bokningsavgift: 2900 kr (betalas nu)
1
Torsdag 22 september: Besök på Bjärhus och vandring från Klöva Hallar
Vandring: 14 km | Vandringstid: 5-6 timmar | Övernattning: Klåveröds Vandrarhem
Samlingsplats tidig förmiddag är Lunds centralstation, en perfekt knutpunkt oavsett om man man tar tåget från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Nu väntar ca 1 timma i buss innan vi kommer fram till första anhalt – Bjärhus Gård. Här möter Elisabet, som är sjunde generationen Hansson på gården, upp oss. På denna resa har vi omsorgsfullt valt ut en partner som ser till att vi får högkvalitativa råvaror tillagade med kärlek och professionalitet. Den partnern har vi hittat i Bjärhus! Elisabet visar oss runt gården och förklarar hur både djurhållning och odling sker på ett sätt som är omsorgsfullt ur ett hållbart och kvalitativt sätt. Efter rundvisningen står lunchen uppdukat på loftet i den gamla bondgården. Trevlig lunch!
Efter lunchen körs vi ca 15 minuter till Klöva Hallar där vandringen börjar. Startpunkten för vandringen kunde inte bli mer magnifik, här väntar ett imponerande landskap. Den branta sprickdalen är omgiven av höga platåer och i dalens botten porlar Klövabäcken omgiven av lummiga lövskogar. Vi tar nu sikte på dagens mål, Klöveruds vandrarhem, som ligger 14 km bort. Vi börjar med att vandra längs med Klövabäcken som tar sig fram i sin naturligt slingrande fåra. I det rena, syrerika vattnet trivs många småkryp som nattslände- och bäcksländelarver och här leker både elritsa och öring. Vi håller utkik efter strömstaren som skickligt dyker efter mat i det strömmande vattnet, vinter som sommar.
Framåt kvällen når vi vandrarhemmet som vi abonnerar. Här har Elisabet och hennes personal dukat upp till festmåltid. Först checkar vi in i våra stugor. Den vedeldade bastun är redan uppvärmd för den som vill tvätta av sig färddammet. Så småningom går vi och lägger oss, trötta och nöjda med dagen.
Dagens meny:
Lunch
- Köttgryta på gårdens ekologiska nöt, med våra härliga KRAV-rotfrukter samt rostad potatis och säsongens sallad
- Veg: Senapsgratinerad kålrot istället för nöt
Middag
- Förrätt: Bjärhus charktallrik – ett urval av våra bästa charkuterier med delikata tillbehör
- Veg: Ostbricka med tillbehör
- Huvudrätt: Bjärhus Ryggbiff med potatis- och jordärtskocksgratäng, vår populära beacréme, vinkokt rödlök och säsongens gröna
- Veg: Dubbelmarinerad squash istället för Ryggbiff
- Dessert: Crème chocolat – Chokladcréme som varken är för söt eller för bitter, bara ljuvlig. Serveras med färska bär och vispgrädde.
2
Fredag 23 september: Vandring i Söderåsens nationalparks gömda delar
Vandring: 16 km | Vandringstid: 7-8 timmar | Övernattning: Pensionat Söderåsen
Äntligen ska vi in i Söderåsens nationalpark. Efter en stärkande frukost på vandrarhemmet börjar vi vandringen söderut. Snart kommer vi in i nationalparken. Till en börjar vandrar vi på Skåneleden men snart viker vi av från leden och går utanför stigar och vägar i obanad mark. Bokskogens täcke av löv är som en matta som prasslar behagligt under våra kängor. Söderåsen blev nationalpark först år 2001 och man vill bevara den unika flora&fauna som finns här. Området, som domineras av bokskogar, är ett av Europas största sammanhängande och skyddade områden av ädellövskog.
En för många helt okänd del av Söderåsens Nationalpark är den västra delen, Kvärk. I motsats till Skäralid, så är Kvärk ganska folktomt, här man möter sällan några andra vandrare. Vi tar oss till detta område och följer Kvärken-bäcken österut. Det här är faktiskt gammal kulturbygd, förr i tiden fanns här ett aktivt jordbruk men av gårdarna och torpen finns bara minnen kvar. Fortfarande än idag hålls vissa delar av området öppet med hjälp av betande kor.
Djurlivet är som mest aktivt i dessa mer avlägsna delar av parken. Här finns det vildsvin och dovhjort i mängder. Efter en rundtur beger vi oss av mot de storslagna utsiktspunkterna Lierna och Hjortsprånget. När det passar stannar vi för att äta lunchpaketet vi fått med oss från våra vänner på Bjärhus. Maten smakar extra gott efter att ha vandrat i några timmar.
