Kul att just du valt att hänga med oss på äventyr till Everest Base Camp!

Här finner du allt du behöver veta inför din resa. Skulle du ändå ha frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på [email protected]

 

VIKTIG INFORMATION INFÖR DIN RESA
(klicka på datumet för just din resa)

2019

30 mars - 11 april 2019

 • Så snart som möjligt: Boka flyg, skicka in Gästinformation, boka hyrutrustning och fixa visum.
 • 12 september 2018 – Upptaktsträff inför avresa
 • 30 januari – Deadline att boka hyrutrustning
 • 30 januari – Deadline Gästinformation
 • 28 februari kl 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

Viktigt när du bokar flyg:
SENAST ANKOMST TILL KATHMANDU: 30 mars, kl. 16:00
TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN KATHMANDU: 11 april, efter frukost

13 - 25 april 2019

 • Så snart som möjligt: Boka flyg, skicka in Gästinformation, boka hyrutrustning och fixa visum.
 • 12 september 2018 – Upptaktsträff inför avresa
 • 13 februari – Deadline att boka hyrutrustning
 • 13 februari – Deadline Gästinformation
 • 13 mars kl 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

Viktigt när du bokar flyg:
SENAST ANKOMST TILL KATHMANDU: 13 april, kl 16:00
TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN KATHMANDU: 25 april, efter frukost

12 - 24 oktober 2019

 • Så snart som möjligt: Boka flyg, skicka in Gästinformation, boka hyrutrustning och fixa visum.
 • 27 februari 2019 – Upptaktsträff inför avresa
 • 12 juli – Deadline att boka hyrutrustning
 • 12 juli – Deadline Gästinformation
 • 12 september kl 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

Viktigt när du bokar flyg:
SENAST ANKOMST TILL KATHMANDU: 12 oktober, kl. 16:00
TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN KATHMANDU: 24 oktober, efter frukost

2020

4 - 16 april 2020

Mer information 1 år innan avresa, så håll koll! 🙂

10 - 22 oktober 2020

Mer information 1 år innan avresa, så håll koll! 🙂

Vid Everest Base Camp med världens högsta berg bakom

Bra information för dig att läsa inför din resa till Everest Base Camp!

 

Flyg

Du bokar ditt flyg till Nepal själv. Resans officiella program börjar i Kathmandu, så du skall boka flyg hela vägen från Sverige (eller din startpunkt) till Kathmandu Tribhuvan International Airport (KTM). Se till att boka det internationella flyget tur och retur så snart du vet hur länge du vill vara borta. I VIKTIG INFORMATION ovanför ser du när du senast ska vara på plats och när du tidigast kan resa hem igen. Flyg går att boka tidigaste ett år innan avresa. 

Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. Ange vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till enligt informationen ovan.

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: [email protected]
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

 

Extranätter

Många väljer att komma ner någon dag tidigare eller stanna någon dag extra utöver det officiella programmet som Swett tillhandahåller. Vill du göra detta hjälper vi givetvis till med att boka in de extranätter på hotellet i Kathmandu som önskas. Extranätter kostar 700kr/natt och person för del i dubbelrum och 1000 kr för singelrum. Skicka ett mail till [email protected] om du önskar boka extranätter.

 

Gästinformation

Det är ett krav att alla fyller i Gästinformation för att få följa med på resan. I Gästinformationen uppger ni bl. a. personuppgifter, flyguppgifter, information om er hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt.
OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t.o.m. resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta Swett på [email protected]

 

Hyra utrustning

För att må bra genom hela resan ska man följa Swetts packlista och ha med sig kläder både för värme och riktigt kalla vintertemperaturer. Se fliken Packlista.

Vill man inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, varm expeditionsdunjacka, uppblåsbart liggunderlag och duffelbag 90 l. Observera att du inte behöver liggunderlag för resan till Everest Base camp Utrustningspaketet har ett värde av 13 000 kr och vill man hyra hela paketet kostar det 1500 kr + frakt. Mer information och bokning av utrustning, klicka här!

