26-29 maj 2022: Expedition Jädraås

4 dagar
 • Jädraås Herrgård
 • Jädraån
 • I närheten av lägret
 • Jädraån

1

Torsdag 26 maj: Ankomst Jädraås

Du anländer till vårt boende för helgen, Jädraås Herrgård, på torsdag kväll. Du är välkommen att checka in mellan 15.00 och 21.00. Kl 21.00 tänder vi brasan och det bjuds på välkomstdryck och snacks och en introduktion av helgen av ansvarig guide. Alla är laddade att köra igång med förberedelsehelgen morgonen dagen därpå! Boendet sker på herrgården, vi bor där två och två.

 


2

Fredag 27 maj: Expeditionsteori och anmarsch

Idag väntar en fullspäckad dag! En härlig frukost står uppdukad, vi äter tillsammans och efter frukosten blir det en expeditionsteori. Du får en detaljerad genomgång av hur man ska klä sig ute på expedition, du får också en introduktion till hög höjd och hur vi gör för att undvika höghöjdssjuka. Efter förmiddagspasset är det dags att packa inför eftermiddagens anmarsch mot Kungsberget. Innan vi börjar vandra äter vi gemensam lunch på herrgården, därefter är det samling och dags att börja vandringen mot vårt basecamp för natten.

Vi har 18 km vandring framför oss. Vi går i grupp i ungefär samma tempo som vi har på våra expeditioner. Du kommer gå en god känsla för hur det är att vara ute på en expedition i grupp. Vi håller ett lagom men kontinuerligt tempo. Nyckeln för att tillryggalägga långa distanser ute i fält är inte att hålla ett högt tempo utan snarare att ta få, kontinuerliga pauser och hålla ett tempo som gör att man orkar hålla på länge.

Vandringen är makalöst vacker, vi vandrar genom de vackra Gästrikeskogarna på små, vilda stigar. Till en börjar följer vi Jädraån och så småningom kommer vi in i ett vilt landskap med små tjärnar runt omkring oss. När vi närmar oss vårt basecamp för natten blir vägen bredare och mer lättgången.

Väl framme på plats i vårt basecamp precis nedanför Kungsberget, i Kungsfors naturreservat, är tälten uppslagna och maten redo att serveras. Precis som en expedition!

Efter kvällens middag slår vi oss till ro i våra tält och försöker sova. Vi ska upp tidigt på natten dagen därpå för att göra toppförsöket.


3

Lördag 28 maj: Topptur med alpin start

Mycket tidigt på morgonen, ca 02.00, ringer alarmklockorna. Nu är det dags för frukost och toppförsök! Precis som på en riktig expedition går vi upp tidigt för att göra toppförsöket. Varför så tidigt? Av flera anledningar: 1. Generellt är vädret bättre på morgonen/förmiddagen i bergsregioner och vi vill upp på toppen i fint väder 2. Vi ska gå en lång sträcka och därför behöver vi ha många timmar på oss. 3. OM det skulle ske något oväntat längs med vägen, exempelvis en olycka eller att någon börjar gå väldigt långsamt, behöver vi ha marginal på oss.

Vi äter en lätt frukost och beger oss sedan iväg. Vårt basecamp är uppslaget i närheten av Kungsberget så vi har en kort anmarsch innan det börjar gå uppför. Kungsberget är 309 m höjt och vi kommer att gå upp och ned flera gånger för att simulera höjden på en riktig topptur.

När vi har klarat av toppturen är vi trötta – men ännu inte nöjda! Nu ska vi gå tillbaka till herrgården, en annan väg än den vi gick dit, cirka 15 km. Kroppen är trött, benen värker och vi har inte fått mycket sömn – men kroppen klarar av mycket mer än man tror, speciellt i grupp. Vi peppar varandra i sann Swett-anda och kör på, steg efter steg. Vi ska hela vägen fram! Sakta men säkert tillryggalägger vi km efter km och framåt tidig eftermiddag närmar vi oss herrgården.

