Kul att du ska med oss på äventyr till Jämtlandsfjällen

Här hittar du allt du behöver veta inför din resa. Under fliken “Inför resan” hittar du vad du behöver göra innan avresa. Scrolla även ner på denna sida och klicka på din avresa för viktiga deadlines inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång! 

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 08 – 1285 5895
Telefontider: måndag – torsdag 12:00-16:00

Scrolla ner! viktiga deadlines inför din resa

2021

Alla resor 2021

Viktiga deadlines och reseinfo för alla avgångar 2021 kommer upp i januari 2021. Kika runt på packlistan och övriga flikar så länge 🙂

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar tåg, info om facebookgruppen och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA TÅG

Resans officiella program börjar i Östersund och avslutas i Duved. Du bokar själv ditt tåg till Östersund och från Duved. Under fliken “Din resa” ser du när du senast ska vara på plats och när du tidigast kan resa hem igen. Vi anpassar transfer utifrån nattågets tider. 

Boka tåg
Tåget avgår oftast från Stockholm C på kvällen dagen innan och ankommer till Östersund ca 07:00 på morgonen. SJ släpper sina biljetter fyra gånger per år och biljetterna är alltid billigast precis när de släpps. Biljetterna för september släpps oftast i mars/april. Vill du ha hjälp att boka tåg rekommenderar vi vår partner Tågcharter som är specialiserad på tågbokningar. 

Teamet på Tågcharter står redo att hjälpa dig. Kontakta dem:
Mail: miljoresor@gmail.com
Telefon: 070-256 24 45

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

RABATT HOS HAGLÖFS OCH ADDNATURE

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Som resenär hos oss har du 20% rabatt på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.
Du har även 15% rabatt på AddNatures webbshop med rabattkod SWETT2020.

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

FACEBOOKGRUPP

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför presenterar sig alla gäster i en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

AVRESEMÖTE

Vi har avreseinformation via telekonferens inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på det här äventyret och vi på Swett som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Under fliken “Din resa” hittar du datum och tid för just din resa.

Telekonferens enligt nedan:
Ring in på 070-194 00 08
Ange åtkomstkod: 528 781 8

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boendet och annat viktigt. Som alltid vid resor ute i naturen gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Jämtlandsfjällen/Helagsfjället:
Naturreservat: Sylarna- och Helagsnaturreservat

Högsta topp: Helagsfjället
Höjd: 1796 möh
Merit: 
Sveriges högsta punkt söder om polcirkeln

Dag 1

Jämtlandsfjällen björskog

Vandring: Kläppenparkeringen – Helags Fjällstation
Höjdpunkt: Första synen av Helagstoppen!
Distans: 12 km
Vandringstid: 5-6 h
Höjdmeter: 270 m
Måltider: Brunch och middag

Äntligen börjar äventyret! Nattåget från Stockholm kommer till Östersund tidigt på morgonen. Här väntar vår transfer på att ta oss tre timmar i buss till Ljungdalen. I Ljungdalen stannar vi till på ett litet vandrarhem för att få mat i magen innan vi startar vår vandring. Vi åker ytterligare 7 kilometer till Kläppenparkeringen där vi vinkar hejdå till bussen och knyter vandringsskorna. Vandringen börjar i en mjuk och skön terräng där vi vandrar i björkskog. Under första etappen hinner guiden gå igenom vandringstempo och pauser, vandringsteknik och stavteknik. Efter några timmar börjar vi skymta Helagsmassivet. På eftermiddagen checkar vi in på STF Helags Fjällstation.
Här kan vi avnjuta en varm bastu eller bara lugnet i Jämtlandsfjällen. På kvällen äter vi middag på fjällstationen innan vi kryper till kojs.

 

Att tänka på:

 • Vi hinner inte byta om innan vandringen så var vandringsklädd redan när du kliver på bussen!
 • Från brunch dag 1 till lunch dag 4 ingår helpension (frukost, lunch, middag) men förutom det är det bra att packa med sig eget mellanmål att äta under vandringen.

 

Kort om boendet på STF Helags Fjällstation:
Vi bor första två nätterna på STF Helags Fjällstation,  i fyrbäddsrum med delad toalett och dusch.

