9 – 22 oktober 2021: Everest Base Camp

14 dagar
 • Färgglada Namche Bazaar där vi spenderar en dag på vägen mot Everest Base Camp
 • Hängbroar på vägen mot Everest Base Camp
 • Gruppbild vid Mount Everest Base Camp
 • Vandring mot Everest Base Camp
 • Everest_Basecamp_Bildgalleri_4_Grupp

Välkommen!

Här hittar du  info om en avgång på ett specifikt datum (aktuellt datum ovan).

Välj i flikarna för önskad info om just denna avgång.

Vill du boka in dig på resan klickar du på “BOKA NU” och följer instruktionerna.

Vill du ha mer detaljerad info om programmet, svar på vanliga frågor, inspireras av vackra bilder och få veta de 3 främsta skälen till att åka med Swett – gå då istället in på resmålssidan som du hittar i menyn under “RESMÅL”.

 

 

Vad kul att du är intresserad av att åka med oss till Nepal och Everest Basecamp! På denna sida hittar du detaljerad information om en resa som avgår på ett specifikt datum. Är du intresserad av att veta mer om vårt upplägg på Everest Basecamp kikar du in på vår destinationssida https://www.swett.se/everestbasecamp/

 1

Dag 1, lördag 9 oktober: Ankomst Katmandu

Vår lokala guide står med Swett-skylten och hämtar dig på flygplatsen och skjutsar dig till hotellet i Katmandu. Där får du möta resten av gruppen. Katmandu är en historisk stad full av sevärd arkitektur, och även om det kan kännas som att allting är ett enda kaos av människor, marknader och djur kommer du snart se hur allting har sin plats. Du får vila upp dig ordentligt efter den långa flygresan, och på kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet. Efter middagen håller våra guider, både nepalesiska och svenska, en genomgång inför vandringen och förklarar hur varje dag kommer att gå till. Vi laddar upp inför vandringen mot Everest Base Camp med en riktigt god start på äventyret.


2

Dag 2, söndag 10 oktober: Flyg till Lukla (2860 m) och vandring till Phakding (2650 m)

Vandringstid: 3 timmar | Distans: 11 km

Efter en stadig frukost på hotellet beger vi oss till inrikesflygplatsen för en 30 minuter lång flygresa till Lukla. Det är vår utgångspunkt för vår vandring till Everest Base Camp. Redan på planet kan vi se bergstopparna som reser sig mot himlen från hjärtat av Himalaya. I Lukla möts vi upp av de starka sherporna som kommer hjälpa oss att bära vår packning, och vi inleder vandringen på en kort sluttande led förbi den berömda skolan som byggdes av Sir Edmund Hillary (den första människan på toppen av Everest 1953). Vi korsar små byar och floder, passerar lokalbefolkningens böneflaggor och når Phakding på eftermiddagen, där vi stannar för att övernatta i ett trevligt tehus. Under dagen äter vi lunch på ett lokalt tehus och på middagen dukas det upp på boendet för natten.


3

Dag 3, måndag 11 oktober: Vandring från Phakding (2650 m) till Namche Bazaar (3440 m)

Vandringstid: 6-7 timmar | Distans: 14 km

Vi följer vägen längs Dudh Koshi-floden och förbi stora skogsområden fulla av barr- och rhododendronträd tills vi kommer till en by med namnet Monjo. Här stannar vi och äter en god lunch. Efter lunchen fortsätter vi över en bro, korsar en tallskog och vandrar längs en brant led upp till Namche Bazaar, sherpornas huvudstad och “porten till Mount Everest”. Det är ett myller av folk, små affärer och hotell. Här vilar vi upp oss i en fin lodge och njuter av att ha genomfört de två första dagarna med bravur.


