bokningsavgift: 4900 kr (betalas nu)
Vad kul att du är intresserad av att åka med oss till Kroatien! På denna sida hittar du detaljerad information om en resa som avgår på ett specifikt datum. Är du intresserad av att veta mer om vårt upplägg kikar du in på vår destinationssida https://www.swett.se/kroatien/
1
Dag 1, tisdag 6 oktober – Ankomst till Igrane
Vi anländer till Dubrovnik lagom till lunch. Det vi nu har framför oss är fem härliga dagar i det naturomväxlande Kroatien och vi möts av det härliga medelhavsklimatet med dess fina höstväder. Oktober är perfekt!
Från flygplatsen hämtas vi upp av en buss som tar oss ca 90 minuter till fiskebyn Igrane och inkvartering i våra rum hos Emil och familjen Talijancic. Igrane har 420 fasta invånare och här finns det en enklare matbutik samt en rad barer och restauranger. Möjligheterna till bad är många då det finns tre fina stränder i byn. Följer man trappstegsgränderna uppför kullen så kommer man till kyrkan med det höga klocktornet som varit landmärke för seglare i hundratals år.
Emil driver den familjeägda lokala konoban (vilket är kroatiska för värdshus) ”Tri Volta” där vi bjuds på en måltid i en underbar miljö med utsikt över havet och bergen. Efter måltiden får vi en visning i det lokala oljepresseriet av Emil som berättar hur olivoljetillverkningen går till. Efter visningen utforskar vi byn och dess omgivning.
2
Dag 2, onsdag 7 oktober : Vandring till bergsbyn Srida Sela
Distans, höjdmeter och tid: 14 km, 950 m upp / 500 m ned, ca 5 h vandring
Efter en härlig frukost vid havet börjar vandringen från Igrane genom olivlunderna upp mot Biokovobergen. Snart går vi på den historiska vandringsstigen ”artillery road” och upplever skyttegravarna som huggits ut ur berget under första världskriget. Snart kommer vi in i nationalparken Biokovo och konoban ”Vrata od Biokova”. Det finns endast två konoba i hela nationalparken.
Ägaren Elvis serverar oss ett helgrillat lamm som vi delar på. Det helgrillade lammet är förberett på typisk Balkanvis och grillas över öppen eld på ett spett i flera timmar. Självklart finns det även ett vegetariskt alternativ.
Efter den härliga måltiden vandrar vi nerför Biokovobergen mot nästa bergsby och övernattningsställe, Srida Sela. Det är en typisk gammal dalmatinsk bergsby som ligger vid foten av bergen. Kvällsmåltid kommer ätas på den lokala konoban ”Opacak”. På kvällen tar vi en promenad ner till stranden i den lilla staden Tucepi.
3
Dag 3, torsdag 8 oktober: Vandring i Biokovo
Distans, höjdmeter och tid: 7 km, 1000 m upp / ca 6-7 h vandring
Dagen inleds på terrassen med kroatisk frukost bestående av lokala specialiteter och en fantastisk havsutsikt. Snart börjar vi vandra uppför bergen längs en spännande led och vi tar många höjdmeter. Efter några timmar äter vi lunch hos Dalibor ”Peko” Milos i konoban ”Pod Javorom”.
”Peko” som ägt konoban i 24 år serverar oss den traditionella dalmatinska rätten ”Peka”. ”Peka” är en bakad rätt med kött och grönsaker tillagad i en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Detta är hans egna traditionella dalmatiska hantverk som han gärna delar med sig av. Efter måltiden passar vi på att vila upp oss innan vi avverkar en kortare vandring över bergstopparna till nästa övernattning, toppen av Vosac på 1422 m ö h, och dess toppstuga med en oslagbar utsikt!
Från denna toppstuga ser vi en stor del av den södra dalmatinska skärgården där det på Adriatiska havets turkosa vatten höjer sig små och stora öar. Med oss upp till toppen Vosac kommer vi ta med ”meze”, ett enklare tilltugg i form av kallskurna traditionella charkprodukter så som dalmatinsk prosciutto, bresaola och diverse lokala ostar.
4
Dag 4, fredag 9 oktober: Topptur på Sveti jure
Distans, höjdmeter och tid: 15 km, 300 m upp, ca 4-5 h vandring
Vi börjar med frukost i form av mackor, kokta ägg, kallskuret samt kaffe/te innan vi påbörjar vandringen mot Kroatiens näst högsta berg, Sveti Jure.
På toppen av Sveti Jure tar vi en fikapaus innan vi blir upphämtade och nedskjutsade till kusten med buss. Väl vid kusten kommer lunchen avnjutas på en lokal restaurang precis vid havet. Därifrån vandrar vi sedan tillbaka till Igrane och går längs med vattnet och havets vågor.
Denna dag erbjuder en extra krävande och lång vandring. Därför avslutas dagen med en middag hos familjen Talijancic där Emil kommer att ordna ”riblja noc”, vilket innebär en fisk- och skaldjurskväll – en riktig festmåltid!
5
Dag 5: Hemfärd från Dubrovnik
Hemfärd. Frukost hos Emil och ett morgondopp i Adriatiska havet, för de som vågar, innan avfärd mot flygplatsen.