Kul att just du valt att hänga med oss på äventyr till Kilimanjaro!

Här finner du allt du behöver veta inför din resa. Skulle du ändå ha frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på [email protected]!

 

VIKTIG INFORMATION INFÖR DIN RESA
(klicka på datumet för just din resa)

2020

24 (25) januari - 2 februari 2020

 • Upptaktsträff: 18 september 2019
 • 24 oktober – Deadline att boka hyrutrustning
 • 2 november – Deadline fylla i gästinformation
 • 18 december kl. 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

Viktigt när du bokar flyg:

8 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 24 januari, kl. 15:00
7 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 25 januari , kl. 15:00

TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 2 februari, efter frukost

10 (11) - 19 juli 2020

 • Att göra:
  • Boka flyg
  • Upptaktsträff: vt2020, datum kommer!
  • Tidigast tre månader innan: fixa visum
  • 10 april  – Deadline att boka hyrutrustning
  • 10 april – Deadline fylla i gästinformation
  • 10 juni kl. 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

  Viktigt när du bokar flyg:

  8 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 10 juli , kl. 15:00
  7 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 11 juli , kl. 15:00

  TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 19 juli, efter frukost

27 (28) september - 6 oktober 2020

 • Att göra:

  • Boka flyg
  • Upptaktsträff: vt2020, datum kommer!
  • Tidigast 3 månader innan: fixa visum
  • 27 juni  – Deadline att boka hyrutrustning
  • 27 juni  – Deadline fylla i gästinformation
  • 27 augusti kl. 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

  Viktigt när du bokar flyg:

  8 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 27 september , kl. 15:00
  7 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 28 september, kl. 15:00

  TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 6 oktober, efter frukost

9 (10) - 18 oktober 2020

 • Att göra:
  • Boka flyg
  • Upptaktsträff: vt 2020, datum kommer!
  • Tidigast 3 månader innan: fixa visum
  • 9 juli  – Deadline att boka hyrutrustning
  • 9 juli – Deadline fylla i gästinformation
  • 9 september kl. 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

  Viktigt när du bokar flyg:

  8 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 9 oktober  , kl. 15:00
  7 dagar: SENAST ANKOMST TILL KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 10 oktober , kl. 15:00

  TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN KILIMANJARO AIRPORT (JRO): 18 oktober, efter frukost

2021

Alla resor 2021

Din avresas specifika information uppdateras ca 1 år innan avresa så håll utkik!

Bra information för dig att läsa inför din resa till Kilimanjaro!

 

Flyg

Du bokar ditt flyg till Tanzania själv. Resans officiella program börjar i Arusha, så du skall boka flyg hela vägen från Sverige (eller din startpunkt) till Kilimanjaro Airport (JRO). Se till att boka det internationella flyget tur och retur så snart du vet hur länge du vill vara borta. I  fliken”Din resa” ser du när du senast ska vara på plats och när du tidigast kan resa hem igen. OBS! Ska du vidare till Zanzibar efter Kilimanjaro bokar du din hemresa från Zanzibar.

Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. Ange vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till enligt informationen ovan. Flyg går att boka tidigaste ett år innan avresa. Se till att ha din bokningsbekräftelse från Swett nära tillhands (i mobilen går bra) när du flyger, det kan krävas att du visar upp den.

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: [email protected]
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

För dig som ska på safari efter berget:
1 dag i Arusha nationalpark – tidigast hemresa samma kväll som resans ordinarie slutdatum*
2 dagar i Arusha NP/Tarangire (1 natt) – tidigast hemresa från JRO  kvällen efter resans ordinarie slutdatum* + 1 kalenderdag. Tidigast 20:00
2 dagar i Arusha NP/Tarangire och 1 dag i Ngorogoro (2 nätter) – tidigast hemresa från JRO kvällen efter resans ordinarie slutdatum* + 2 kalenderdagar. Tidigast 20:00

För dig som ska till Zanzibar efter berget:
4 dagar (3 nätter) – Tidigast hemresa från Zanzibar flygplats, ZNZ, resans ordinarie slutdatum* + 3 kalenderdagar, någon gång under dagen.

*Ordinarie slutdatum är t.o.m. datumet på den resa du bokade. T ex: 21-30 oktober, då är 30 oktober resans ordinarie slutdatum.

 

Extranätter

Många väljer att komma ner någon dag tidigare eller stanna någon dag extra utöver det officiella programmet som Swett tillhandahåller. Om du har möjlighet till detta är det något vi varmt rekommenderar. Det är skönt att hinna landa lite på hotellet efter en lång flygresa. Vill du göra detta hjälper vi givetvis till med att boka in de extranätter på hotellet i Arusha som önskas. Skicka ett mail till [email protected] med hur många extranätter och typ av rum du önskar boka.  OBS! Boka dina extranätter så snart du vet för att säkerställa plats.

Prislista extranätter (gäller resor 2020):
Del i dubbelrum: 900 kr/person
Del i trippelrum: 800kr/person
Singelrum: 1250kr

Transfer från flygplatsen och frukost ingår självklart!

Gästinformation

Det är ett krav att alla fyller i Gästinformation för att få följa med på resan. I Gästinformationen uppger ni bl. a. personuppgifter, flyguppgifter, information om er hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt.
OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t.o.m. resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta Swett på [email protected]

 

Hyra utrustning

För att må bra genom hela resan ska man följa Swetts packlista och ha med sig kläder både för värme och riktigt kalla vintertemperaturer. Se fliken Packlista.

Vill man inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, varm expeditionsdunjacka, uppblåsbart liggunderlag och duffelbag 90 l. Utrustningspaketet har ett värde av 13 000 kr och vill man hyra hela paketet kostar det 1750 kr + frakt. Mer information och bokning av utrustning, se fliken Utrustningshyra.

