5-17 oktober 2018: Everest Basecamp

13 dagar
 • Buddhistisk staty i Kathmandu där vandringen mot Everest Base Camp börjar
 • Everest Base Camp Namche Bazaar
 • Gruppbild vid Mount Everest Base Camp
 • Vandring mot Everest Base Camp
 • Everest_Basecamp_Bildgalleri_4_Grupp

Välkommen!

Här hittar du  info om en avgång på ett specifikt datum (aktuellt datum ovan).

Välj i flikarna för önskad info om just denna avgång.

Vill du boka in dig på resan klickar du på “BOKA NU” och följer instruktionerna.

Vill du ha mer detaljerad info om programmet, svar på vanliga frågor, inspireras av vackra bilder och få veta de 3 främsta skälen till att åka med Swett – gå då istället in på destinationssidan som du hittar i menyn under “Destinationer”.

 

 

Vad kul att du är intresserad av att åka med oss till Nepal och Everest Basecamp! På denna sida hittar du detaljerad information om en resa som avgår på ett specifikt datum. Är du intresserad av att veta mer om vårt upplägg på Everest Basecamp kikar du in på vår destinationssida https://www.swett.se/everestbasecamp/

1

Dag 1, fredag 5 oktober: Ankomst Katmandu

Du blir hämtad vid flygplatsen av vår lokale guide och skjutsad till hotellet där du möter upp resten av gänget. Katmandu är en historisk stad med många spännande byggnader att se. För en svensk kan det kännas som ett kaos med alla människor, marknader och myllret av djur – men efter ett tag inser man att allt har sin plats, det är bara på ett annorlunda sätt. Idag får alla vila upp sig efter den långa flygfärden. På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet och peppar inför den kommande utmaningen. Efter middagen har vi sedan en genomgång inför vandringen tillsammans med våra lokala guider där vi går igenom hur de kommande dagarna kommer gå till. Stämningen är god och alla är förväntansfulla inför äventyret.

2

Dag 2, lördag 6 oktober: Flyg till Lukla och vandring till Phakding (2650m)

Vi väcks tidigt på morgonen för en rejäl frukost på hotellet innan vi beger oss till inrikesflygplatsen. Därifrån ska vi flyga en kort tur på 25-30 minuter till Lukla där vår vandring börjar. Det är en fantastiskt vacker utsikt som möter oss från flyget och vi kan blicka ut över Himalayas alla bergstoppar. Väl framme i Lukla möter vi de sherpor som kommer gå med oss under den kommande tiden och vi lastar också på vår packning på de yakar som kommer gå med oss. Dagens vandring är kort och går faktiskt nedåt, vi blickar ut över den berömda skolan som byggdes av Sir Edmund Hillary. Vi går genom flera små byar och över floder och överallt hänger de klassiska färgglada böneflaggorna. Vi kommer fram till Phakding på eftermiddagen där vi bor på ett trevligt tea house.

3

Dag 3, söndag 7 oktober: Vandring från Phakding till Namche Bazaar (3440m)

Idag har vi en lång vandringsdag framför oss. Vi börjar med att följa Dudh Koshi-floden och efter ett tag har vi en magnifik by över Thamserkue Peak som är 6608 meter högt. Under vår vandring passerar vi större skogsområden fulla av barr- och rhododendron träd. Efter ett tag kommer vi in i en by som heter Monjo där vi stannar och äter lunch. Här finns många fina små hus. Efter lunchen fortsätter vandringen över en bro och sista delen av dagen går vi igenom en tallskog och sista biten är en kraftig stigning upp till Namche Bazaar, sherpornas huvudstad. Vi bor i en lodge med god standard och njuter av att vi klarat av de två första dagarna.

4

Dag 4, måndag 8 oktober: Acklimatiseringsdag Namche Bazaar (3440m – 3700m – 3440m)

Idag stannar vi i Namche Bazaar. Under dagen arrangeras en acklimatiseringstur upp till Khumjung-dalen för de som är pigga. Den kallas också för ”den gröna dalen”, inte för att det är mycket växtlighet där utan för att taken på husen är grönmålade. Under dagen finns också möjlighet att besöka Namche muséet man upplever en historisk rundtur genom Everest-regionen. Från en utkikspunkt i dalen har vi en otrolig utsikt av Mt Amadablam som blivit utsedd till världens vackraste berg. Ytterligare något högre upp har vi en fantastisk vy av Mt Everest (8848möh) och Lothse (8501 möh).

