1-8 oktober 2022: Vandring i Atlasbergen

8 dagar
 • Den marockanska bergstaden Imlil i Atlasbergen
 • Packåsnor i Atlasbergen
 • Glad lokal guide i Atlasbergen
 • Vandring in i bergstaden Imlil i Atlasbergen
 • Gruppbild på Jbel Toubkal, Atlasbergen

Välkommen!

Här hittar du  info om en avgång på ett specifikt datum (aktuellt datum ovan).

Välj i flikarna för önskad info om just denna avgång.

Vill du boka in dig på resan klickar du på “BOKA NU” och följer instruktionerna.

Vill du ha mer detaljerad info om programmet, svar på vanliga frågor, inspireras av vackra bilder och få veta de 3 främsta skälen till att åka med Swett – gå då istället in på resmålssidan som du hittar i menyn under “RESMÅL”.

 

 

Vad kul att du är intresserad av att åka med oss till Atlasbergen i Marocko! På denna sida hittar du detaljerad information om en resa som avgår på ett specifikt datum. Är du intresserad av att veta mer om vårt upplägg i Atlasbergen kikar du in på vår destinationssida https://www.swett.se/atlasbergen

1

Dag 1: 1 oktober, Marrakech->Imlil

Höjd 1740 m | Övernattning: Riad Dar Assaroul

Vi möts upp utanför Marrakech flygplats när de sista gästerna landat, senast 14:00. Er guide väntar med en Swett-skylt och sin orangea Swett t-shirt. Äntligen träffas hela gänget! Vi hoppar direkt in i vår buss och åker ca 1,5 timme mot den lilla bergsbyn Imlil. Imlil är startpunkten för vandringsäventyr i Atlasbergen och här ska vi spendera natten. Vi checkar in på vår Riad och hinner ta en dusch innan det är dags för middag. Vanligtvis blir vi serverade Tagine: ris, grönsaker och olika proteiner tillagda i en Tagine-gryta med olika kryddor – en klassisk Marockansk måltid. Vi blir redan här inbjudna till den Marockanska te-traditionen, en viktig ceremoni som symboliserar vänskap och gästfrihet. Färska örter, oftast mynta, som kokas med hett vatten och socker serveras i vackra tekannor med en speciell teknik. Efter middagen har vi briefing inför morgondagen innan vi kryper till kojs, laddade inför vandringsstarten imorgon.

Att tänka på: 

 • Vi åker direkt från Marrakech flygplats, Menara (RAK), till Imlil. Om du har kommit tidigare till Marrakech behöver du alltså ta dig tillbaka till flygplatsen för att möta upp gruppen.
 • Vägarna kan vara guppiga, speciellt när vi närmar oss bergen. Om du lätt blir åksjuk är det bra att sätta sig långt fram och kanske ta med åksjuketabletter

 

Kort om vårt boende

Vi bor på Riad Dar Assaroul, ett Marockanskt värdshus av bra standard, i dubbelrum/twinrum. Sängarna är bäddade med lakan när vi kommer och vi får handduk. Här finns vanliga toaletter, dusch, eluttag och wifi.

2

Dag 2: 2 oktober, Imlil – Tizi n’tamatert passet – Tachedirt village

Höjd: 2300 m | Vandringstid: 5-6 timmar | Övernattning: Tachedirt village

Efter frukost är det äntligen dags att börja vandringen! Vi packar vår duffelbag som vi lämnar till mulförarna och sätter på oss dagsryggsäcken med det vi behöver för dagen. Dagen startar uppåt då vi ska ta oss till Tizi n’Tamatert passet, 2289 möh. Här väntar en fantastisk utsikt över Imlildalen och Imnanedalen.

Vi tar en kort paus och njuter av omgivningarna innan vi fortsätter uppåt till dalens högsta by Tachedirt, 2300 möh. Vi checkar in på vårt gästhus och äter lunch. Här i bergen bor vi hos den lokala befolkningen, berber, och vi får en inblick i vardagslivet för de mycket gästvänliga berberna. Under eftermiddagen kan du välja att stanna kvar i byn och ta det lugnt, kanske med en bra bok, eller knyta på dig vandringskängorna för ytterligare några timmar vandring. Vi går då längs åsen till ett närliggande vattenfall och tillbaka – en härlig eftermiddagstur! Väl tillbaka äter vi middag som våra kockar lagar innan vi säger godnatt.