 

Upptaktsträff

Swett anordnar upptaktsträffar för deltagare som bokat in sig på resor till Atlasbergen, Kilimanjaro, Inkaleden eller Everest Base Camp. På träffen deltar alltså resenärer som ska till olika resmål. Kvällen fokuserar främst på utrustning, hög höjd och träning, men det finns möjlighet att ställa alla typer av frågor. Det är alltid trevligt att träffa sina resekompisar under avslappnade förhållanden. Det är inte obligatoriskt att delta, men vi hoppas att så många som möjligt kan komma.
Upptaktsträffen brukar upplevas som trevlig och är samtidigt ett nyttigt tillfälle att förbereda sig inför resan, både fysiskt och mentalt. Se fliken Upptaktsträff för mer information och anmälan.
Kan man inte komma på upptaktsträffen behöver man inte vara orolig, denna sida tar upp det viktigaste du behöver veta inför din resa och du är självklart alltid välkommen med frågor till oss på Swett.

 

Visum

Du ska ha ordnat ett visum för din vistelse i Nepal i förväg, innan din avresa. Du väljer om du vill lösa det på egen hand genom Ambassaden i Stockholm, eller om du vill ta hjälp av vår samarbetspartner Visumpartner. 
Visumpartner är ett erfaret företag med bra service som enbart fokuserar på visumhantering. Du skickar enkelt alla relevanta dokument till dem och sen tar de hand om resten. Alla Swett-resenärer får dessutom 125 kr rabatt, ange att du reser med Swett i meddelanderutan innan du slutför din ansökan så dras beloppet på visumfakturan. För att ansöka om turistvisum till Nepal via Visumpartner, klicka här.

 

Facebook

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför presenterar sig alla gäster i en sluten Facebookgrupp som endast är till för er gäster och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges drygt två månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Deltagarlista

Deltagarlista delges när resan är fullbokad, dock senast två månader innan avresa.

 

Avreseinfo

Vi har obligatorisk avreseinformation via telekonferens. Det är enbart ni som reser tillsammans på det här äventyret och vi på Swett som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan.

Telekonferens enligt nedan:
Ring in på +46 (0) 8 124 107 05
Ange åtkomstkod: 162910#

 

Träning

Det är en bitvis tuff och utmanande vandring under vår färd mot slutmålet Everest Base Camp. För att komma väl förberedd är det viktigt att du tränar och ser till att din kropp är i god form för den fysiska utmaningen. Ska vi ge ett sammanfattande råd så är det att träna på det vi ska göra i Nepal; nämligen vandra, med ryggsäck, i backe!
Så krångla inte till det, utan ta på dig ryggsäcken, ge dig ut i närmsta backe och gå upp och ned. För mer råd och exempel på träningsschema, se det bifogade träningsschemat.

 

Resans övergripande schema

För en beskrivning av dagsetapper och upplägg på resan, se länk: Swett Everest Base Camp

Viktig information kring utrustning inför Everest Base Camp

På planet till Lukla så är den TOTALA maxvikten på bagage 15 kg. Dvs duffelbag (stor väska) + dagsryggsäck får tillsammans max väga 15 kg. Det är alltså viktigt att provpacka hemma och se till så att vikten är ok. Av säkerhetsskäl och för att säkerställa alla gästers välmående på en seriös vandringsexpedition på hög höjd som det här är, har vi dessutom viss utrustning som är obligatorisk att ha med sig.


Krav för att genomföra resan:

 • Rejäla vandringskängor som går över fotknölarna
 • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Expeditionsdunjacka
 • Sovsäck med komfort-temperatur minst -10 Celcius
 • Solglasögon
 • Justerbara vandringsstavar 

 

Närmast kroppen — värmer och transporterar bort fukt

Undvik bomull! Enkel regel, håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden, samtidigt som den har exemplariska egenskaper. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage.

 

Förstärkningsplagg — när det är kallt eller under rasten

I bergen kan vädret skifta snabbt. Vid lite kallare väder och även när man stannar för rast är det bra att kunna dra på sig ett varmare lager. En dunjacka eller dunväst är något ALLA ska ha med sig. Den är bra för toppdagen, under rasten, och även varm och härlig att dra på sig under kvällen efter en lång dags vandring. Tjockleken på dunjackan beror på hur frusen man är generellt, men den ska hålla dig varm under vinterförhållanden.

Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. Andra typer av förstärkningsplagg är exempelvis en fleecejacka eller en tjockare tröja i ull. Det använder man även under vandringen vid kallt väder.