 

Rabatt hos Haglöfs och Addnature

Som resenär hos oss har du 20% rabatt på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse
Du ha även 15% rabatt på AddNatures webbshop  med rabattkod SWETT1920 (giltig till 2020-03-31)

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

 

Upptaktsträff

Swett anordnar upptaktsträffar för deltagare som bokat in sig på resor till Atlasbergen, Kilimanjaro, Inkaleden eller Everest Base Camp. På träffen deltar alltså resenärer som ska till olika resmål. Kvällen fokuserar främst på utrustning, hög höjd och träning, men det finns möjlighet att ställa alla typer av frågor. Det är alltid trevligt att träffa sina resekompisar under avslappnade förhållanden. Det är inte obligatoriskt att delta, men vi hoppas att så många som möjligt kan komma.
Upptaktsträffen brukar upplevas som trevlig och är samtidigt ett nyttigt tillfälle att förbereda sig inför resan, både fysiskt och mentalt. Se fliken Upptaktsträff för mer information och anmälan.
Kan man inte komma på upptaktsträffen behöver man inte vara orolig, denna sida tar upp det viktigaste du behöver veta inför din resa och du är självklart alltid välkommen med frågor till oss på Swett.

 

Visum

Om du anländer samma dag som resan startar rekommenderar vi att du ordnar visum innan din avresa, detta då det av erfarenhet kan ta lång tid att få till ett visum på plats. Om du anländer några dagar innan kan du göra det på plats men om du vill slippa kö på plats kan det ändå vara smart att göra det i förväg. Du väljer om du vill lösa det på egen hand online eller genom Ambassaden i Stockholm. Du kan även ta hjälp  av vår samarbetspartner Visumpartner. Tänk på att visumen är giltiga högst 90 dagar efter utfärdande, så planera in att ansöka i kalendern om du bokat din resa längre innan avresa.

Visumpartner

Visumpartner är ett erfaret företag med bra service som enbart fokuserar på visumhantering. Du skickar enkelt alla relevanta dokument till dem och sen tar de hand om resten. Alla Swett-resenärer får dessutom 125 kr rabatt, ange att du reser med Swett i meddelanderutan innan du slutför din ansökan så dras beloppet på visumfakturan. För att ansöka om turistvisum till Tanzania via Visumpartner, klicka här.

Söka visum online 

Här ansöker ni: https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Och här står all information: https://eservices.immigration.go.tz/visa/guidelines

Adress för visumansökan

I visumansökan uppger du följande fysiska adress/kontakt: Karama Spa & Resort, Old Moshi Road, Arusha 1573 Tanzania. Telefon +255 754 475 188

Vaccination

Vi rekommenderar alltid att ni kontaktar en vaccinationscentral i god tid innan er resa, för råd om ert resmål utifrån det skydd ni redan har och er allmänna hälsa. Då vaccinationsrekommendationerna ständigt ändras tar vi på Swett inte ansvar för några rekommendationer. Observera dock att ni kommer att uppehålla er i malariaområde. För Gula Febern skriver 1177 följande: Gula febern finns inte i landet. Du behöver ändå ett intyg som visar att du är vaccinerad mot gula febern, eller ett intyg om medicinskt undantag om du nyligen har besökt eller varit i transit i mer än 12 timmar i ett land med risk för gula febern. Det gäller även om transit sker i en del av landet där gula febern inte finns. Vi på Swett och våra guider tar vaccin för Gula febern innan vi åker till Kilimanjaro.

 

Försäkring och evakuering

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse på 6 000 meters höjd. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Det är påfrestande på kroppen att vistas på så hög höjd. Vandringen är fysiskt krävande såväl som många dagar på hög höjd. Vi gör såklart allt vi kan för att alla ska acklimatisera sig på bästa sätt och ha en härlig upplevelse på berget. Blir du för dålig av höjden eller inte kan hålla det tempo vi behöver hålla behöver du avbryta resan och ta dig ner till lägre höjd. Guiden kommer ta de beslut som är säkrast för er.  Du står själv för extrakostnader i anslutning till avbruten tur (transport, boende, mat) SPARA KVITTON och ta med försäkringsbolag efteråt! Evakuering kostar USD 150 plus merkostnader för hotell och liknande. Evakueringskostnaden kan betalas med kort.

Dricks

Våra bärare får lön enligt  KPAPs (Kilimanjaro Porter Assistans Project) rekommendationer men då Tanzania har en drickskultur förväntas en gäst ge dricks om de är nöjda med servicen. Vi följer KPAPs rekommendationer gällande dricks vilket är 289 USD/gäst om du är nöjd med servicen. Du som gäst tar själv med dricks i kontanter (gärna små valörer) så hjälper vi er att dela ut dricksen så den kommer till rätt person under en dricksceremoni i slutet av resan.

 

Facebook

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför presenterar sig alla gäster i en sluten Facebookgrupp som endast är till för er gäster och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges drygt två månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Deltagarlista

Deltagarlista delges när resan är fullbokad, dock senast två månader innan avresa.

 

Avresemöte

Vi har obligatorisk avreseinformation via telekonferens. Det är enbart ni som reser tillsammans på det här äventyret och vi på Swett som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan.

Telekonferens enligt nedan:
Ring in på +46 (0) 8 124 107 05
Ange åtkomstkod: 162910#

 

Träning

Det är en tuff och utmanande vandring under vår tur mot Kilimanjaros topp. För att komma väl förberedd är det viktigt att du tränar och ser till att din kropp är i god form för den fysiska utmaningen. Ställ in dig på att du kommer vandra i 16 timmar under toppnatten och dagen. Ska vi endast ge ett sammanfattande råd så är det att träna på det vi ska göra i Tanzania; nämligen vandra, med ryggsäck, i backe! Så, ta på dig ryggsäcken, ge dig ut i närmsta backe och gå upp och ned. Gör det inte krångligt för dig, all träning som blir av kommer du tacka dig själv för. För mer råd och exempel på träningsschema, se fliken Träning.

