar HÄR.

Hur många personer är med på förberedelsehelgen?

Vi har satt en gräns på 16 personer och 2 guider.

Vad äter vi för mat?

De flesta måltiderna äter vi på Friluftsbyn. En av luncherna äter vi på restaurangen nedanför Skuleberget. På heldagsvandringen i Skuleskogen har vi medhavd matlåda som delas ut på morgonen. Maten som bjuds på är lokalt, närproducerad med högt energiinnehåll så att vi orkar med alla aktiviteter. Har du allergier, är vegan eller intolerant mot exempelvis gluten och laktos? Inga problem, inför avfärd kommer du få fylla i en hälsodeklaration där du får uppge dina matpreferenser.

Vad behöver jag ta med mig för utrustning?

Du tar med dig samma utrustning som du ska ha med dig på din kommande vandringsresa. Utrustning för Via Ferrata-klättringen står vi för. Vid bokning får du en detaljerad packlista.

Hur tänker ni kring dagens situation med corona?

Vi är väldigt ödmjuka för att vi är mitt uppe i en pandemi och har vidtagit åtgärder för att minska smittrisken. Vi är också ödmjuka inför att situationen kan ändras.

Läs mer om vad vi gör HÄR.

Närmaste kommande avgångar

Fler anledningar att åka till Höga Kusten

Ett perfekt delmål

Att ha ett delmål längs med vägen skapar motivation!

Lär av andra

Du träffar och lär känna andra deltagare och tillsammans lär ni av varandra.

God mat

Vi har sett till att det på denna resa ingår bra, näringsrik mat som gör dig redo för äventyr!

Gästerna har ordet

Sonny Fjellström Kebnekaise

KEBNEKAISE 2017

“Jag var med på vandringen upp på Kebnekaise på midsommarafton. En perfekt arrangerad resa. Där vi träffade många mycket trevliga människor. Att resa med Swett är et bra sätt att komma ut i naturen och träffa ny bekantskaper.”

Sonny Fjellström

Caroline Pålman Kebnekaise

KEBNEKAISE 2016

“Jag åkte med Swett till Kebnekaise i augusti 2016 och är väldigt nöjd med upplevelsen. Så skönt att få hjälp av erfarna och duktiga guider under hela turen!

– Caroline Pålman