 

Skalplagg – skydd mot regn och vind

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme.

 


CHECKLISTA


 Att packa i

 • En stor bag att lämna till bärarna, typ duffelbag ca 90 l
 • En dagsryggsäck, vi rekommenderar 40 l
 • Vattentäta packpåsar (drybags)
 • Regnskydd till ryggsäck
 • Hänglås till duffelbag

 

Närmast kroppen

 • Underkläder — minst tre par
 • Underställsbyxor — minst två par
 • Underställströja lång ärm — minst två stycken
 • Funktions t-shirt — minst två stycken
 • Strumpor/sockor — minst tre par av hög kvalitet

 

Förstärkningsplagg

 • Dunjacka eller dunväst för vinterförhållanden
 • Alternativ till dun: jacka eller väst i Primaloft
 • Ett tjockare underställ, fleecejacka eller ulltröja
 • Extra varma sockor

 

Skalplagg

 • Skaljacka (helst med huva) i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Skalbyxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran

 

Ytterligare kläder och utrustning för vandring

 • Vandringsbyxor
 • Vandringsshorts (vid fint väder kan det vara riktigt varmt)
 • Vandringskängor
 • Ett par lägerskor, exempelvis löparskor
 • ”Lägerkläder”. Att ha på kvällarna. Något varmt och mjukt
 • Vindjacka
 • Två par handskar — ett tunt och ett riktigt varmt par
 • Mössa
 • Buff
 • Hatt eller keps
 • Vandringsstavar – justerbara teleskopstavar
 • Hårda vattenflaskor och vätskeblåsa för 3 l vatten
 • Sittunderlag
 • Termos 0.5 L (kan vara skönt att ha den dag vi inte får varm dryck på tehus)
 • Damasker (om du gillar damasker är det bra att ha mot dammet)
 • Stark pannlampa med extra batterier
 • Powerbank (för att ladda)
 • Solglasögon — ett måste!
 • Solskyddsmedel, SPF 30-50

Viktiga papper

 • Pass
 • Visum
 • Försäkringspapper – utskrivna
 • Två foton på dig själv i passfoto-stil (behövs för vandringstillstånd)
 • Kontanter till dricks i små valörer,  rekommenderad nivå om du är nöjd 150 USD. OBS! USD tryckta senare än 2002.
 • Kontanter till ev övrig shopping

 

Övrigt/hygien

 • Badkläder (till poolen i Kathmandu!)
 • Toarulle (1)
 • Handsprit
 • Resehandduk
 • Myggmedel
 • Skavsårstejp (Leukoplast 5 cm) och plåster
 • Personliga hygienartiklar (tandborste, tandkräm, öronproppar, våtservetter)
 • Medicinförråd (Ibuprofen/Paracetamol, Immodium, Bafucin, Resorb, mm)

Träning inför Everest Base Camp

 

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning.

Nedan har vi satt ihop ett träningsschema som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning.

Träningsformer

Konditionsträning: Exempelvis löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. Syftet är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete.

Backträning: Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Syftet är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen.

Vandring med packning: Det kan vara bra att variera lite kortare pass i backe med att vandra även i varierande terräng, både i backar och mer flackt. Gå gärna i kuperad terräng i skogen så får du naturlig styrketräning och varierande belastning.

Hur du använder träningsschemat

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare är det bara att köra igång med vecka 1 och sedan förlänga schemat i slutet med liknande träningsveckor som presenteras i vecka 22-26. Upplägget är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

 

Träningsschema

Vecka 1-8: Introduktion av konditionsträning

De första åtta veckorna ska inte innehålla någon annan träning än det som står i schemat. Man kan på sin höjd komplettera med längre vandringar (45-60 minuter) med lättare packning på ryggen. Syftet är att stärka tåligheten i passiva vävnader, dels att hålla förbränningen igång flera dagar i veckan, dels att få dig mentalt inställd på att träna kontinuerligt. Skapa goda vanor helt enkelt.