 

Vidare äventyr efter berget

Om du efter att du bokat din Kilimanjaro-resa blir sugen på att åka och upptäcka savannens djur på safari några dagar, eller vill vila upp dig på kritvita stränder på Zanzibar efter bergsbestigningen så tveka inte att höra av dig. Du kan boka fram till 3 månader innan avresa. Följ länken och scrolla långt ner på sidan för priser och upplägg: Safari respektive Zanzibar

 

Resans övergripande schema

För en beskrivning av dagsetapper och upplägg på resan, se länk: Swett Kilimanjaro

Här hittar du resan program!
Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske.

Kort fakta Tanzania:
Huvudstad:
Dodoma

Befolkning: 55 miljoner
Språk: Engelska och Swahili
Valuta: Tanzanianska shilling
Självständigt: 1961 (Zanzibar 1963)
Högsta punkt: Uhuru Peak (Kilimanjaro) 5895 möh

Dag 1

Höjdpunkt: Att äntligen vara på plats!
Höjd: 1650 m

Boende: Del i dubbelrum på hotell i Arusha
Måltider: Middag

Äntligen börjar äventyret! Ni anländer vid olika tidpunkter, en del har redan spenderat en natt i Arusha för att hinna landa ordentligt medan sista gänget landar tidig eftermiddag på Kilimanjaro flygplats. På flygplatsen i Arusha möts du av vår lokala personal iklädd vår Swett tröja. Transfern till hotellet tar ca 1,5 timme och det är skönt att checka in och duscha av sig resdammet efter en lång resdag. 

Innan middagen samlas vi för en briefing av kommande dagar; vi går igenom säkerheten på berget, upplägg och du får träffa dina guider och resekamrater. Efter briefingen äter vi gemensam middag och passar på att lära känna varandra lite bättre. Din guide kommer under kvällen göra en utrustningscheck för att se till att du har all utrustning du behöver. Sen är det dags att gå och lägga sig och ladda inför kommande äventyr.

Att tänka på: 

 • För dig som ska vidare på äventyr efter Kilimanjaro finns möjlighet att lämna saker i receptionen utan extra kostnad. Gärna i en väska med lås på. 
 • Har du möjlighet rekommenderar vi att du lägger till en extra dag innan resan för att hinna vila upp efter flygresan. Läs mer om hur du bokar extranätter under “Läs detta”

Kort om boendet:

Vi samarbetar med olika boenden i Arusha, alla med bra standard. Vi gillar att bo där det är lugn och nära till naturen samtidigt som vi vill ha bekvämligheter som pool. Ni bor i dubbelrum eller twinrum. Vi utgår från ditt resesällskap när vi gör rumsindelningen och är du singelresenär placeras du med andra singelresnärer. Det går även att få singelrum för den som vill, mot ett tillägg.

Dag 2

Vandring: Arusha till Big Tree Camp
Höjdpunkt:
Höjd: 2800 m
Distans: 5,5 km
Vandringstid: 3-4 h
Höjdmeter: 460 m
Klimatzon: Regnskog
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag är det en tidig start på dagen då bussen mot Kilimanjaro går ca 07:00. Vi äter en ordentlig frukost på hotellet innan vi äntligen ger oss iväg. På vägen stannar vi vid en supermarket ifall du behöver komplettera något till turen. Ca 4 h senare är vi framme vid Lendorossi gate, där har vi en del administration att göra innan vi kan ge oss iväg på vandringen. Här behöver vi skriva in oss, väga in bagaget för oss och vårt lokala team. Det blir en del väntan här innan du får din lunchlåda att avnjuta ute i naturen. Vi åker en kort bit till Lemosho Gate där vi börjar vårt vandringsäventyr mot toppen av Kilimanjaro. 

Idag vandrar vi i tät, fuktig regnskog i ca 4 h innan vi kommer till nattens camp, Big Tree Camp. Vi börjar med en stark stigning men går i lugnt tempo för att komma in i rytmen. Idag finns det mycket vackra blommor att titta på och inte omöjligt att vi skymtar en eller annan black & white colobus apa efter vägen. När vi kommer fram till vårt camp står våra tält uppställda, med oss på turen har vi ett fantastiskt lokalt team som ordnar allt från tält, mat, toalett och peppning.

När du bytt om och hunnit andas ut lite kommer servitörerna med varmt vatten så du kan tvätta av dig lite och 19.30 välkomnas du till mässtältet för lite kaffe/te och popcorn följt av en 3 rätters middag. Efter middagen kommer guiderna förbi ditt tält och gör en sista hälsocheck innan du får krypa ner i sovsäcken och pusta ut.   

 

Att tänka på: 

 • Om du behöver handla något på supermarket på vägen är det bra att ha kontanter (lokal valuta) då det inte alltid fungerar att betala med kort.
 • Maxvikten för din duffelbag är 15kg – detta för att våra bärare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Kort om våra camp
Vi har sju tältnätter på vår tur där ni sover två och två i fyrmannatält. Allt vi har med oss till campen behöver bäras upp och därför har vi ett stort lokalt team med oss. Ni kommer bli tilldelade tält och ni sover med samma rumskompis som på hotellet i Arusha. Förutom era sovtält har vi med oss stora mässtält där vi äter all mat, toalettält för att uträtta behov och kökstält och sovtält för våra bärare och lokala guider.