Äntligen – FRAMME! Herrgårdens ägare Dan och Susanne möter oss med kall dryck och snacks. Nu är vi värda avkoppling! Både bastun och badtunnorna är uppvärmda och väntar på oss. Nu har vi en härlig kväll framför oss med god mat och återhämtning. Vi har all anledning att vara stolta – dessutom insikten, klarade vi av det här så kommer vi klara vår kommande expedition!


4

Söndag 29 maj: Reflektion och hemfärd

Idag är det sovmorgon! Efter lång frukost tar vi en kortare vandring ca 1 timma för att mjuka upp kroppen som antagligen är ganska stel efter gårdagens strapatser. Väl på plats på herrgården tar vi en reflektionsrunda och går igenom vad vi har lärt oss och vad vi ska göra för att maximera våra chanser att klara av våra uppsatta mål. Efter lunch är det hemfärd – Stort tack för denna gång, nästa gång vi ses är det säkert ute på expeditionen!

 • Två nätters boende på Jädraås Herrgård i tvåbäddsrum
 • Helpension:
  • Snacks vid välkomstmötet dag 1
  • Frukost och lunch på Jädraås fredag
  • Ourdoor-middag, frukost och lunch dag 2 och 3.
  • Middag dag 3 och lunch dag 4 på herrgården
  • Dom bästa förberedelserna du kan tänka dig inför Kebnekaise!
 • Alla teori och vandringspass
 • En inspirerande guide
 • Ett tältläger som slås upp i förväg
 • Tält och matlagningsutrustning
 • Resa till och från Jädraås
 • Dryck utöver måltidsdryck
 • Personlig vandringsutrustning
 • Sovsäck och liggunderlag (kan hyras)

ERV avbeställningsskydd

Fråga: Vad gäller för villkor i samband med corona-pandemin?

Svar: Läs mer om alla villkor här www.swett.se/corona

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 45 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV.

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: På flera av våra resmål erbjuder vi ett avbeställningsskydd via försäkringsbolaget Europeiska ERV, du hittar det under fliken “Tillval”.

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

TRYGGHET

Swett står för trygghet. Dels trygghet i att vi arrangerar genomtänkta resor där din säkerhet som gäst alltid är högsta prioritet. Men också en trygghet i att du vet att det är en bra resa med hög kvalitet när du åker med Swett. Vi har tänkt massvis på hur lång en bra dagsetapp skall vara, vilken typ av boende våra gäster vill ha och hur man får ihop detaljerna som skapar helheten i en resa som bara flyter. Vi har rekat stigarna, provbadat forsen och pratat med ägaren av den lokala restaurangen över en middag. Du kan bara slappna av och ladda för en härlig semester, med Swett är du i trygga händer.

 

TILLGÄNGLIGHET

Vår dröm är att få ta med människor på äventyr där vi själva haft fantastiska upplevelser. Alla har dock inte erfarenheten och kunskaperna som krävs för att kunna ge sig ut i vildmarken på ett utmanande äventyr. Därför finns vi. Vi gör det stora äventyret tillgängligt för fler. Samtidigt avspeglar sig tillgängligheten i vårt sätt att vara. Vi välkomnar med öppna armar och försöker göra oss tillgängliga för våra gäster, där och när de behöver oss.

 

SERVICE I VÄRLDSKLASS

När du reser med Swett har du alltid med dig en av våra duktiga Swett-guider som turledare. De finns där enbart för din skull och jobbar stenhårt för att du ska få en så härlig resa och upplevelse som möjligt. Allt ifrån löpande planering och logistik, till att berätta historier och hjälpa till att föreviga dig framför den där extra fina utsikten med din kamera. Vi ger även järnet framför datorn på kontoret, där vi ser till att all planering är perfekt, alla bokningar är trippelkollade, att alla små detaljer är kvadruppelkollade och framför allt genom att serva våra gäster i sina förberedelser inför resan.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

P.S missa inte vår online föreläsningsturné i maj som du hittar genom att KLICKA HÄR

Din mailadress

x