Vecka 1 – 4


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     30 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     60 min


Vecka 5 – 8


Måndag           Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     60 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     75 min


Vecka 9-16: Ökad konditionsträning och styrka

I nästa period fortsätter du med det som förhoppningsvis blivit en rutin, att ha träningen som en del av vardagen. Se också till att få in träningen som en naturlig del av semestern. Många vill varva ner när man är ledig och det skall man verkligen göra! Nedvarvningen är dock viktigast för det mentala, så se ledigheten som en perfekt kombination av arbete för kroppen och vila för huvudet. Under den här perioden rekommenderas att du kompletterar konditionsträningen med styrketräning en till två gånger i veckan. Styrketräningen ska genomföras med låg belastning och många repetitioner där fokus är på bålstabilitet.


Vecka 9 – 10


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     45 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 11 – 12


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 13 – 14


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag         Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 15 – 16


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 17: Formtoppning och vila

Under 16 veckor har du nu gett dig själv en bra grund att stå på. För att tillgodogöra sig träning så är det viktigt att vila. Både för kroppen, men framför allt för huvudet. Under den här veckan ska du träna lite lättare och framför allt fokusera på att vila och ladda batterierna för de avslutande 10 veckornas träning. Träna det du känner för och ha inte några krav vad gäller tid eller sträcka.


Vecka 17


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 18-26: Upptrappning

I nästa period ska du åter igen trappa upp träningen. För att kunna göra detta på bästa sätt är det nu viktigt med kontinuerlig återhämtning. Därför är denna period uppdelad i två fyraveckors perioder, med en vilovecka i mitten.


Vecka 18 – 19


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     100 min


Vecka 20 – 21


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 22 – vilovecka!


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 23 – 24


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 25 – 26


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Backträning                                                                    60 min

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 27: Formtoppning och vila

Formtoppningen handlar mest om att trappa ned på träningen så att musklerna får återhämta sig och bygga upp sig inför avfärd. Träna några lättare pass som du mest gör för att ha en skön känsla i kroppen. Det viktigaste den här veckan är att sova bra på nätterna och äta ordentligt, så att kroppen kommer fulladdad med energi till avfärd. Vila så mycket du kan och träna det du tycker är kul!


    ••••••••••••••••

Bra jobbat! Nu är det äntligen tid för avfärd till Everest Base Camp, låt äventyret börja!

Hej!

Upptaktsträffen för 2019 har redan varit. Datum för upptaktsträff inför 2020 kommer närmare avresa!

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans.

Hur tar jag mig från flygplatsen till hotellet?

Om du kommer samma dag som resan börjar eller har bokat extranätter innan via oss ingår transfer från flygplatsen till hotellet. Har du eget boende ordnat innan resans start ordnar du själv med transport till hotellet.

Hur bor vi?

I Katmandu bor vi på hotell i dubbelrum. Under dagarna i bergen bor vi på olika Tea house där vi ibland bor i större sovsalar och ibland i dubbelrum. Reser du utan resesällskap placeras du med andra singelresenärer. Intresserad av singelrumstillägg? Skicka en förfrågan till [email protected]  

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Om du placeras i ett rum med en person av motsatt kön informerar vi om detta innan avresa. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

Det är som varmast i april och maj, vilket är sommartid i Nepal. Då kan det vara shortsväder och 25 plusgrader när vi börjar vandra. Samtidigt kan det vara 10-15 minusgrader på Everest Base Camp under nattetid.

Kan jag lämna saker på hotellet under vandringen?

Ja, om du har saker du inte behöver under vandringen går det bra att lämna dessa på hotellet i Katmandu.


UTRUSTNING

Hur mycket får väskan väga?

Du har två väskor med dig. En stor duffelbag på ca 90l som våra bärare bär och en dagsryggsäck som du bär själv. Duffelbagen (observera att det måste vara en mjuk väska, ingen resväska eller liknande) och dagsryggsäcken får väga max 15kg totalt. Detta är restriktionerna för flygplanet till Lukla.

Vilken dagsryggsäck ska jag ha?

För dagsryggsäck rekommenderar vi ca 40l för att få plats med allt du behöver för dagen så som extra ombyte och förstärkningsplagg, vatten och snacks. Ryggsäcken bör ha ett ordentligt höftbälte för avlastning och (viktigast av allt) sitta skönt på just dig!

Hur gör jag med väskorna när jag flyger?

