Kul att du ska med på äventyr till Atlasbergen!

Här hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Läs detta”. Scrolla även ner på denna sida och klicka på din avresa för viktiga deadlines inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång! 

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: [email protected]
Telefon: 08 – 1285 5895

Scrolla ner! viktiga deadlines inför din resa

2020

25 april - 2 maj 2020

 • Så snart som möjligt: Boka flyg, skicka in Gästinformation, boka hyrutrustning
 • 25 januari – Deadline Gästinformation
 • 25 januari – Deadline att boka hyrutrustning
 •  Upptaktsträff inför avresa -Vi återkommer med datum på denna sida
 • 25 mars kl. 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

Viktigt när du bokar flyg:
SENAST ANKOMST TILL MARRAKECH: 25 april 2020, kl. 14.00
TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN MARRAKECH: 2 maj 2020, efter frukost

Observera att vi åker direkt från flygplatsen till Imlil, så om du kommer med ett tidigt flyg väntar du in gruppen på flygplatsen. Landar du någon dag innan gruppen tar du dig till flygplatsen igen 25 april (den ligger ca 30 min från stan)

3 - 10 oktober 2020

 • Så snart som möjligt: Boka flyg, skicka in Gästinformation, boka hyrutrustning
 • 3 juli 2020 – Deadline Gästinformation
 • 3 juli 2020 – Deadline att boka hyrutrustning
 •  Upptaktsträff inför avresa -Vi återkommer med datum på denna sida
 • 3 september 2020 kl. 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

Viktigt när du bokar flyg:
SENAST ANKOMST TILL MARRAKECH: 3 oktober 2020, kl. 14.00
TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN MARRAKECH: 10 oktober 2020, efter frukost

Observera att vi åker direkt från flygplatsen till Imlil, så om du kommer med ett tidigt flyg väntar du in gruppen på flygplatsen. Landar du någon dag innan gruppen tar du dig till flygplatsen igen 3 oktober (den ligger ca 30 min från stan)

10 - 17 oktober 2020

 • 10 juli 2020 – Deadline Gästinformation
 • 10 juli 2020 – Deadline att boka hyrutrustning
 •  Upptaktsträff inför avresa – vt 2020, datum kommer!
 • 14 september 2020 kl. 12-13 – Avreseinfo via telefonkonferens

Viktigt när du bokar flyg:
SENAST ANKOMST TILL MARRAKECH: 10 oktober 2020, kl. 14.00
TIDIGAST HEMFÄRD FRÅN MARRAKECH: 17 oktober 2020, efter frukost

Observera att vi åker direkt från flygplatsen till Imlil, så om du kommer med ett tidigt flyg väntar du in gruppen på flygplatsen. Landar du någon dag innan gruppen tar du dig till flygplatsen igen 10 oktober (den ligger ca 30 min från stan)

2021

Alla resor 2021

Viktiga deadlines och reseinfo för alla avgångar 2021 kommer upp ca 1 år innan avresa. Kika runt på packlistan och övriga flikar så länge 🙂

Bra information för dig att läsa inför din resa till Atlasbergen!

 

Flyg

Du bokar ditt flyg till Marrakech själv. Resans officiella program börjar i Marrakech, så du skall boka flyg hela vägen från Sverige (eller din startpunkt) till Marrakech-Menara Airport (RAK). Se till att boka det internationella flyget tur och retur så snart du vet hur länge du vill vara borta. I fliken “Din resa” ser du när du senast ska vara på plats och när du tidigast kan resa hem igen.

Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. Ange vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till enligt informationen ovan. Flyg går att boka tidigaste ett år innan avresa.

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: [email protected]
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

 

Extranätter

Många väljer att komma ner någon dag tidigare eller stanna någon dag extra utöver det officiella programmet som Swett tillhandahåller. Vill du göra detta hjälper vi givetvis till med att boka in de extranätter på hotellet i Marrakech som önskas. Skicka ett mail till [email protected] om du önskar boka extranätter.

Priser 2020

Vi uppdaterar vårt hotell och därmed priserna inför 2020.

 

Tänk på att resan börjar på flygplatsen i Marrakesh, varifrån vi åker direkt till Imlil.  Om du anländer någon/några dagar tidigare än gruppen så behöver du extra transfer tillbaka till flygplatsen (200kr per person). Om du har möjlighet, passar det därför bättre att stanna lite extra efter gruppresan snarare än före.