5

Dag 5, tisdag 9 oktober: Vandring från Namche Bazaar (3440m) till Phortse (3840m)

Idag viker vi av från de stora vandringslederna och tar oss in på leden som ska ta oss upp till de mäktiga Gokyo-sjöarna och bergstoppen Gokyo ri. Idag har vi en väldigt scenisk dag framför oss. Redan efter frukost kommer vi upp på högre höjd och skymtar Himalayas mäktiga berg. Några nya berg skymtar fram, exempelvis Kwangde (6187möh), Twachee(6542möh) och Nuptse (7879 möh). Vi ser till att stanna ofta för att ha tid att fotografera och föreviga vyn. Vi äter lunch med utsikt över Dhudhkosi-dalen och fortsätter sedan vidare och njuter av utsikten över Tengboche-klostret längre bort. Vi stannar till I Phortse Tanga på 3840 meters höjd där vi avnjuter middagen innan sömnen ger sig tillkänna.

6

Dag 6, onsdag 10 oktober: Vandring från Phortse (3840m) till Machhermo (4770m)

Idag tar vi många höjdmeter och kommer upp på högalpint område och det märks på temperaturen som börjar sjunka. Vi passerar flera vattendrag som kommer från glaciärer längre uppströms. Under varje dag så berättar vår lokala sherpaguide för oss om den lokala floran och faunan och även om den historik som omger varje by vi passerar. Passa på att fråga guiden allt du undrar över! Sherpor är mycket kända för sin gästvänlighet och sin förmåga att ta sig fram i berg. Under eftermiddagen blir det brantare och stigen tar oss över en bergskam. Vi passerar också en legendarisk plats där sägnen säger att Yeti dödade en kvinna och hennes yak. Vi tar oss snart till Machhermo där vi checkar in på vårt lokala tea house för natten.

7

Dag 7, torsdag 11 oktober: Vandring från Machhermo (4470m) till Goyko Lake (4790m)

Idag kommer vi inte att ta många höjdmeter utan vi går snarare nedåt i dalen för att se fram emot vårt slutmål för dagen, Gokyo Lake. Det är ett av de absolut finaste platserna i den här delen av Himalaya. Stigen går upp mot den lilla byn Kharka där det finns ett fåtal stenhus. Därifrån går stigen nedför till Pangka på 4380 meters höjd. Denna plats är känd för en tragisk olycka 1995 då en lavin utlöstes och flera personen förolyckades. Stigen blir bredare efter att vi gått över en bro som går över smältvattnet som kommer från Gokyo Lake. Vi passerar sedan de tre berömda sjöarna, Taujun Lake, Lake Dudha och till sist Goyko Lake. Här förstummas vi över skönheten, det är bland det vackraste man kan tänka sig! De stora bergen avspeglar sig I vattenytan vi njuter av upplevelsen.

8

Dag 8, fredag 12 oktober: Vandring från Goyko Lake upp på Goyko Ri (5357m) och sedan till Taknak (4700m)

Idag får alla göra ett val. Antingen så går man upp på Gokyo Ri och får en helt fantastisk utsikt över Mount Everest, Lhotse och Cho Oyu, eller så stannar man kvar på lodgen och får en skön sovmorgon. Man behöver inte bestämma sig förrän kvällen innan. För de som väljer att gå upp på Gokyo ri är de en tidig morgon med pannlampa i mörkret som gäller. Upp till toppen av Gokyo ri är det ungefär 3 timmars vandring och vi får se soluppgången därifrån, en fantastisk upplevelse! Efter att ha avnjutit utsikten så går gruppen återigen ned till lodgen och äter lunch. Därefter går vi vidare till Taknak, en lätt vandring på två timmar. Där gör vi oss redo för nästa dag som också blir en lång och tuff dag.

9

Dag 9, lördag 13 oktober: Vandring från Taknak (4700m) över Chola Pass (5368m) till Thukla (4620m)

Idag ska vi ta oss upp på vandringens högsta punkt! Det gör vi i gott sällskap, runt omkring oss har vi topparna Lobuche, Cholatse, Ama Dablam och många andra kring oss. Vi börjar med att stigen slingrar sig uppför och passerar ett flertal minder glaciärströmmar. Här kan vi också förvänta oss att få gå på snö. Vi passerar den lilla byn Chola där vi stannar och dricker te. Här finns det ett myller av buddhistiska böneflaggor. Därefter tar vi oss upp på Chola Pass på 5368 meters höjd. Här är utsikten magnifik! Efter att ha stått på bergspasset och blickat ut så tar vi oss hela vägen ned till 4620 m höjd, till den lilla byn Thukla.