Rummen har vandrarhemsstandard, oftast med våningsängar. Lakan och handduk ingår inte så antingen tar du med eget reselakan eller hyr direkt av fjällstationen. I servicehuset från 2019 finns bastu. 

De första två dagarna äter vi middag på fjällstationen där det serveras en middagsbuffé och kaka och kaffe till efterrätt. Till lunch får vi med oss lunchpaket från frukosten och frukostbuffén äter vi innan vi startar dagens vandring. Det finns även en liten shop på fjällstationen där du kan köpa souvenirer, proviant och godis.

Dag 2

Jämtlandsfjällen lung och ro

Vandring: Helags Fjällstation – Helagstoppen – Helags fjällstation
Höjdpunkt: Att nå toppen av Helags, 1796 möh!
Distans: 8 km
Vandringstid: 6-7 h
Höjdmeter: 750 m
Måltider: Frukost, lunch och middag

Dags för topptur! Frukostbuffén står uppdukad från 08:00 och därefter ger vi oss iväg. Vi startar på den södra rutten och efter två timmars vandring når vi Helagsglaciären, mäktig att blicka ut över glaciären som består av upp till ca 50 meter tjock is och snö. Vi fortsätter turen uppåt cirka en timme innan vi kan blicka ut över glaciären och fjällandskapet. Magiskt! Vi tar oss sedan ner längst den norra rutten, omväxling förnöjer! Väl tillbaka på fjällstationen firar vi med en bastu och en god middag. Snyggt jobbat!

Att tänka på:

 • Det finns inga garantier att nå toppen. Väderleken och din egna fysiska form och dagsform spelar in. Se till att vandringsträna inför turen så du ger bästa möjliga förutsättningar att ta dig upp! Om vädret är för dåligt för att behålla säkerheten på berget gör vi en alternativ aktivitet denna dag.

Dag 3

Vandring: Helags Fjällstation – Sylarnas Fjällstation
Höjdpunkt:
 Naturen! Vår favoritsträcka på hela turen

Distans: 19 km
Vandringstid: 7-8 h
Höjdmeter: 1045-1030 möh
Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

Det är dags att bege sig vidare och idag ska vi ta oss till STF Sylarnas Fjällstation. Dagens vandring är flack och magiskt vacker! Vi har Helagstoppen bakom oss och Syltopparna framför oss. Halvvägs stannar vi för matsäckspaus vid renvaktarstugan Mieskentjakke. Det är en ordentlig dagsetapp idag även om den inte är lika brant som gårdagen. Framåt eftermiddagen checkar vi in på nästa fjällstation: STF Sylarna. 

 

Kort om boendet på STF Sylarnas Fjällstation:
Vi bor en natt på STF Helags Fjällstation,  i fyrbäddsrum med delad toalett och dusch. Fjällstationen är nyrenoverad och väldigt fräsch.

Rummen har vandrarhemsstandard, oftast med våningsängar. Lakan och handduk ingår inte så antingen tar du med eget reselakan eller hyr direkt av fjällstationen. Här finns även bastu.

Vi äter middag på fjällstationen där det serveras en två-rätters, vanligtvis ost – och chark bricka till förrätt och det klassiska grytmålet till varmrätt.  Till lunch får vi med oss lunchpaket från frukosten och frukostbuffén äter vi innan vi startar dagens vandring. Det finns även en liten shop på fjällstationen där du kan köpa souvenirer, proviant och godis. Endast kortbetalning fungerar.

Dag 4

Vandring: Sylarna Fjällstation – Storulvån
Höjdpunkten: Uppleva en del av Jämtlandstriangeln (och skillnaden i människor med resterande dagar)
Distans: 16 km
Vandringstid: 5- 6 h
Höjdmeter: 1045 – 725 möh
Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

Tillbaka mot civilisationen! Idag kliver vi in på den berömda Jämtlandstriangeln när vi vandrar från Sylarnas fjällstation till Storulvån. Här får vi räkna med att se fler människor på leden innan vi når fram till Storulvån. Här väntar bussen som ska ta oss till Duved. Transfern tar ca 45 minuter och vi hinner med ett enklare middag i Duved innan tåget går tillbaka till Stockholm C. Med många minnen i bagaget njuter vi av resan hem igen. 

 Tack för det här äventyret!