 

Gästinformation

Det är ett krav att alla fyller i Gästinformation för att få följa med på resan. I Gästinformationen uppger ni bl. a. personuppgifter, flyguppgifter, information om er hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt.
OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t.o.m. resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta Swett på [email protected]

 

Rabatt hos Haglöfs och Addnature

Som resenär hos oss har du 20% rabatt på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse
Du ha även 15% rabatt på AddNatures webbshop  med rabattkod SWETT1920 (giltig till 2020-03-31)

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

 

Upptaktsträff

Swett anordnar upptaktsträffar för deltagare som bokat in sig på resor till Atlasbergen, Kilimanjaro, Inkaleden eller Everest Base Camp. På träffen deltar alltså resenärer som ska till olika resmål. Kvällen fokuserar främst på utrustning, hög höjd och träning, men det finns möjlighet att ställa alla typer av frågor. Det är alltid trevligt att träffa sina resekompisar under avslappnade förhållanden. Det är inte obligatoriskt att delta, men vi hoppas att så många som möjligt kan komma.
Upptaktsträffen brukar upplevas som trevlig och är samtidigt ett nyttigt tillfälle att förbereda sig inför resan, både fysiskt och mentalt. Se fliken Upptaktsträff för mer information och anmälan.
Kan man inte komma på upptaktsträffen behöver man inte vara orolig, denna sida tar upp det viktigaste du behöver veta inför din resa och du är självklart alltid välkommen med frågor till oss på Swett.

 

Facebook

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför presenterar sig alla gäster i en sluten Facebookgrupp som endast är till för er gäster och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges drygt två månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Deltagarlista

Deltagarlista delges när resan är fullbokad, dock senast två månader innan avresa.

 

Avreseinfo

Vi har obligatorisk avreseinformation via telekonferens. Det är enbart ni som reser tillsammans på det här äventyret och vi på Swett som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan.

Telekonferens enligt nedan:
Ring in på +46 (0) 8 124 107 05
Ange åtkomstkod: 162910#

 

Träning

Det är en bitvis tuff och utmanande vandring under vår färd mot Nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal. För att komma väl förberedd är det viktigt att du tränar och ser till att din kropp är i god form för den fysiska utmaningen. Ska vi ge endast ett sammanfattande råd så är det att träna på det vi ska göra i Marocko; nämligen vandra, med ryggsäck, i backe! Så, ta på dig ryggsäcken, ge dig ut i närmsta backe och gå upp och ned. För mer råd och exempel på träningsschema, se det bifogade träningsschemat.

 

 

 

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boenden.
Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske.

Kort fakta Konungariket Marocko:
Huvudstad: 
Rabat

Folkmängd: 33 miljoner
Språk: Arabiska, franska och berber
Religion: Islam
Valuta: Marockanska Dirham (MAD) 10 Dirham ≈ 1 €
Tidszon: GMT + 1 (samma tidszon som Sverige)
Självständigt: 1956
Högsta punkt: Jbel Toubkal (4167 möh)

 

Dag 1

Vandring: Ingen vandring denna dag
Höjdpunkt: Första synen av de mäktiga Atlasbergen!
Höjd: 466 – 1750 möh
Vandringstid: 0 h
Höjdmeter: 1284 m
Boende: Dubbelrum på Riad Dar Assarou i Imlil
Måltider: Middag

Vi möts upp utanför Marrakech flygplats när de sista gästerna landat, senast 14:00. Er guide väntar med en Swett-skylt och sin orangea Swett t-shirt.  Äntligen träffas hela gänget! Vi hoppar direkt in i vår buss och åker ca 1,5 timmar mot den lilla bergsbyn Imlil.  Imlil är startpunkten för vandringsäventyr i Atlasbergen och här ska vi spendera natten. Vi checkar in på vår Riad och hinner ta en dusch innan det är dags för middag. Vanligtvis blir vi serverade Tagine: ris, grönsaker och olika proteiner tillagda i en Tagine-gryta med olika kryddor – en klassisk Marockansk måltid. Vi blir redan här inbjudna till den Marockanska té-traditionen, en viktig ceremoni som symboliserar vänskap och gästfrihet. Färska örter, oftast mynta, som kokas med hett vatten och socker serveras i vackra tekannor med en speciell teknik. Efter middagen har vi briefing inför morgondagen innan vi kryper till kojs, laddade inför vandringsstarten imorgon.