Dag 3

Swett_Kilimajaro_head3_2000x900Vandring: Big Tree Camp till Shira One Camp 
Höjdpunkt:
Första synen av Kilimanjaros topp!
Höjd: 3500 m
Distans: 10 km
Vandringstid: 7-9 h
Höjdmeter: 700 m (865)
Klimatzon: Regnskog / Låg alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Upp och hoppa! Klockan 06 väcks du med en kopp kaffe/te ditt tält. Innan du går upp och äter frukost packar du ihop dina saker och tömmer tältet. I masstältet serveras du en riktig vandrarfrukost med gröt, bröd, ägg, ibland korv och frukt. Din vattenblåsa/flaskor blir påfyllda av det lokala teamet inför dagens vandring. 

Idag ska vi ta oss upp Shiraplatån. De första två timmarna går genom tät skog och vi tar många höjdmeter innan lunch. Våra kockar förbereder lunch ute i det fria och vi laddar upp med ny energi. Vi lämnar skogen och kommer ut på den vulkaniska Shiraplatån. Stigen flackar nu ut, växtligheten blir lägre och vi blir mer utsatta för sol. Nu får vi äntligen vår första blick av glaciärerna på Kilimanjaro. Magiskt! När vi kommer fram till Shira One Camp är ditt tält redan uppsatt och din packning väntar på dig i tältet. Nu har vi lite tid att ta igen oss och bädda inför natten innan vi samlas i masstältet för middagen. Vi säger godnatt och kryper ner i våra sovsäckar.

 Att tänka på: 

 • Vandringen går genom flera klimatzoner och vi behöver anpassa vår klädsel. I regnskogen är det varmt och fuktigt medan kvällarna kan bli kyliga. Följ packlistan!
 • När vi kommit över 3000 möh är det vanligt att känna av höjden. Vanliga symptom är huvudvärk, hosta och aptitlöshet och vi reagerar alla olika. Ta det lugnt och fortsätt ät och drick!

 

Dag 4

Vandring: Shira Camp 1 till Moir Hut
Höjdpunkt:
En ny klimatzon med höglandsöken
Höjd: 4200 m
Distans: 12 km
Vandringstid: 8 h
Höjdmeter: 700 m
Klimatzon: Låg alpinzon / Hög alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vi fortsätter vandringen genom Shiraplatåns öppna landskap. Strax innan lunch börjar det att gå lite mer uppför och luften blir tunnare och det blir lite tuffare. Vi tar oss fram i ett lugnt och behagligt tempo för att få en sund acklimatisering. På Fisher Camp, på 3800 m höjd möter vi upp vårt lokala team som har satt upp mässtältet och förberett vår lunch. Efter lunchen viker vi strax in på ett litet mer bergigt landskap och efter ca 2-2,5 timmar kommer vi fram till Moir Hut, där vi slår läger inför natten. Medan vi kopplar av efter dagens vandring förbereder kockarna kvällens middag. 

 Att tänka på: 

 • Gå långsamt och ta regelbundna pauser då vi börjar komma upp på högre höjder.
 • Det kommer kännas tufft under vandringen: vad ska du tänka när du börjar bli trött? Kanske ha ett mantra du upprepar?

Dag 5

Vandring: Moir Hut till Pofu Camp
Höjdpunkt:
Stillheten och utsikten vid Pofu Camp
Höjd: 4000 m, högsta höjd 4400 m
Distans: 12 km
Vandringstid: 9-10 h
Höjdmeter: -200 m, ack.höjdm: 460 m
Klimatzon: Alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Efter frukost så lämnar vi Moir Hut för att ta oss vidare längs den norra delen av Kilimanjaro som kallas “Northern Circuit”. De första 50 min är ganska brant, men så fort vi kommer över bergskammen så blir det bättre. Idag närmar vi oss gränsen mellan Tanzania och Kenya och vi kommer få uppleva hur landskapet förändras medan vi blickar ut över de kenyanska slätterna. Idag gör vi en så kallad acklimatiseringstur, det vill säga vi går upp till en högre höjd (4400 möh) och går sedan ner och sover lägre (4000 möh), för att hjälpa kroppen att acklimatisera sig till höjden.

Efter lunch har vi en kortare vandring på ca 1,5-2 h innan vi kommer fram till nattens camp Pofu Camp. Där serveras vi som vanligt vår 3 rätters middag innan vi gör den dagliga hälsochecken och kryper ner i våra sovsäckar och drömmer oss bort till toppen

Dag 6

Vandring: Pofu Camp till Third Cave Camp
Höjdpunkt:
Höjd:
3850 m
Distans: 7 km
Vandringstid: 4-5 h
Höjdmeter: -175 m, ack.höjdm: 200 m
Klimatzon: Hög alpinzon / låg alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag har vi en lugnare dag, distansen är kortare än de senaste dagarna men kuperad. Nu har vi lämnat nästan all vegetation bakom oss ser knappt en buske eller träd på vägen. Vi är framme vid vårt camp, Third Cave Camp, redan vid lunch. Vi är nu på lite lägre höjd igen och känner oss kanske lite piggare. Vi passar på att vila upp oss ordentligt inför topptursförsöket. På eftermiddagen har vi en briefing inför topptursnatten så vi imorgon kan lägg all energi på att vila innan det är dags. Vi äter en tidig middag innan vi kryper till kojs i våra tält.   

Vi på Swett tar hand om våra lokala guider och bärare

 

Kort om vårt lokala team: 

Vi skulle aldrig klara en toppbestigning utan vårt lokala team: de är fantastiska! Vi har krav att det lokala teamet får tre mål mat om dagen, möjlighet att låna utrustning och lön för det arbete de gör (förutom den dricks ni gäster ger). Detta är tyvärr ingen självklarhet.
Våra lokala guider är verkligen Kilimanjaroexpert så om du vill veta allt om Kilimanjaro är det dem du ska fråga!