Att tänka på:

 • Det går bra att lämna en väska i väskinlämningen på vår Riad i Imlil om du har grejer du inte behöver i bergen. Tänk då på att ha en väska med lås eller sätt ett hänglås runt dragkedjan.

Kort om boendet hos berberna

I bergen bor vi på små gästhus i de byar vi passerar. Här är boendet enkelt och rumsstorleken kan variera, från dubbel-/twin-rum till 6-bädds rum. Det finns toalett av enklare slag och på vissa ställen finns det dusch med kallvatten att spola av sig i. Du kommer inte ha några tvättmöjligheter i bergen mer än skölja av i kallvatten.

3

Dag 3: 3 oktober, Tachedirrt village – Tizi n’Auguersioual pass – Matate village

Höjd: 2300 m -> 1790 m| Vandringstid: 6-7 timmar | Övernattning: Matate Village

Dagen börjar utför ner i Imnanedalen. Vi passerar många små berberbyar så som Ouanskra, Tamguist och Tinghrine tills vi når byn Ikkiss där vi korsar floden och fortsätter uppåt 200 höjdmeter till Tizi n’Auguersioual passet på 2000 möh. Väl uppe njuter vi av utsikten innan vi fortsätter nedåt mot byn Aguersioual där vi stannar för lunch vid flodbädden. Idag passerar vi många berberbyar och får en inblick i det vardagliga livet i bergen. Vår sista etapp går upp till byn Matat där vi ska spendera natten. För den som vill kan vi göra en kortare tur på eftermiddagen till Tizi Oudid passet. Vi äter gemensam middag på vårt boende. Vilken härlig dag i Atlasbergen!

4

Dag 4: 4 oktober, Matate village – Tizi oudid pass – Tizi Oussem village – Azib Tamsoult

Höjd: 2300 m -> 2700 m -> 1800 m -> 2256 m | Vandringstid: 6-7 timmar | Övernattning: Tält

Vi äter frukost vid vårt boende och vinkar sen hejdå till vårt boende. Dagens första etappen är en kort uppförsbacke till passet Tizi Oudid, 2000 möh, där vi njuter av utsikten över Azzaden dalen. Härifrån
tar vi oss lika långt ner igen till byn Id Aissa innan nästa stigning börjar. Denna dag tar vi många höjdmeter uppåt och det kan kännas i benen. Vårt slutmål är Azib Tamsoult, 2256 möh, där vi slår upp våra tält för natten. Härligt att spendera en natt helt i det fria med de mäktiga Atlasbergen ständigt närvarande.
Våra kockar lagar middag som smakar extra gott efter en dag ute på leden. När mörkret faller in kryper vi ner i sovsäcken, godnatt!

Att tänka på:
 • Det kan bli svalare under natten i tältet så följ restriktionerna på komforttemperatur för sovsäcken
Kort om att sova i tält: 
På den här turen väljer vi att sova en natt i tält då vi tycker att det ger lite extra att sova ute i det fria. Vid tältlägret finns det enklare toalett och vi sover i Swetts tält av hög kvalitet. Du tar med dig din egen sovsäck. Vi kommer få tunnare, mjuka madrasser utrullade i tälten men vill du ha extra komfort tar du med ditt egna liggunderlag. Vi sover två-och-två i rymliga tremannatält. Här uppe i Azib Tamsolut kan det blåsa en del och kvällarna kan bli svala.

5

Dag 5: 5 oktober, Azib Tamsoult – Tizi Mzik-passet – Toubkal Base Camp

Höjd: 2256 m -> 3600 m -> 3207 m | Vandringstid: 7-8 timmar | Övernattning: Toubkal refuge

Nu har vi två lite tuffare vandringsdagar framför oss och dagens mål är passet Tizi Mzik, 3600 möh.
Idag kommer vi vandra på mer än 3000 höjdmeter för att låta kroppen acklimatisera sig ordentligt inför morgondagens toppbestigningsförsök. Vi startar lugnt med en timme vandring genom en kanjon innan vi kommer fram till dagens branta del. Här kommer vi sick-sacka oss uppför en serpentinväg med grusigt underlag. Vi har ställt in oss på en tuff utmaning och peppar varandra att ta oss hela vägen upp. Efter ca två timmar tung stigning får vi belöningen: magisk utsikt över Toubkal-massivet! Vi pustar ut innan vi fortsätter vandringen utför. Vi stannar till för lunch innan vi når byn Aremd. Härifrån går vi uppåt igen mot Toubkal Basecamp. Vi checkar in på en av toppstugorna där vi samsas med andra vandrare som laddar inför toppbestigning. Vi laddar upp med middag, gör en sista check av utrustningen och går till sängs laddade inför en tidig uppstart imorgon.