10

Dag 10, söndag 14 oktober: Vandring från Thukla (4620m) till Everest Basecamp (5350m) och till Gorak Shep (5120m)

Idag ska vi till Everest Basecamp! Vi börjar få bra morgonrutiner och att packa utrustningen går enklare för varje dag. Första delen av vägen mot Basecamp är belägen i utrymmet mellan moränen som skapats av glaciärerna och bergsväggen. Vi stannar för lunch i Gorak Shep, som också är vår sovplats för natten, och tar oss sen till Everest Basecamp. Ögat lurar oss att tro att EBC är bara ett stenkast bort, men det tar två timmar att ta oss fram till campet. Väl framme i basecamp kramas och firar vi! Vi har klarat det! Vi tar oss tid att besöka lägret innan vi återvänder till Gorak Shep och förbereder oss för att imorgon åka ned till Lukla i helikopter.

11

Dag 11, måndag 15 oktober: Helikopter från Gorak Shep till Lukla och flyg till Katmandu

Vi äter tidig frukost och kan knappt förstå att vi snart ska få uppleva Khumbu-dalen från ovan. Strax efter soluppgången kommer helikoptern för att hämta upp oss. Den lyfter oss och istället för att behöv vandra tre dagar nedför så tar vi oss ned på 20 minuter. Väl i Lukla tar vi ett flygplan tillbaka till Kathmandu. Vilken känsla! Att slippa slita på knän och rygg på den kämpiga färden nedför och istället uppleva Mt Everest från helikopter är något som väldigt få får uppleva. På eftermiddagen checkar vi in på hotellet vi lämnade för 11 dagar sedan. Vi tror knappt det är sant, för 24 timmar sedan var vi på Everest basecamp och nu är vi i Katmandu och tar ett dopp i poolen. Vilka kontraster!

12

Dag 12, tisdag 16 oktober: Katmandu

Denna dag har vi som reservdag om vädret skulle vara dåligt när vi ska flyga från Lukla. Då har vi en dags marginal. Går allt enligt plan spenderar vi denna dag i Katmandu. Kanske vill du följa med på en guidad tur eller bara slappa på hotellet? Denna dag håller vi öppen och flexiblel.

13

Dag 13, onsdag 17 oktober: Avfärd hem

Idag går flyget hem. Med fantastiska minnen I bagaget sätter vi oss på flyget och tittar tillbaka på två helt fantastiska och oförglömliga veckor.

Everest Basecamp – det här ingår

 • Två nätter på hotell i Kathmandu med frukostbuffé
 • Inrikesflyg från/till Kathmandu → Lukla
 • Helpension på alla tea house under vandringen
 • Allt vatten under vandringen (kokat vatten)
 • Lokala guider och en svenskspråkig guide
 • Bärare och jakar för att bära packning
 • Alla nationalparkstillstånd
 • Välkomstmiddag på hotellet
 • Avslutningsmiddag på nepalesisk restaurang

Everest Basecamp – det här ingår inte

 • Lunch/middag i Kathmandu (förutom frukost och välkomstmiddag)
 • Dryck förutom vatten
 • Evakuering (täcks av din reseförsäkring)
 • Dricks
 • Internationella flyg
 • Försäkring och avbokningsskydd
 • Saker av personlig karaktär (kläder och vandringsutrustning)

Vi erbjuder vi följande tillval för dig som vill sätta en extra guldkant på din resa! Klicka in på respektive tillval för att läsa mer och lägg tillvalet i varukorgen om du vill köpa tillvalet.

Haglöfs duffelbag
Hyra utrustningskit bestående av sovsäck, liggunderlag och dunjacka

 

Avbeställningsskydd ERV

 

Förläng din resa till Everest base camp med extra safari
Chitwan nationalpark

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 45 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg?

Svar: I våra resor ingår inte flyg och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och flyga från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter eller helt enkelt kunna välja standard och pris på sina flyg. Därför ingår inte flyg, däremot så samarbetar vi med en väldigt bra flygresebyrå som gärna hjälper dig att boka in ditt flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär.

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: Ja, vi erbjuder ett avbeställningsskydd via försäkringsbolaget Europeiska ERV som du hittar under fliken “Tillval”.

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

Du gillar kanske också…