Vi är med i KPAP, The Kilimanjaro Porter Assistance Project, för våra bärares arbetsmiljö på berget. Läs mer HÄR

Dag 7

Vandring: Third Cave Campsite till School Hut
Höjdpunkt: Sista uppladdningen inför topptursförsöket: nu är det nära!
Höjd:
4700 m
Distans: 5 km
Vandringstid: 3-4 h
Höjdmeter: 715 m
Klimatzon: Hög alpinzon / Glaciär
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag går vandringen genom ökenlandskap och vi ska upp på 4700 meters höjd. Vi har ca 4 timmar framför oss och hinner plockar många höjdmeter under turen. Vi tar det lugnt och övar oss inför toppbestigningen genom att varva vandring och korta pauser. Även idag kommer vi fram till vårt camp vid lunch så att vi kan vila upp oss ordentligt inför nattens topptursförsök. Middagen äter vi redan kl 17.30 och kryper sen ner i sovsäcken med våra vandringskläder på så vi bara kan hoppa i det sista lagret när vi vaknar. I natt är det dags: mot toppen!

 

Dag 8

Topptursförsök!
Vandring: School Hut – Gilmans Point – Stella Point – Uhuru Peak  – Millenium Camp
Höjdpunkt:
Att stå på toppen av Kilimanjaro 5895 möh
Höjd: 4700m -5895 m – 3950 m
Distans: 16,5 km
Vandringstid: 15-17 h
Höjdmeter: -700 m, ack.höjdm: 1150 m
Klimatzon: Glaciär
Måltider: Frukost, lunch och middag

Dags är här! Vid midnatt väcks du till en förhoppningsvis stjärnklar himmel, hoppar i sista lagret av dina kläder, tar din daypack som redan står förberedd och äter en kort frukost innan vi ger oss iväg på topptursförsöket mot Uhuru Peak 5895 möh. Vandringen börjar uppför i sand, grus och sten, vi sicksackar oss framåt. Efter ca 6 timmar är vi uppe på kraterns kant vid Gilmans Point och solen börjar titta fram. Här tar vi en kort tepaus innan vi fortsätter ytterligare ca 45 min mot Stella Point, nu är det mer flackt och lättframkomligt. Här lämnar vi våra daypacks och bär bara med oss vatten, stavar och kamera. Nu är det bara ca 45 min kvar tills du kommer till målet för resan: Uhuru Peak. Toppturen är en tuff utmaning, det går långsamt och vi kämpar oss upp. Väl framme vid Uhuru Peak är känslan obeskrivlig. Obeskrivlig lycka blandad med obeskrivlig trötthet: JAG GJORDE DET!! Efter våra hurrarop och foton  tar vi samma väg tillbaka till Barafu där vi laddar upp energin igen med en lunch innan vi går vidare till Millenium Camp som är nattens sovplats. 

 

Att tänka på: 

 • Det finns inga garantier att nå toppen. Väderlek, dagsform och acklimatisering påverkar och du ska själv orka ta dig hela vägen upp och sedan ner. Underskatta inte träningsprogram, ju mer du tränar och förbereder sig desto större är dina chanser att nå ditt mål.
 • Var i nuet!

Kort om säkerhet och evakuering:

Säkerheten kommer alltid först och din guide kommer hålla koll på ditt mående under hela resan. All våra svenska guider är utbildade i Höghöjsmedicin och första hjälpen. Detsamma gäller våra lokala guider. Det är påfrestande på kroppen att vistas på så hög höjd. Vandringen är fysiskt krävande såväl som många dagar på hög höjd. Vi gör såklart allt vi kan för att alla ska acklimatisera sig på bästa sätt och ha en härlig upplevelse på berget. Blir du för dålig av höjden eller inte kan hålla det tempo vi behöver hålla behöver du avbryta resan och ta dig ner till lägre höjd. Guiden kommer ta de beslut som är säkrast för dig. 

Vid eventuell evakuering samarbetar vi med SAR, Kilimanjaro Search and Rescue, som bistår med helikopterevakuering, höghöjdsläkare och sjukhus i staden Moshi nedanför Kilimanjaro. Läs mer HÄR. Viktigt! Din försäkring måste täcka upp till 6000 möh och dina försäkringspapper ska vara utskrivna och inplastade i ditt topplock.

 

Dag 9

Vandring: Millenium Camp till Mweka Gate till Arusha
Höjdpunkt:
Sista lunchen med teamet och en god natts sömn i en riktig (!) säng
Höjd: 2200 m – 1650 m
Distans: 12 km
Vandringstid: 3-5 h
Höjdmeter: -2200 m
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vandringen är inte över än. Nu är vi på väg neråt och har några timmars vandring i härlig regnskog. Passa på att stanna upp och njuta av den härliga naturen under resans sista timmar. Efter ca 3-5 timmar når vi Mweka Gate där du signar ut dig från berget. Innan lunchen tackar vi av det fantastiska lokala teamet, som gjort allt för att vi ska nå toppen, med en avskedsceremoni där vi lämnar över den dricks som vi samlat in. Efter sång och avtackning äter vi en sista lunch tillsammans med det lokala teamet innan vi hoppar in i bussen för att ta oss tillbaka till Arusha. Innan vi samlas till middagen och firar att vi just bestigit Afrikas högsta berg får du njuta av en riktigt härlig dusch. Bra jobbat!!

Du som ska vidare på Safari och Zanzibar får information om hålltider när ni är tillbaka på hotellet. 

