12-16 oktober 2021: Vandring i Kroatien

5 dagar
 • Vackra Adratiska havet i Kroatien
 • Torn i Kroatien
 • Hög höjd i Kroatien
 • Kyrka Kroatien
 • Dalmatien Kroatien

Välkommen!

Här hittar du  info om en avgång på ett specifikt datum (aktuellt datum ovan).

Välj i flikarna för önskad info om just denna avgång.

Vill du boka in dig på resan klickar du på “BOKA NU” och följer instruktionerna.

Vill du ha mer detaljerad info om programmet, svar på vanliga frågor, inspireras av vackra bilder och få veta de 3 främsta skälen till att åka med Swett – gå då istället in på destinationssidan som du hittar i menyn under “Destinationer”.

 

 

Vad kul att du är intresserad av att åka med oss till Kroatien! På denna sida hittar du detaljerad information om en resa som avgår på ett specifikt datum. Är du intresserad av att veta mer om vårt upplägg kikar du in på vår destinationssida https://www.swett.se/kroatien/

1

Dag 1, tisdag 12 oktober – Ankomst till Igrane

Vi anländer till Dubrovnik lagom till lunch. Det vi nu har framför oss är fem härliga dagar i det naturomväxlande Kroatien och vi möts av det härliga medelhavsklimatet med dess fina höstväder. Oktober är perfekt!

Från flygplatsen hämtas vi upp av en buss som tar oss ca 90 minuter till fiskebyn Igrane och inkvartering i våra rum hos Emil och familjen Talijancic. Igrane har 420 fasta invånare och här finns det en enklare matbutik samt en rad barer och restauranger. Möjligheterna till bad är många då det finns tre fina stränder i byn. Följer man trappstegsgränderna uppför kullen så kommer man till kyrkan med det höga klocktornet som varit landmärke för seglare i hundratals år.

Emil driver den familjeägda lokala konoban (vilket är kroatiska för värdshus) ”Tri Volta” där vi bjuds på en måltid i en underbar miljö med utsikt över havet och bergen. Efter måltiden får vi en visning i det lokala oljepresseriet av Emil som berättar hur olivoljetillverkningen går till. Efter visningen utforskar vi byn och dess omgivning.

2

Dag 2, onsdag 13 oktober : Vandring till bergsbyn Srida Sela

Distans, höjdmeter och tid: 14 km, 950 m upp / 500 m ned, ca 5 h vandring

Efter en härlig frukost vid havet börjar vandringen från Igrane genom olivlunderna upp mot Biokovobergen. Snart går vi på den historiska vandringsstigen ”artillery road” och upplever skyttegravarna som huggits ut ur berget under första världskriget. Snart kommer vi in i nationalparken Biokovo och konoban ”Vrata od Biokova”. Det finns endast två konoba i hela nationalparken.

Ägaren Elvis serverar oss ett helgrillat lamm som vi delar på. Det helgrillade lammet är förberett på typisk Balkanvis och grillas över öppen eld på ett spett i flera timmar. Självklart finns det även ett vegetariskt alternativ.

Efter den härliga måltiden vandrar vi nerför Biokovobergen mot nästa bergsby och övernattningsställe, Srida Sela. Det är en typisk gammal dalmatinsk bergsby som ligger vid foten av bergen. Kvällsmåltid kommer ätas på den lokala konoban ”Opacak”. På kvällen tar vi en promenad ner till stranden i den lilla staden Tucepi.

3

Dag 3, torsdag 14 oktober: Vandring i Biokovo

Distans, höjdmeter och tid: 7 km, 1000 m upp / ca 6-7 h vandring

Dagen inleds på terrassen med kroatisk frukost bestående av lokala specialiteter och en fantastisk havsutsikt. Snart börjar vi vandra uppför bergen längs en spännande led och vi tar många höjdmeter. Efter några timmar äter vi lunch hos Dalibor ”Peko” Milos i konoban ”Pod Javorom”.

”Peko” som ägt konoban i 24 år serverar oss den traditionella dalmatinska rätten ”Peka”. ”Peka” är en bakad rätt med kött och grönsaker tillagad i en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Detta är hans egna traditionella dalmatiska hantverk som han gärna delar med sig av. Efter måltiden passar vi på att vila upp oss innan vi avverkar en kortare vandring över bergstopparna till nästa övernattning, toppen av Vosac på 1422 m ö h, och dess toppstuga med en oslagbar utsikt!

Från denna toppstuga ser vi en stor del av den södra dalmatinska skärgården där det på Adriatiska havets turkosa vatten höjer sig små och stora öar. Med oss upp till toppen Vosac kommer vi ta med ”meze”, ett enklare tilltugg i form av kallskurna traditionella charkprodukter så som dalmatinsk prosciutto, bresaola och diverse lokala ostar.

4

Dag 4, fredag 15 oktober: Topptur på Sveti jure

Distans, höjdmeter och tid: 15 km, 300 m upp, ca 4-5 h vandring

Vi börjar med frukost i form av mackor, kokta ägg, kallskuret samt kaffe/te innan vi påbörjar vandringen mot Kroatiens näst högsta berg, Sveti Jure.

På toppen av Sveti Jure tar vi en fikapaus innan vi blir upphämtade och nedskjutsade till kusten med buss. Väl vid kusten kommer lunchen avnjutas på en lokal restaurang precis vid havet. Därifrån vandrar vi sedan tillbaka till Igrane och går längs med vattnet och havets vågor.

Denna dag erbjuder en extra krävande och lång vandring. Därför avslutas dagen med en middag hos familjen Talijancic där Emil kommer att ordna ”riblja noc”, vilket innebär en fisk- och skaldjurskväll – en riktig festmåltid!

5

Dag 5: lördag 16 oktober: Hemfärd från Dubrovnik

Hemfärd. Frukost hos Emil och ett morgondopp i Adriatiska havet, för de som vågar, innan avfärd mot flygplatsen.

Detta ingår

 • Transport från flygplatsen i Dubrovnik till Igrane tur och retur
 • Buss från Sveti Jure samt Makaraska till Igrane
 • Boende
 • Alla måltider enligt progrmmet
 • Guidning

Detta ingår ej i resan

 • Flygresa (vi hjälper gärna till att boka via vår partner MK Airbrokers)
 • Utrustning (t ex sovsäck till toppstugan)
 • Dryck och mat utöver det som specificeras i programmet

Fråga: Vad gäller för villkor i samband med corona-pandemin?

Svar: Läs mer om alla villkor här www.swett.se/corona

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 45 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV.

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: På flera av våra resmål erbjuder vi ett avbeställningsskydd via försäkringsbolaget Europeiska ERV, du hittar det under fliken “Tillval”.

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

Du gillar kanske också…

 • 495 kr

  Avbeställningsskydd bokningsavgift 4900kr

  Pengarna tillbaka om något oväntat sker längs med vägen! Nu även skydd vid Covid-19**

  OBS! Ingår i Underbara-Sverige kampanjen 2021 och behöver ej läggas till i varukorgen

  Försäkra dig mot avbokningskostnader fram till 45 dagar innan avresa.

  Läs ERVs Produktfaktablad och Villkor innan bokning och se på produktsidan vilka kostnader försäkringen täcker.

  OBS! Du behöver köpa ett avbeställningsskydd per person om du bokar flera personer.

  **Läs mer på produktsidan 

   

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x