Duffelbagen fungerar fint som incheckat bagage, den är slittålig och klarar flygplatser. Din dagsryggsäck brukar fungerar som handbagage men dubbelkolla vilka restriktioner just ditt flygbolag har gällande handbagage. Viktigt! Då väskor ibland försvinner på flygplatser rekommenderar vi att du åker i/packar i handbagaget det du absolut inte vill bli av med, till exempel vandringskängor, dunjacka och skalkläder.

Hur mycket väger utrustningen ni hyr ut?

Jacka: 1430 gram
Sovsäck: 1450 gram
Liggunderlag: 1210 gram
Duffel: 1300 gram

Totalt: 5390 gram

Är duffelbagsen vattentäta?

Duffelbagsen är vattentåliga men inte vattentäta då det kan komma in vatten vid blixtlåset. Därför är det viktigt att packa vattentätt – genom till exempel drybags. Ett vattentätt skydd för både duffelbag och ryggsäck kan också vara bra att ha.

Det här med skalkläder är som en djungel, vad är viktigt att tänka på?

Satsa på ett märke av god kvalitet och undvik de billigaste alternativen.

Annat att tänka på:
– Membran av Goretex – eller annat aktivt membran
– Huva – skyddar skönt vid vind och nederbörd
– Jackans längd –  jackan bör gå över höften så det inte blir någon kall glipa
– Test-gå – prova att gå med jackan/byxorna när du provar så du ser hur de följer din kropps rörelse
– Passformen – det är du som ska ha kläderna så välj de som du tycker sitter skönt!
– Rymd –  jackan bör inte sitta för tight så du får plats med fler lager under

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner de i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖB, Biltema etc)

 

Vilka kängor ska jag ha?

Välsorterade friluftsbutiker har kunnig personal som kan hjälpa dig hitta kängor som passar för vandringen.

Allmänt att tänka på:
– Kängorna måste gå över fotknölarna
– Kängorna ska ge ordentligt stöd till dina fötter, dina knän och hela din kropp
– Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
– En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
– Lager-på-lager principen gäller även för fötterna – bra med lite extra plats för extra strumpor

 

 


INFÖR RESAN

Hur fixar jag visum till Nepal?

Du ska ha ordnat ett visum för din vistelse i Nepal i förväg, innan din avresa. Du väljer om du vill lösa det på egen hand genom Ambassaden i Stockholm, eller om du vill ta hjälp av vår samarbetspartner Visumpartner. Visumpartner är ett erfaret företag med bra service som enbart fokuserar på visumhantering. Du skickar enkelt alla relevanta dokument till dem och sen tar de hand om resten. Alla Swett-resenärer får dessutom 125 kr rabatt, ange att du reser med Swett i meddelanderutan innan du slutför din ansökan så dras beloppet på visumfakturan. För att ansöka om turistvisum till Nepal via Visumpartner, klicka här.

Vilka vacciner behöver jag ta?

Då vi inte har den medicinska kunskapen får vi inte ge rekommendationer gällande vacciner. För frågor om vacciner kontaktar du din vaccinationsbyrå.

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

I Nepal har de valutan Nepalesiska rupier. Dessa kan ni växla till er på plats mot USD. OBS! De kräver “nya” sedlar för växling, det vill säga sedlar tryckta efter 2002. Dricks till våra lokala kockar, guider och bärare betalas ut kontant under en dricksceremoni. Rekommenderad nivå om du är nöjd med servicen är motsvarande 150 USD. Förutom dricks behöver du kontanter om du vill köpa någon alkoholhaltig dryck och souvenirer.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Kombinationen hög höjd, höjdmeter och långa dagar gör att vandringen kommer vara fysiskt krävande. Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under äventyret!


SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad händer om jag tvingas avbryta turen?

Självklart beror detta på vart det sker och hur du mår men oavsett vilket finns vi där för dig. Vi har noga utformade säkerhetsrutiner för olika typer av händelser. Viktigt! Även om du börjar må bättre, exempelvis när du kommit ner på lägre höjd, är det viktigt att du besöker en läkare och får ett utlåtande då detta är något de flesta försäkringsbolag kräver. Eventuella extra kostnader, såsom sjukhusvistelse och extra hotellnätter, står du som resenär för själv och är något din reseförsäkring ska täcka.