4

Dag 4, tisdag 12 oktober:  Vandring från Namche Bazaar (3440 m) till Kyangjuma (3600 m)

Vandringstid: 4-5 timmar | Distans: 9-10 km

Vi inleder dagen med en kort vandring upp till Sherpa museet och statyn av Tenzing Norgay. Vid klart väder ser vi Everest för första gången härifrån. Därefter klättra vi brant upp över Namche och når efter en dryg timme det världsberömda Everest View Hotel. Här har vi ett fantastiskt panorama i bakgrunden när vi njuter av en kopp te. Efter fikapausen tar vi en tur via Khumjung-dalen, eller “den gröna dalen” som den har kommit att kallas för på grund av alla grönmålade tak. Vi tar en lång lunch och njuter av omgivningarna. Efter lunchen vandrar vi ner den sista biten till Kyangjuma, där vi också har en fantastisk utsikt av Ama Dablam, ansett som världens vackraste berg. .


5

Dag 5, onsdag 13 oktober: Vandring från Kyangjuma (3600 m) till Dole (4040 m)

Vandringstid: 6-7 timmar | Distans: 13 km

Strax efter vi startar dagens vandring är det dags att svänga av från huvudstigen. Nu lämnar vi turistvägen upp till Everest bakom oss och viker istället av upp mot Gokyosjöarna. Efter två timmars klättring är vi på krönet av bergsryggen, där vi tar fikapaus i Sherpabyn Mongla. Därefter väntar ett gäng serpentinsvängar ned på andra sidan ner till lunchstoppet i Phortse Tanga. Efter lunch är vi fulla av energi igen och vandrar genom härlig Rododendronskog, med flera vattendrag och vattenfall längs vägen. Vi tar oss de sista 400 höjdmetrarna upp till dagens slutmålmål, Dole, där vi nu har passerat 4000m-strecket på vår resa upp i bergen.


6

Dag 6, torsdag 14 oktober: Vandring från Dole (4040 m) till Machermo (4470 m)

Vandringstid: 3-4 timmar | Distans: 7 km

Idag har vi en kortare dag framför oss, vilket är skönt då vi nu börjar komma upp på riktigt hög höjd. Vi kommer mer och mer in i högalpin terräng, det blir allt glesare vegetation och temperaturen sjunker. Vi håller ett lugnt tempo och låter kroppen anpassa sig till den tunna luften. Här är det långt mellan gångerna då vi möter andra vandrare och tehusen ligger spridda. Vi tar ett fikastopp efter ett par timmar och fortsätter sedan upp till Machermo för lunch. För den som känner sig stark finns det under eftermiddagen möjlighet att göra en kortare acklimatiseringstur upp ovanför byn, men vill man inte det är det kortspel, återhämtning och vila som gäller.


7

Dag 7, fredag 15 oktober: Vandring från Machhermo (4470 m) till Gokyo Lake (4790 m)

Vandringstid: 4-5 timmar | Distans: 9 km

Idag kommer vi ta oss till en av de vackraste platserna i den här delen av Himalaya – Gokyo Lake. Stigen leder oss mot den lilla byn Kharka som består av några få stenbyggnader. Från Kharka vandrar vi vidare mot Pangka där vi tar en paus. När vi efter ytterligare någon timmes vandring korsar en bro över smältvattnet från Gokyo Lake börjar stigen bli bredare, och snart passerar vi de tre berömda sjöarna Taujun Lake, Lake Dudha och vi når slutligen Gokyo Lake. Bergen speglar sig i det klara vattnet, ett avlägset klingande hörs från några yakars bjällror och röken från kaminen inne på lodgen stiger sakta upp mot himlen.


8

Dag 8, lördag 16 oktober: Vandring från Gokyo Lake upp på Gokyo Ri (5357 m) och sedan till Taknak (4700 m)

Vandringstid: 3-4 eller 7-8 timmar | Distans: 5 eller 10 km

Idag har den som känner sig stark och väl acklimatiserad möjlighet att bestiga Gokyo Ri och njuta av utsikten över Mount Everest, Lothse och Cho Oyu. Annars går det lika bra att stanna kvar på lodgen och tillåta sig en skön sovmorgon. Om du väljer att bestiga Gokyo Ri blir det en tidig morgon och tre timmars brant vandring  mot toppen av berget för att uppleva utsikten över Himalaya. Vi går sedan ner och äter en lunch i lodgen innan vi genomför en kort, men bitvis jobbig vandring till Taknak. Nu laddar vi för morgondagen och den tuffa korsningen av Cho La passet!