Att packa till Jämtlandsfjällen

En fjällvandrares bästa vän är dess utrustning och på vår vandring i Jämtlandsfjällen behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Har vi tur är det blå himmel och sol men vi kan likväl ha ihållande regn, stark blåst och oväder. I fjällen skiftar vädret snabbt så vi behöver vara beredda på snabba omställningar. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

Här hittar du information om hur du packar inför Jämtlandsfjällen. Du hittar:

 1. Video: grundprinciperna kring hur du packar
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

Du packar alla dina saker i en ryggsäck på ca 40 liter. Den skall rymma allt du behöver ha med dig dessa dagar. På vandringen mellan de olika fjällstationerna bär du all din packning – så packa smart! Väl framme på fjällstationen i Helags lämnar du det du inte behöver när vi gör vår topptur. Ryggsäcken bör väga så lite som möjligt och inte mer än 10 kg med all packning.

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta!
Det kan naturligtvis vara fint väder men om det är regn så är det viktigt att
skydda utrustningen så du slipper gå i blöta grejer. På fjällstationerna finns det torkmöjlighet men riktigt blöta grejer är svårt att få torrt under bara en natt.

Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags.
  Dessa finns i olika storlekar och färger.
 • Du bör ha ett regnskydd till din ryggsäck

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull,  brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller  på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller i lägret. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. 

 

 

 

 

 

 

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller vid lättare blåst vid varmt väder. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när du kommer fram till fjällstationen. Dina “hängkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig ett par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

 

SKOR

Vi rekommenderar två olika par skor, ett par vandringskängor och ett par andra skor du har på fjällstationerna. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är tex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha under kvällen. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller badtofflor om du föredrar det. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt)

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna ska gå över fotknölarna 
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Du behöver skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett par solglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör                                                                                 kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron. 

I packlistan står det att du ska ha med en pannlampa. Detta är främst av säkerhetsskäl ifall vädret blir dåligt eller vi är ute när det börjar skymma.

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du  fylla på dina flaskor inför dagen. Vi rekommenderar att ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene. 

Vätskepåse/camelbak

Från brunch dag 1 till middag sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Förutom detta kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse. Det går även att köpa på fjällstationerna även om priset är högt.

HYGIEN

En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, tex plåster, skavsårsplåster och tejp, huvudvärkstabletter och självklart dina personliga mediciner. 

VIKTIGA PAPPER

FÖRSÄKRING

Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper med din reseförsäkring och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Träning inför Jämtlandsfjällen

 

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning.

Nedan har vi satt ihop ett träningsschema som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning.

Träningsformer

Konditionsträning: Exempelvis löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. Syftet är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete.

Backträning: Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Syftet är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen.

Vandring med packning: Det kan vara bra att variera lite kortare pass i backe med att vandra även i varierande terräng, både i backar och mer flackt. Gå gärna i kuperad terräng i skogen så får du naturlig styrketräning och varierande belastning.

Hur du använder träningsschemat

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare är det bara att köra igång med vecka 1 och sedan förlänga schemat i slutet med liknande träningsveckor som presenteras i vecka 22-26. Upplägget är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

 

Träningsschema

Vecka 1-8: Introduktion av konditionsträning

Första veckorna kommer vi igång med konditionsträningen och backträningen. Syftet är att stärka tåligheten i passiva vävnader, dels att hålla förbränningen igång flera dagar i veckan, dels att få dig mentalt inställd på att träna kontinuerligt. Skapa goda vanor helt enkelt.


Vecka 1 – 4


Måndag          Vila

Tisdag            Vila

Onsdag          Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     30 min

Torsdag          Vila   

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     30 min


Vecka 5 – 8


Måndag           Vila

Tisdag             Vila

Onsdag           Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     30 min

Torsdag          Vila

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     60 min


Vecka 9-16: Ökad konditionsträning och styrka

I nästa period fortsätter du med det som förhoppningsvis blivit en rutin, att ha träningen som en del av vardagen. Se också till att få in träningen som en naturlig del av semestern. Många vill varva ner när man är ledig och det skall man verkligen göra! Nedvarvningen är dock viktigast för det mentala, så se ledigheten som en perfekt kombination av arbete för kroppen och vila för huvudet. Under den här perioden rekommenderas att du kompletterar konditionsträningen med styrketräning. Styrketräningen ska genomföras med låg belastning och många repetitioner där fokus är på bålstabilitet. Under dessa veckor varvar du backträning med vandring med packning.


