Bästa tiden att bestiga Kilimanjaro |Swett

Bästa tiden att bestiga Kilimanjaro

2019-10-10
Blogg

Det är möjligt att bestiga Kilimanjaro året runt, men vissa månader kännetecknas av kallare väder, mer regn och eventuella snömassor på toppen. Det finns två vandringssäsonger som är de bästa tiderna att bestiga Kilimanjaro.

Vindar och Kilimanjaros väder

Kilimanjaros väder påverkas kraftigt av samspelet mellan passadvindar och bergets form.
De sydöstra passadvindarna bär med sig massor av fukt när de rör sig över indiska oceanen. När de når Kilimanjaro i mars tvingas de uppåt där de kondenserar, vilket resulterar i moln och nederbörd. Detta betyder att mars till maj är den blötaste säsongen på Kilimanjaro. De södra sluttningarna är särskilt mottagliga för regn under denna tid på året. Denna tid rekommenderar vi absolut inte för vandring.

Antipassadvindar från nordöst transporterar mycket lite fukt, men de blåser starkt. Styrkan av dessa vindar, som pågår från april till oktober, håller de sydöstra passadvindarna under sig. Därför är dessa månader vanligtvis torra och molntäcken och nederbörd är generellt begränsat till de nedre backarna. Denna period är vanligtvis lite svalare.

Bästa månaderna för att vandra 

Bästa månaderna för att vandra Kilimanjaro | Swett

Det finns främst två vandringssäsonger som är väl lämpade för att bestiga Kilimanjaro. De är januari-mars och juli-november.

Januari-mars är generellt sett varmare än juli-november och det finns en större sannolikhet att svettas lite extra på berget. Under denna period är det vanligt med en och annan regnskur på eftermiddagen på berget.

Juli-november är vanligtvis molnfria och utan regn. Dock är det lite svalare.

Swetts rekommendation

Swett arrangerar resor till Kilimanjaro under januari, juli och oktober/november. Alla dessa månader fungerar utmärkt att vandra. Det finns som vi skrev ovan vissa variationer men de är så små att vi tycker att du ska välja den resa som passar bäst för dig och ditt schema.

Läs mer om våra resor till Kilimanjaro här: www.swett.se/kilimanjaro

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x