 

Att tänka på: 

 • Njut av de sista timmarna på berget och dess vackra natur. 

Kort om dricks
Dricksen är frivillig och det är en stark drickskultur på berget. Dina guider kommer fördela dricksen så att den sprids ut på alla i det lokala teamet. De rekommenderade nivåerna kommer från KPAP och uppgår år 2020 till USD289/gäst.  Det är vanligt att gäster vill ge bärare utrustning/prylar efter turen. Tyvärr är detta en problematisk industri och vi kan aldrig veta att utrustningen stannar hos bärarna (det är vanligt att de istället säljer saker vidare). Vi rekommenderar därför att hellre skänka utrustning till KPAP som sedan kan hyra ut utrustning till bärarna. På så sätt vet vi att utrustningen gör nytta där den ska.

Dag 10

Utvilad efter att ha fått sova i en riktig säng vaknar du när ditt alarm ringer beroende på när ditt flyg går eller om du ska vidare på safari eller till Zanzibar. Passa på att avnjuta en lugn och god frukost innan det är dags att skiljas från dina nya reskamrater och åka vidare.

Tack för det här äventyret!

 

Tidigast fyra, och senast tre, månader innan avresa kan du fylla i din Gästinformation.
Obs! Du kan bara fylla i informationen en gång, ändras någon information innan avresa mejlar du dina uppdateringar till [email protected]

 

Klicka på knappen nedan för att fylla i Gästinformationen! 

 

Packning inför Kilimanjaro

Vandringen på Kilimanjaro börjar i den tropiska regnskogen, där det är mycket varmt och fuktigt. Allt eftersom du kommer högre upp på berget sjunker temperaturen och uppe på toppen är det arktiskt klimat med minusgrader. För att klara det skiftande klimatet på ett bra sätt behöver du kunna reglera temperaturen i kroppen. Därför använder man sig av lager på lager-principen. Det innebär att man har flera tunna lager kläder som man sedan kombinerar utifrån de förhållanden man befinner sig i för stunden.


Krav för att genomföra resan:

 • Rejäla vandringskängor som går över fotknölarna
 • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Expeditionsdunjacka
 • Sovsäck med komfort-temperatur minst -10 Celcius
 • Solglasögon
 • Justerbara vandringsstavar 

Två väskor

På resan har vi bärare med oss. Varje morgon skickar du din stora väska med dem, som ser till att den transporteras till nästa läger. Din stora väska får max väga 15 kg. Själv bär du en dagsryggsäck, med det du behöver för dagen. I den är det mycket viktigt att ha extrakläder, om vädret skulle slå om snabbt. Det är också skönt att kunna ta på sig lite varmare kläder när vi stannar för rast. Vid fina förhållanden kan man vandra i shorts stora delar av rutten, men som sagt kan förhållandena ändras snabbt och det gäller att vara förberedd.

Observera att andra regler kan gälla rörande tillåtet bagage för ev vidare resa till Zanzibar!

 

Närmast kroppen — värmer och transporterar bort fukt

Undvik bomull! Enkel regel, håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden, samtidigt som den har exemplariska egenskaper. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage.

 

Förstärkningsplagg — när det är kallt eller under rasten

I bergen kan vädret skifta snabbt. Vid lite kallare väder och även när man stannar för rast är det bra att kunna dra på sig ett varmare lager. En dunjacka eller dunväst är något ALLA ska ha med sig. Den är bra för toppdagen, under rasten, och även varm och härlig att dra på sig under kvällen efter en lång dags vandring. Tjockleken på dunjackan beror på hur frusen man är generellt, men den ska hålla dig varm under vinterförhållanden.

Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. Andra typer av förstärkningsplagg är exempelvis en fleecejacka eller en tjockare tröja i ull. Det använder man även under vandringen vid kallt väder.

 

Skalplagg – skydd mot regn och vind

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme.

 


CHECKLISTA


 Att packa i

 • En stor bag att lämna till bärarna, typ duffelbag ca 90 l
 • En dagsryggsäck, vi rekommenderar 40 l
 • Ev drybags (din duffelbag läggs i en vattentät duffelbag på plats)     OBS! Plastpåsar är förbjudet i Tanzania
 • Regnskydd för ryggsäck
 • Hänglås till duffelbag (kodlås)

Närmast kroppen

 • Underkläder — minst tre par
 • Underställsbyxor — minst två par
 • Underställströja lång ärm — minst två stycken
 • Funktions t-shirt — minst två stycken
 • Strumpor/sockor — minst tre par av hög kvalitet

 

Förstärkningsplagg

 • Dunjacka eller dunväst för vinterförhållanden
 • Alternativ till dun: jacka eller väst i Primaloft
 • Ett tjockare underställ, fleecejacka eller ulltröja
 • Extra varma sockor

 

Skalplagg

 • Skaljacka (helst med huva) i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Skalbyxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran

 

Ytterligare kläder och utrustning för vandring

 • Vindavvisande vandringsbyxor
 • Vandringsshorts (vid fint väder kan det vara riktigt varmt)
 • Vandringskängor
 • Ett par lägerskor, exempelvis löparskor
 • ”Lägerkläder”. Om du vill ha något annat än vandringskläder på dig i lägret. En favorittröja kanske.
 • Två par handskar — ett tunt och ett riktigt varmt par som är vattenavvisande
 • Mössa
 • Buff
 • Hatt eller keps
 • Regnponcho
 • Litet paraply (lätt att fälla upp vid en snabb skur)
 • Vandringsstavar – justerbara teleskopstavar
 • Vattenflaskor/vätskepåse för 3 l vatten. OBS! Endast hårda vattenflaskor tillåtna, ej petflaskor
 • Solglasögon — ett måste!
 • Solskyddsmedel, SPF 30-50