Snart beger vi oss uppför för att kunna blicka ut över Söderåsen. Än så länge har vi vandrat nere i dalgångar och nere på platåer, men nu är vi sugna på utsikt! Svetten rinner och flåset känns i lungorna. Belöningen är snart här – utsikten över Skäralidsdalen! Först tar vi oss upp till Lierna där vi har en magnifik utsikt över västra delarna av parken. Några km längre österut kommer vi sen till Hjortsprånget och blickar ut över Kopparhatten på andra sidan dalgången – Söderåsens högsta punkt. Dit ska vi ta oss imorgon bitti!
Nu börjar det bli eftermiddag och vi börjar få vittring på slutmålet för dagen, Pensionat Söderåsen. För att komma dit behöver vi ta oss till parkens huvudentré och sen passera huvudvägen mellan Ljungbyhed och Röstånga. På plats i Pensionatet står pensionatägaren Frida redo att ta emot oss och checka in i våra rum. Och som alltid finns våra vänner från Bjärhus på plats för att bjuda oss på en riktig härligt, skånsk middag. Tack för idag!
Dagens meny:
Frukost
- Klåveröds frukostbuffé: Surdegsbröd och dinkelbullar med ost och köttpålägg, Hallonsylt, marmelad och Klåverödshonung från skogen.
Kokta ägg och kaviar, Yoghurt och mjölk med flingor eller vandrarhemmets hemgjorda müsli. Grönsaker och frukt.
Juice, kaffe, te eller varm choklad.
Lunch
- (Kall matlåda) Rostbiff, säsongens potatissallad, senapspicklad morot med örtmajonnäs – smör och surdagsbulle
- Veg: Marinerade grönsaker och linser/böner i säsong ist. för rostiff
Middag
- Huvudrätt: Långkokt lammlägg från gården, med rostade betor, matvete och skysås, samt säsongens sallad
- Veg: Getostbakelse med rostade betor, matvete och äppeldressing, samt säsongens sallad
- Dessert: Nötig äppelsmulpaj med råkräm
3
Lördag 24 september: Kopparhatten och en kväll att minnas
Vandring: 15 km | Vandringstid: 4 timmar | Övernattning: Åkersbergs Stiftsgård
Idag är sista dagen vi har på oss våra vandringskängor – och då slår vi på stort! Vi börjar med en tidig frukost och beger oss sedan av för att bestiga Kopparhatten, Söderåsens högsta punkt, 200 m över havet. Vi vill vara där tidigt, innan övriga vandrare hunnit komma till parken. Kopparhatten är n av parkens mest populära platser och kommer man tid sent på dagen är det nästan trångt. Det vill vi inte vara med om. Det tar ungefär 40-45 minuter att ta sig upp på toppen av Kopparhatten och väl uppe så är vi stolta över oss själva och förevigar tillfället med ett gruppfoto.
Nu ska vi söderut. Vi vandrar på vackra stigar på vägen mot Röstånga. Längs med vägen passerar vi vackra Odensjön och de som är modiga får gärna ta ett dopp. Framme i Röstånga äter vi på Röstånga Gästgivaregård, en legendarisk plats som nämns i kyrkböckerna så tidig som 1647. Här bjuds det på riktig klassisk skånsk husmanskost till lunch innan vi blir upphämtade av bussen som kör oss till Höör. Nu ska vi njuta och ta hand om våra trötta kroppar! Åkersbergs Stiftsgård blir den sista platsen för oss att spendera en natt på. Här är det fokus på omvårdnad och relax. Vi checkar in i våra rum och får avnjuta några timmars egentid då flera säkert väljer att gå till spat för att bada, basta eller kanske ta en massage – med andra väljer att vila på rummet. På kvällen möts vi i restaurangen och får uppleva en 7-rättersmiddag specialkomponerad till våra ära. Hur många flaskor av gårdens egna öl “Blomstertid” vi får i oss innan det är dags att lägga sig för kvällen låter vi vara osagt…
Dagens meny:
Frukost
- Kaffe/te, juice, bröd, smör, ost, skinka, grönsaker, yoghurt/fil, müsli, kokt ägg och frukt. Gröt och chiapudding i mängder.
Lunch
- Libabrödsrulle med varmrökt lax, dillpesto, krämig linssallad med pepparrot och senap, samt gurka, lök och sockerärt.
- Veg: Libabrödsrulle med stekt akkawiost (skånsk grillost), dillpesto, krämig linssallad med pepparrot och senap, samt gurka, lök och sockerärt.
Middag: 7-rätters avsmakningsmeny
- SOPPA
rostad blomkål, tryffel och allerumscrisp - LAX
misoemulsion, picklad gurka, fröcrisp och krasse - RILETTE
syltad svamp, pumpapuré, brysselkål och lingoncremé - KUMMEL
sauce velouté, broccolivariation, dillemulsion och rostad mandel - KALV
plommon, svartrot, kalvsky och friterad rosmarin - OST
skånska ostar med marmelad och knäcke - BLÅBÄR
sorbet, fermenterade, cremé, rostad havre och dulce leche
4