9

Day 9, söndag 17 oktober: Vandring från Taknak (4700 m) över Chola Pass (5368 m) till Dzongla (4700 m)

Vandringstid: 11-12 timmar | Distans: 12 km

Idag tar vi oss upp till vandringens högsta punkt. Omgivna av Lobuches, Cholatses och Ama Dablams toppar vandrar vi uppåt längs en slingrande och ofta snöklädd stig förbi några mindre glaciärströmmar. Innan vandringens tuffaste del tar vi en kort fikapaus och kraftsamlar. När vi har tömt våra koppar har vi ca två timmar brant stigning upp till Chola Pass, där vi belönas med en fantastisk utsikt. Vi står nu på 5365 meters höjd och vi njuter och kramar om varandra en stund, innan vi påbörjar den bitvis utmanande nedstigningen på andra sidan. Det här är en riktigt tuff dag, och det gäller att förbereda sig på det i förväg! Både på de många timmarna, den utmanande terrängen och höjden. Guiderna finns där för att stötta dig men det är du själv som ska ta de många stegen för att komma över passet. Ett riktigt häftigt äventyr och en oförglömlig känsla att ha klarat det.


10

Dag 10, måndag 18 oktober: Vandring från Dzongla (4700 m) till Lobuche (4940 m)

Vandringstid: 5-6 timmar | Distans: 9 km

Lite möra efter gårdagen är det skönt med en lugn start på dagen. Svagt utför och på skrå tar vi oss ut ur dalen och kommer så småningom in Khumbudalen igen och är åter på huvudvägen till Everest Basecamp. Vi vandrar till Lobuche, där världens högsta bageri ligger, där vi checkar in på vårt tehus för kvällen. Vi somnar med tankarna på att slutmålet snart är nått.


11

Dag 11, tisdag 19 oktober: Vandring från Lobuche (4940 m) till Gorak Shep (5120 m) till EBC (5350 m) och sen tillbaka till Lobuche (4940 m)

Vandringstid: 9-10 timmar | Distans: 12 km

Idag tar vi oss till Everest Basecamp! Vi börjar dagen med att ta oss över den stora glaciären innan Gorak Shep. Glaciären är täckt av sten och jord som ligger huller om buller och även om vi inte tar allt för många höjdmeter kan det här vara en utmanande del av vandringen. Vi passerar Gorak Shep och fortsätter över moränen fram till Everest BC. Det är inte ovanligt att tårarna kommer och nu har vi nått slutet på stigen. Efter fika och foto i Basecamp vänder vi nedåt, stannar för lunch i Gorak Shep och tar oss sedan ner till Lobuche för den sista natten uppe i bergen.


12

Dag 12, onsdag 20 oktober: Helikopter från Lobuche till Lukla och flyg till Katmandu

Vandringstid: 0 timmar | Distans: 50 km

Helikoptern börjar plocka upp oss efter frukost, strax efter soluppgången. Istället för att behöva vandra i fyra dagar tillbaka till Lukla får vi se Himalayas landskap från ovan under en 20 minuter lång lufttur. Förbered dig på att det kan bli en lång väntan på helikoptern, för helikopterbolagen anropningar om folk som behöver evakueras pga höjdsjuka kommer att prioriteras ned. Vi gillar isåfall läget och väntar och är nöjda över att snart vara nere och andas mer syrerik luft. När vi till sist kommer tillbaka till Lukla flyger vi med inrikesflyg till Katmandu. För 24 timmar sedan firade vi på Everest Base Camp. Nu är vi tillbaka i Katmandu och badar i poolen. Oförglömliga kontraster!


13

Dag 13, torsdag 21 oktober: Katmandu / Reservdag

Vi är garderade med en reservdag ifall det skulle bli dåligt väder när det är dags att flyga tillbaka till Lukla och Kathmandu. Om vädret är på vår sida spenderar vi dagen i Katmandu. Du kan följa med på någon av våra guidade stadsturer (vilket kostar en slant extra) eller stanna kvar på hotellet och vila efter de senaste dagarnas insatser. Vi håller dagen öppen och flexibel för dig.