Övrig utrustning

 • Liggunderlag, gärna lite tjockare för god komfort. Typ Exped eller Thermarest.
 • Sovsäck (komfort minst -10 grader).
 • Pannlampa + extra batterier
 • Powerbank
 • Adapter (med lite vilja kan svenska kontakter fungera men adapter är skönt att ha)

Viktiga papper

 • Pass (giltigt minst 6 månader efter inresa)
 • Visum (fixas innan, se Läs detta!)
 • Försäkringspapper – utskrivna
 • Kontanter till dricks i små valörer,  rekommenderad nivå om du är nöjd 289 USD.
 • Kontanter till ev övrig shopping

 

Övrigt/hygien

 • Badkläder (till poolen i Arusha!)
 • Toarulle (1)
 • Handsprit
 • Resehandduk
 • Myggmedel
 • Skavsårstejp (Leukoplast 5 cm) och plåster
 • Personliga hygienartiklar (tandborste, tandkräm, öronproppar, våtservetter)
 • Medicinförråd (Ibuprofen/Paracetamol, Immodium, Bafucin, Resorb, mm)
 • Smaksättare till vattnet (för att slippa klorsmak) tex resorb

Träning inför Kilimanjaro

 

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning.

Nedan har vi satt ihop ett träningsschema som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning.

Träningsformer

Konditionsträning: Exempelvis löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. Syftet är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete.

Backträning: Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Syftet är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen.

Vandring med packning: Det kan vara bra att variera lite kortare pass i backe med att vandra även i varierande terräng, både i backar och mer flackt. Gå gärna i kuperad terräng i skogen så får du naturlig styrketräning och varierande belastning.

Hur du använder träningsschemat

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare är det bara att köra igång med vecka 1 och sedan förlänga schemat i slutet med liknande träningsveckor som presenteras i vecka 22-26. Upplägget är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

 

Träningsschema

Vecka 1-8: Introduktion av konditionsträning

De första åtta veckorna ska inte innehålla någon annan träning än det som står i schemat. Man kan på sin höjd komplettera med längre vandringar (45-60 minuter) med lättare packning på ryggen. Syftet är att stärka tåligheten i passiva vävnader, dels att hålla förbränningen igång flera dagar i veckan, dels att få dig mentalt inställd på att träna kontinuerligt. Skapa goda vanor helt enkelt.


Vecka 1 – 4


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     30 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     60 min


Vecka 5 – 8


Måndag           Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     60 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     75 min


Vecka 9-16: Ökad konditionsträning och styrka

I nästa period fortsätter du med det som förhoppningsvis blivit en rutin, att ha träningen som en del av vardagen. Se också till att få in träningen som en naturlig del av semestern. Många vill varva ner när man är ledig och det skall man verkligen göra! Nedvarvningen är dock viktigast för det mentala, så se ledigheten som en perfekt kombination av arbete för kroppen och vila för huvudet. Under den här perioden rekommenderas att du kompletterar konditionsträningen med styrketräning en till två gånger i veckan. Styrketräningen ska genomföras med låg belastning och många repetitioner där fokus är på bålstabilitet.


Vecka 9 – 10


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     45 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 11 – 12


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 13 – 14


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag         Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 15 – 16


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 17: Formtoppning och vila

Under 16 veckor har du nu gett dig själv en bra grund att stå på. För att tillgodogöra sig träning så är det viktigt att vila. Både för kroppen, men framför allt för huvudet. Under den här veckan ska du träna lite lättare och framför allt fokusera på att vila och ladda batterierna för de avslutande 10 veckornas träning. Träna det du känner för och ha inte några krav vad gäller tid eller sträcka.


Vecka 17


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 18-26: Upptrappning

I nästa period ska du åter igen trappa upp träningen. För att kunna göra detta på bästa sätt är det nu viktigt med kontinuerlig återhämtning. Därför är denna period uppdelad i två fyraveckors perioder, med en vilovecka i mitten.


Vecka 18 – 19


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     100 min


Vecka 20 – 21


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 22 – vilovecka!


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 23 – 24


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 25 – 26


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Backträning                                                                    60 min

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 27: Formtoppning och vila

Formtoppningen handlar mest om att trappa ned på träningen så att musklerna får återhämta sig och bygga upp sig inför avfärd. Träna några lättare pass som du mest gör för att ha en skön känsla i kroppen. Det viktigaste den här veckan är att sova bra på nätterna och äta ordentligt, så att kroppen kommer fulladdad med energi till avfärd. Vila så mycket du kan och träna det du tycker är kul!


 

••••••••••••••••

Bra jobbat! Nu är det äntligen tid för avfärd till Kilimanjaro, låt äventyret börja!

 

Här hittar du anmälan till kommande upptaktsträffar! 

Upptaktsträffen den 18 september 2019 är främst för resenärer 24(25) januari – 2 februari 2020.
Åker du senare under 2020 kommer du bjudas in till en upptaktsträff under vårterminen 2020.

 


ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans.

Hur tar jag mig från flygplatsen till hotellet?

Om du kommer samma dag som resan börjar eller har bokat extranätter innan via oss ingår transfer från flygplatsen till hotellet. Har du eget boende ordnat innan resans start ordnar du själv med transport till hotellet.

Hur bor vi?