Att tänka på:

 • Idag kommer vi upp över 3000 möh och vi kan känna av höjden. Vi reagerar alla olika men vanliga symptom är huvudvärk, tungt att andas och bristande matlust. Kom ihåg att dricka mycket vatten och fråga guiden om du undrar något kring dina symptom.
 • På Toubkal Basecamp möter vi många andra vandrare och det kan kännas ovanligt efter flera dagar ensamma bland bergen.

Kort om boendet på Toubkal Basecamp

Boendet på Toubkal Basecamp är det enklaste på vår resa. Här spenderar vi två nätter i sovsalar. Vi väljer att bo på den nyaste av de två bergsstugorna men boendet är fortfarande mycket enkelt. Våra kockar fortsätter laga vår mat vilken vi äter inne på bergsstugan.

6

Dag 6: 6 oktober, Bestigning av Jbel Toubkal 4167 m!

Höjd: 3207 m -> 4167 m -> 3207 m | Vandringstid: 5-6 timmar | Övernattning: Toubkal refuge

Äntligen dags! Vi vaknar tidigt för frukost runt 05:00 innan vi sätter på oss våra pannlampor och påbörjar vårt toppbestigningsförsök. Första etappen är stenig och vi tar många höjdmeter första timmen.
Vi fortsätter framåt, mycket uppför och ibland lätt nedför. Efter ca 4 timmar når vi äntligen vårt mål:
Jbel Toubkal, 4167 möh, – Nordafrikas högsta berg! Vi firar, njuter av stunden och tar våra bilder. Hurra! Beroende på väder stannar vi olika länge på toppen, är det fint väder kan vi stanna ett tag med när det för blåsigt tar vi oss snabbt ner igen. Vi vandrar samma väg ner igen och är vanligtvis framme vid Basecamp till lunchtid. Vi äter lunch och har under eftermiddagen tid att bara slappa och återhämta sig efter en tuff dag. Vi sover en till natt på bergsstugan.

Att tänka på: 

 • Det är härligt att ha något gott att äta när du börjar bli trött så packa med något favoritsnacks att plocka fram när du behöver en liten boost!

7

Dag 7: 7 oktober, Toubkal Basecamp->Imlil – Marrakech

Höjd: 3207 m ->1740 m -> 466 m | Vandringstid:4 timmar | Övernattning: Riad i Marrakech
Det är dags att ta sig tillbaka till civilisationen. Vi äter frukost vid Basecamp och beger oss sedan ner tillbaka till Imlil. Vi har en fyra timmars vandring framför oss idag, stigen är vältrampad och vi njuter av de vackra vyerna. Vi kommer fram till Imlil lagom till lunch. Det är dags att säga hejdå till vårt lokala team. Vi tackar våra lokala guider, mulförare och kockar för deras insatser. Efter lunchen är det dags att bege sig till Marrakech. Vår buss hämtar upp och vi kommer fram till Marrakech på eftermiddagen. Vi checkar in på vår Riad, tar en efterlängtad dusch och gör oss redo för en kväll i den pulserande staden. Den som vill kan besöka det kända torget Djema El Fnaa, här säljs allt från kryddor och frukt till fantastisk keramik och vackra sjalar. Vi äter en gemensam marockansk avskedsmiddag på vår egna favoritrestaurang och minns allt vi varit med om under resan. Ett härligt avslut, imorgon är det dags att åka hem igen.

Att tänka på:

 • Det är stark prutkultur på torget och oftast kan du pruta ner priset rejält, runt 50% om inte mer.
 • Gatorna är trånga och slingrar sig kors och tvärs, gå flera tillsammans och håll koll på hur ni går!

