2-12 juli 2020: Bestig Elbrus

10 DAGAR
  • Blickar ut över den magiska natur som omringar Elbrus
  • Vattendrag Elbrus
  • Vandrar ner från Elbrus
  • Sen vandring uppför Elbrus
  • Tältning Elbrus

Vad kul att du är intresserad av att åka med oss till Elbrus! På denna sida hittar du detaljerad information om en resa som avgår på ett specifikt datum. Är du intresserad av att veta mer om vårt generella upplägg på Elbrus kikar du in på vår destinationssida https://www.swett.se/elbrus

Dag 1, torsdag 2 juli– Ankomst Terskol (2150 m)

Ankomst med flyg till Mineralnye Vody flygplats där vi träffas i ankomsthallen för vidare transport med buss till Terskol. Swetts svenska guider möter upp redan här. Transfern till Terskol tar ca 4 timmar och där möter vi upp vår lokala guide och checkar in på vårt hotell. Vi går igenom utrustning och packning innan vi äter en härlig välkomstmiddag på hotellet och njuter därefter av en efterlängtad god natts sömn och drömmer om kommande äventyr.

Dag 2, fredag 3 juli – Vandring till tältlägret (2150 m – 3100 m – 3350 m -3100 m)

Vi börjar dagen med en ordentlig frukost på hotellet. Därefter åker vi till startpunkten av vår vandring som ligger strax utanför byn. Därifrån skickar vi först vår packning till vårt basläger högre upp med en jeep och börjar sen vår vandring till observatoriet på 3400m där vi återfår vår packning och slår upp vårt läger och äter lunch. Efter en härlig lunch i lägret påbörjar vi nästa etapp mot 3350m för att acklimatisera oss och sedan vandra tillbaka till lägret. Väl i lägret äter vi en god middag och går och lägger oss i våra tält under stjärnorna. Att tälta på Elbrus är få förunnat. De flesta sover inomhus, speciellt på södra sidan.

Dag 3, lördag 4 juli – Acklimatisering Ice Camp (3100 m – 3650 m – 3100 m)

Idag äter vi frukost i våra tält och tar oss sedan upp till platsen som kallas för “The Ice Camp” på 3650m för att det ligger precis intill den stora glaciären i närheten. Vi går sedan upp på glaciären och genomför en hel dags glaciärträning för att vi ska kunna ta oss an toppen av Elbrus några dagar senare.

Dag 4, söndag 5 juli – Vandring upp till basecamp (3400 m – 3750 m)

Efter frukost packar vi ihop vårt läger och skickar tillbaka våra tält till Terskol med jeep. Denna dagen påbörjar vi vandringen som tar ca 2 timmar till fjällstugan där vi senare ska spendera natten på 3750 m. Vi behöver bära med oss sovsäckar och liggunderlag, men som tur är så är sträckan ganska kort. Väl framme i stugan äter vi lunch och nu finns det tid för att njuta av omgivningen innan vi äter middag och njuter av solnedgången. Vi övernattar i stugan.

Dag 5, måndag 6 juli – Acklimatiseringstur (3750 m – 4200 m – 3750 m)

Denna dagen börjar vi som vanligt med frukost och sedan spenderas dagen i närområdet, där vi går upp till 4200 m och repeterar glaciärfärdsel i de närliggande glaciärerna, där vi också äter lunch. Efter en härlig acklimatiseringsdag på glaciären återvänder vi till stugan för att äta middag och spenderar ännu en natt på 3750 m.

Dag 6, tisdag 7 juli – Vandring till Pashkutov Rocks (3750 m –4700 m – 3750 m)

Idag vandrar vi upp till Pastukhov Rocks 4700 m efter frukost. Det är några klassiska klippor på Elbrus som alla passerar som tar sig upp på södra sidan. En vandring som tar oss ca 5 – 6 timmar totalt innan vi är tillbaka i stugan. Nu har vi tid för att äta lunch, vila upp oss och njuta av omgivningen innan middag. Vi sover vår sista natt i stugan och vilar upp oss ordentligt för att under morgondagen bege oss vidare.

 

Dag 7, onsdag 8 juli – Förberedelser på glaciären (3750 m)

Idag förbereder vi oss för toppturen på Elbrus. Nu gäller det! Vi vilar upp oss, packar inför toppturen och motiverar oss mentalt. Vi packar vår topptursryggsäck som även ska innehålla sovsäcken då vi går ned på norra sidan och inte kommer tillbaka till denna stuga. Vi packar också ihop det som vi inte vill ha med oss till norra sidan och skickar ned det med bärare. Vi passar på att lägga oss tidigt för att samla krafterna innan vi i småtimmarna ska göra vårt toppförsök av Mt Elbrus.

 

Dag 8, torsdag 9 juli – Topptur, över till nordsidan (3750 m – 5600 m – 3700 m)

Redan vid midnatt går vi upp och fyller upp med energi för att på bästa sätt
förbereda oss mentalt och fysiskt för dagens toppförsök av Mt Elbrus. På nattens första etapp till Patukhov Rocks på 4700m finns möjlighet att åka bandvagn och om vädret tillåter tar vi chansen. Det kommer bli en tuff tur eftersom vi bär med oss vår sovsäck. Därifrån är det ca 5 – 6 timmar till toppen. När vi nått toppen fortsätter vi ner via den norra sidan till dagens lägerplats på 3700 m, där vi äter middag och fortsätter njuta av dagens äventyr och bedrifter.

Dag 10, fredag 10 juli – Vandring och buss till Pyatigorsk (3700 m – 2000 m)

Efter frukost vandrar vi nedåt till baslägret på den norra sidan på 2600 m. Denna vandring tar oss ca 4 timmar och väl framme i baslägret avnjuter vi en lunch. Efter lunch fortsätter vi nedåt tills vi kommer fram till en väg där bussen väntar på oss på 2000 m. I bussen har vi all vår övriga packning och vi åker ca 4 timmar till Pyatigorsk, en liten stad från de ryska Tsarernas tid där vi bor på hotell för natten och spenderar resten av dagen med sightseeing och bad i de varma källorna för de som önskar.

Dag 11, lördag 11 juli: Hemfärd

Hemfärd. Efter frukost åker bussen ca 30 minuter till flygplatsen i Mineralnye Vody där vi checkar in och flyger hem.