Vecka 9 – 12


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning/Vandring med packning     60 min


Vecka 13 – 14


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag         Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag          Backträning/Vandring med packning     60 min


Vecka 15 – 16


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning/Vandring med packning     90 min


Vecka 17: Formtoppning och vila

Under 16 veckor har du nu gett dig själv en bra grund att stå på. För att tillgodogöra sig träning så är det viktigt att vila. Både för kroppen, men framför allt för huvudet. Under den här veckan ska du träna lite lättare och framför allt fokusera på att vila och ladda batterierna för de avslutande 10 veckornas träning. Träna det du känner för och ha inte några krav vad gäller tid eller sträcka.


Vecka 17


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 18-26: Upptrappning

I nästa period ska du åter igen trappa upp träningen. För att kunna göra detta på bästa sätt är det nu viktigt med kontinuerlig återhämtning. Därför är denna period uppdelad i två fyraveckors perioder, med en vilovecka i mitten.


Vecka 18 – 19


Måndag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen               60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning                                                 45 min


Vecka 20 – 21


Måndag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning                                                  45 min


Vecka 22 – vilovecka!


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 23 – 24


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 25 – 26


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     

Fredag            Konditionsträning                                          60 min

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 27: Formtoppning och vila

Formtoppningen handlar mest om att trappa ned på träningen så att musklerna får återhämta sig och bygga upp sig inför avfärd. Träna några lättare pass som du mest gör för att ha en skön känsla i kroppen. Det viktigaste den här veckan är att sova bra på nätterna och äta ordentligt, så att kroppen kommer fulladdad med energi till avfärd. Vila så mycket du kan och träna det du tycker är kul!


 

••••••••••••••••

Bra jobbat! Nu är det äntligen avfärd till Jämtlandsfjällen, låt äventyret börja!

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka resan?

SJ släpper sina tåg fyra gånger per år. Sommarens/höstens resor släpps vanligtvis i mars/april och ju tidigare du bokar desto bättre priser kan du få.

Hur fungerar transfer?

Vår transfer och våra guider möter upp er på tågstationen i Östersund. Transfer tillbaka till Duved ingår också.

Hur bor vi?

Vi bor i flerbäddsrum på olika fjällstationer. Fjällstationerna är av vandrarhemsstandard, oftast med våningssäng. Mysigt och bekvämt men samtidigt med fjällkänsla!

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. 

Hur är vädret?

Vädret är typiskt svenskt: varierat och allt kan hända! I september är det oftast fortfarande milt men det kan vara regn och blåsa en del.

Behöver jag bära med mig all packning?

Ja! Du behöver bära med dig all packning då vi bor på olika fjällstationer. Dag två, när vi gör toppturen till Helags, kan du lämna det du inte behöver i ditt rum på fjällstationen men övriga dagar bär vi all vår packning.

UTRUSTNING

Vilken ryggsäck ska jag ha?

Det viktigaste gällande ryggsäck är att den sitter skönt på dig och har ett ordentligt höftbälte för att avlasta axlarna (ingen av typen Kånken). Vi rekommenderar ca 40 liter så du får plats med allt du behöver. 

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner dem i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖoB, Biltema etc)

Behöver jag förbereda mig för kyla?

Eftersom det  kan komma regnskurar och blåsa kallt är det bra att ha med sig en varmare tröja och skalkläder. På kvällarna inne i fjällstationen är det dock varmt och skönt!

INFÖR RESAN

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Hur mycket pengar behöver jag ta med mig?

Om du vill köpa någon snacks/proviant på fjällstationerna behöver du pengar. Observera dock att Sylarna fjällstation endast tar kort så du behöver in ta ut kontanter!

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Beroende på din grundfysik och hur aktiv du är idag behöver du ägna olika mycket tid till den specifika träningen. Träningsprogrammet är ett program som är tänkt att vem som helst ska kunna hoppa på för att komma förberedd inför resan. Utifrån din situation idag kan du välja att göra delar eller hela programmet. Kom ihåg att det är din resa som kommer bli roligare ju bättre form du är i!