Kort om vår Riad i Marrakech

Vi väljer att bo så nära torget som möjligt då vi bara har en eftermiddag/kväll i Marrakech tror vi att det uppskattas med närhet till shopping och restauranger. Vår riad är av motsvarande tre-stjärnig standard och en klassisk riad. Vi bor i dubbel-/twin-rum med toalett och dusch.

8

Dag 8: 8 oktober, Hemfärd

Idag är det dags att resa hem igen, med en oförglömlig vandring i minnesbanken. För dig som är morgonpigg finns det fortfarande möjlighet att uppleva det livliga Marrakech med sina många marknader, basarer och vackra arkitektur. Staden är som gjuten ur “Tusen Och En Natt” och hela dess aura andas av orientalisk skönhet.

Tack för att följde med oss på vandring i Atlasbergen!

I resan ingår:
→ Transfer till/från Marrakech International Airport
→ Samtliga övernattningar enligt programmet
→ Svensk guide
→ Lokal engelskspråkig guide samt assisterande guider
→ Team med åsneförare och åsnor som bär gemensam utrustning
→ Egen kock
→ Samtliga måltider och dricksvatten under vandringen (3 varma mål mat per dag
+mellanmål/snacks/kaffe+te)
→ Informationsträff med genomgång av bland annat utrustning, acklimatisering och
träning
→ All tältutrustning (personliga tält, mässtält med matutrustning)
→ Säkerhetsutrustning och sjukvårdsutrustning

I resan ingår inte:
→Saker av personlig natur (telefonsamtal, souvenirer, kläder och vandringsutrustning
+sovsäck)
→Dricks till bärare och guider

→ Flyg (Vi hjälper gärna till att boka!)

Vi erbjuder vi följande tillval för dig som vill sätta extra guldkant på din resa! Klicka in på respektive tillval för att läsa mer och lägg tillvalet i varukorgen om du vill köpa tillvalet.

Haglöfs duffelbag
Hyra utrustningskit bestående av sovsäck, liggunderlag och dunjacka

 

Avbeställningsskydd ERV

Fråga: Vad gäller för villkor i samband med corona-pandemin?

Svar: Läs mer om alla villkor här www.swett.se/corona

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 45 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV.

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: På flera av våra resmål erbjuder vi ett avbeställningsskydd via försäkringsbolaget Europeiska ERV, du hittar det under fliken “Tillval”.

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

TRYGGHET

Swett står för trygghet. Dels trygghet i att vi arrangerar genomtänkta resor där din säkerhet som gäst alltid är högsta prioritet. Men också en trygghet i att du vet att det är en bra resa med hög kvalitet när du åker med Swett. Vi har tänkt massvis på hur lång en bra dagsetapp skall vara, vilken typ av boende våra gäster vill ha och hur man får ihop detaljerna som skapar helheten i en resa som bara flyter. Vi har rekat stigarna, provbadat forsen och pratat med ägaren av den lokala restaurangen över en middag. Du kan bara slappna av och ladda för en härlig semester, med Swett är du i trygga händer.

 

TILLGÄNGLIGHET

Vår dröm är att få ta med människor på äventyr där vi själva haft fantastiska upplevelser. Alla har dock inte erfarenheten och kunskaperna som krävs för att kunna ge sig ut i vildmarken på ett utmanande äventyr. Därför finns vi. Vi gör det stora äventyret tillgängligt för fler. Samtidigt avspeglar sig tillgängligheten i vårt sätt att vara. Vi välkomnar med öppna armar och försöker göra oss tillgängliga för våra gäster, där och när de behöver oss.

 

SERVICE I VÄRLDSKLASS

När du reser med Swett har du alltid med dig en av våra duktiga Swett-guider som turledare. De finns där enbart för din skull och jobbar stenhårt för att du ska få en så härlig resa och upplevelse som möjligt. Allt ifrån löpande planering och logistik, till att berätta historier och hjälpa till att föreviga dig framför den där extra fina utsikten med din kamera. Vi ger även järnet framför datorn på kontoret, där vi ser till att all planering är perfekt, alla bokningar är trippelkollade, att alla små detaljer är kvadruppelkollade och framför allt genom att serva våra gäster i sina förberedelser inför resan.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

P.S missa inte vår online föreläsningsturné i maj som du hittar genom att KLICKA HÄR

Din mailadress

x