I Arusha bor vi på hotell i dubbelrum. Under dagarna i bergen bor vi två-och-två i fyrmannatält. Reser du utan resesällskap placeras du med andra singelresenärer. Intresserad av singelrumstillägg? Skicka en förfrågan till [email protected]  

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Om du placeras i ett rum med en person av motsatt kön informerar vi om detta innan avresa. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

När vi ser berget första gången kan det vara 35 plusgrader och strålande sol och vi njuter av ett dopp i poolen på hotellet. På toppen kan det vara 15 minusgrader och blåsigt men det kan lika gärna bjuda på skinande sol och 5 plusgrader. Man brukar kunna räkna på att per hundra höjdmeter sjunker temperaturen mellan 0,6-0,8 grader. Vi undviker regnsäsongen men som vandrare bör du ändå vara beredd på en och annan regnskur och i vissa fall snö.

Kan jag lämna saker på hotellet under vandringen?

Ja, om du har saker du inte behöver under vandringen går det bra att lämna dessa på hotellet i Arusha.


UTRUSTNING

Hur mycket får väskan väga?

Du har två väskor med dig. En stor duffelbag på ca 90l som våra bärare bär och en dagsryggsäck som du bär själv. Duffelbagen (observera att det måste vara en mjuk väska, ingen resväska eller liknande) får väga max 15kg  då vi värnar om bärarnas arbetsförhållanden enligt KPAP. Din dagsryggsäck bör inte väga mer än 6 -7 kg.

 

 

Vilken dagsryggsäck ska jag ha?

För dagsryggsäck rekommenderar vi ca 40l för att få plats med allt du behöver för dagen så som extra ombyte och förstärkningsplagg, vatten och snacks. Ryggsäcken bör ha ett ordentligt höftbälte för avlastning och (viktigast av allt) sitta skönt på just dig!

Hur gör jag med väskorna när jag flyger?

Duffelbagen fungerar fint som incheckat bagage, den är slittålig och klarar flygplatser. Din dagsryggsäck brukar fungerar som handbagage men dubbelkolla vilka restriktioner just ditt flygbolag har gällande handbagage. Viktigt! Då väskor ibland försvinner på flygplatser rekommenderar vi att du åker i/packar i handbagaget det du absolut inte vill bli av med, till exempel vandringskängor, dunjacka och skalkläder.

Hur mycket väger utrustningen ni hyr ut?

Jacka: 1430 gram
Sovsäck: 1450 gram
Liggunderlag: 1210 gram
Duffel: 1300 gram

Totalt: 5390 gram

Är duffelbagsen vattentäta?

Duffelbagsen är vattentåliga men inte vattentäta då det kan komma in vatten vid blixtlåset. Därför är det viktigt att packa vattentätt – genom till exempel drybags. Ett vattentätt skydd för både duffelbag och ryggsäck kan också vara bra att ha.

Det här med skalkläder är som en djungel, vad är viktigt att tänka på?

Satsa på ett märke av god kvalitet och undvik de billigaste alternativen.

Annat att tänka på:
– Membran av Goretex – eller annat aktivt membran
– Huva – skyddar skönt vid vind och nederbörd
– Jackans längd –  jackan bör gå över höften så det inte blir någon kall glipa
– Test-gå – prova att gå med jackan/byxorna när du provar så du ser hur de följer din kropps rörelse
– Passformen – det är du som ska ha kläderna så välj de som du tycker sitter skönt!
– Rymd –  jackan bör inte sitta för tight så du får plats med fler lager under

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner de i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖB, biltema etc)

 

Vilka kängor ska jag ha?

Välsorterade friluftsbutiker har kunnig personal som kan hjälpa dig hitta kängor som passar för vandringen.

Allmänt att tänka på:
– Kängorna måste gå över fotknölarna
– Kängorna ska ge ordentligt stöd till dina fötter, dina knän och hela din kropp
– Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
– En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
– Lager-på-lager principen gäller även för fötterna – bra med lite extra plats för extra strumpor

 

 


INFÖR RESAN

Hur fixar jag visum till Tanzania?

Information om visum hittar du under “Läs detta!” och rubriken Visum

Vilka vacciner behöver jag ta?

Då vi inte har den medicinska kunskapen får vi inte ge rekommendationer gällande vacciner. För frågor om vacciner kontaktar du din vaccinationsbyrå. Hur vi tänker kring vacciner hittar du under “Läs detta!” och rubriken vacciner.

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse på 6 000 meters höjd. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

I Tanzania fungerar både Tanzanisk shilling och USD. Bäst växelkurs får du dock med Tanzanisk shilling vilket du kan växla till dig på plats på flygplatsen. Dricks till våra lokala kockar, guider och bärare betalas ut kontant under en dricksceremoni. Vi följer KPAPs (Kilimanjaro Porter Assitant Project) rekommendationer gällande dricks där nivån om du är nöjd med servicen är 289 USD. Förutom dricks behöver du kontanter om du vill köpa någon alkoholhaltig dryck och souvenirer.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Kombinationen hög höjd, höjdmeter och långa dagar gör att vandringen kommer vara fysiskt krävande. Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under äventyret!

Vad behöver jag tänka på inför flygresan?

Se till att ha god marginal vid flygbyte.

Se till att vara på flygplatsen i god tid.

Se till att du kan visa upp din bokningsbekräftelse från Swett vid incheckningen på flyget, då MK Airbroker bokar flygbiljetter som är till för deltagare just på rundresor. Det går bra att visa i mobilen.

 


SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad händer om jag tvingas avbryta turen?

Självklart beror detta på vart det sker och hur du mår men oavsett vilket finns vi där för dig. Vi har noga utformade säkerhetsrutiner för olika typer av händelser. Viktigt! Även om du börjar må bättre, exempelvis när du kommit ner på lägre höjd, är det viktigt att du besöker en läkare och får ett utlåtande då detta är något de flesta försäkringsbolag kräver. Eventuella extra kostnader, såsom sjukhusvistelse och extra hotellnätter, står du som resenär för själv och är något din reseförsäkring ska täcka.