14

Dag 14, fredag 22 oktober: Avfärd hem

Idag är det dags att flyga hem. Ett oförglömligt äventyr och två fantastiska veckor är till ända.

Tack för det här äventyret!

Everest Basecamp – det här ingår

 • Två nätter på hotell i Kathmandu med frukostbuffé
 • Inrikesflyg från/till Kathmandu → Lukla
 • Helpension på alla tea house under vandringen
 • Allt vatten under vandringen (kokat vatten)
 • Lokala guider och en svenskspråkig guide
 • Bärare och jakar för att bära packning
 • Alla nationalparkstillstånd
 • Välkomstmiddag på hotellet
 • Avslutningsmiddag på nepalesisk restaurang

Everest Basecamp – det här ingår inte

 • Lunch/middag i Kathmandu (förutom frukost och välkomstmiddag)
 • Dryck förutom vatten
 • Evakuering (täcks av din reseförsäkring)
 • Dricks
 • Internationella flyg
 • Försäkring och avbokningsskydd
 • Saker av personlig karaktär (kläder och vandringsutrustning)

Vi erbjuder vi följande tillval för dig som vill sätta en extra guldkant på din resa! Klicka in på respektive tillval för att läsa mer och lägg tillvalet i varukorgen om du vill köpa tillvalet.

Haglöfs duffelbag
Hyra utrustningskit bestående av sovsäck, liggunderlag och dunjacka

 

Avbeställningsskydd ERV

 

Förläng din resa till Everest base camp med extra safari
Chitwan nationalpark

Fråga: Vad gäller för villkor i samband med corona-pandemin?

Svar: Läs mer om alla villkor här www.swett.se/corona

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 45 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV.

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: På flera av våra resmål erbjuder vi ett avbeställningsskydd via försäkringsbolaget Europeiska ERV, du hittar det under fliken “Tillval”.

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

TRYGGHET

Swett står för trygghet. Dels trygghet i att vi arrangerar genomtänkta resor där din säkerhet som gäst alltid är högsta prioritet. Men också en trygghet i att du vet att det är en bra resa med hög kvalitet när du åker med Swett. Vi har tänkt massvis på hur lång en bra dagsetapp skall vara, vilken typ av boende våra gäster vill ha och hur man får ihop detaljerna som skapar helheten i en resa som bara flyter. Vi har rekat stigarna, provbadat forsen och pratat med ägaren av den lokala restaurangen över en middag. Du kan bara slappna av och ladda för en härlig semester, med Swett är du i trygga händer.

 

TILLGÄNGLIGHET

Vår dröm är att få ta med människor på äventyr där vi själva haft fantastiska upplevelser. Alla har dock inte erfarenheten och kunskaperna som krävs för att kunna ge sig ut i vildmarken på ett utmanande äventyr. Därför finns vi. Vi gör det stora äventyret tillgängligt för fler. Samtidigt avspeglar sig tillgängligheten i vårt sätt att vara. Vi välkomnar med öppna armar och försöker göra oss tillgängliga för våra gäster, där och när de behöver oss.

 

SERVICE I VÄRLDSKLASS

När du reser med Swett har du alltid med dig en av våra duktiga Swett-guider som turledare. De finns där enbart för din skull och jobbar stenhårt för att du ska få en så härlig resa och upplevelse som möjligt. Allt ifrån löpande planering och logistik, till att berätta historier och hjälpa till att föreviga dig framför den där extra fina utsikten med din kamera. Vi ger även järnet framför datorn på kontoret, där vi ser till att all planering är perfekt, alla bokningar är trippelkollade, att alla små detaljer är kvadruppelkollade och framför allt genom att serva våra gäster i sina förberedelser inför resan.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

P.S missa inte vår online föreläsningsturné i maj som du hittar genom att KLICKA HÄR

Din mailadress

x