Att tänka på: 

 • Vi åker direkt från Marrakech flygplats, Menara (RAK), till Imlil. Om du har kommit tidigare till Marrakech behöver du alltså ta dig tillbaka till flygplatsen för att möta upp gruppen.
 • Vägarna kan vara guppiga, speciellt när vi närmar oss bergen, blir du lätt åksjuk är det bra att sätta sig långt fram och kanske ta med åksjuketabletter

 

Kort om vårt boende

Vi bor på Riad Dar Assarou, ett Marockanskt värdshus av bra standard, i dubbelrum/twinrum. Sängarna är bäddade med lakan när vi kommer och vi får handduk. Här finns vanliga toaletter, dusch, eluttag och wifi.

Dag 2

Starka åsnor hjälper oss med packningen i AtlasbergenVandring: Imlil – Tizi n’tamatert passet – Tachedirt village
Höjdpunkt: Äntligen ute på vandringsleden!
Höjd: 2300 möh
Vandringstid: 4-5 h + 2-3 h
Höjdmeter: 590 m
Boende: Dubbel/trippel-rum på Tigmi Tachedirt lodge
Måltider: Frukost, lunch och middag

Efter frukost är det äntligen dags att börja vandringen! Vi packar vår duffelbag som vi lämnar till mulförarna och sätter på oss dagsryggsäcken med det vi behöver för dagen. Dagen startar uppåt då vi ska ta oss till Tizi n’Tamatert passet, 2289 möh. Här väntar en fantastisk utsikt över Imlildalen och Imnanedalen.
Vi tar en kort paus och njuter av omgivningarna innan vi fortsätter uppåt till dalens högsta by Tachedirt , 2300 möh. Vi checkar in på vårt gästhus och äter lunch. Här i bergen bor vi hos den lokala befolkningen Berber och vi får en inblick i vardagslivet för de mycket gästvänliga berberna. Under eftermiddagen kan du välja att stanna kvar i byn och ta det lugnt, kanske med en bra bok, eller knyta på dig vandringskängorna för ytterligare några timmar vandring. Vi går då längs åsen till ett närliggande vattenfall och tillbaka, en härlig eftermiddagstur! Väl tillbaka äter vi middag som våra kockar lagar innan vi säger godnatt. 

Att tänka på:

 • Det går bra att lämna en väska i väskinlämningen på vår Riad i Imlil om du har grejer du inte behöver i bergen. Tänk då på att ha en väska med lås eller sätt ett hänglås runt dragkedjan.

Kort om boendet hos Berberna

I bergen bor vi på små gästhus i de byar vi passerar. Här är boendet enkelt och rumsstorleken kan variera, från dubbel/twin-rum till 6-bädds rum. Det finns toalett av enklare slag och på vissa ställen finns det dusch med kallvatten att spola av sig i. Du kommer inte ha några tvättmöjligheter i bergen mer än skölja av i kallvatten. 

Dag 3

Vandring: Tachedirrt village – Tizi n’Auguersioual pass – Matate village
Höjdpunkt: Berberbyarna och få en inblick “det dagliga livet” här i bergen
Höjd: Högsta punkt: 2000 möh, Övernattning: 1790 möh
Vandringstid: 4-5 h + 1-2 h
Höjdmeter: stigning 340 m & – 850 nedför
Boende: Flerbäddsrum på Auberge Matat (3 – 6 personer per rum)
Måltider: Frukost, lunch och middag

Dagen börjar utför ner i Imnanedalen. Vi passerar många små berberbyar så som Ouanskra, Tamguist och Tinghrine tills vi når byn Ikkiss där vi korsar floden och fortsätter uppåt 200 höjdmeter till Tizi n’Auguersioual passet på 2000 möh. Väl uppe njuter vi av utsikten innan vi fortsätter nedåt mot byn Aguersioual där vi stannar för lunch vid flodbädden. Idag passerar vi många berberbyar och får en inblick i det vardagliga livet i bergen. Vår sista etapp går upp till byn Matat där vi ska spendera natten. För den som vill kan vi göra en kortare tur på eftermiddagen till Tizi Oudid passet. Vi äter gemensam middag på vårt boende. Vilken härlig dag i Atlasbergen!

Dag 4

Vandrar i Atlas bergen på sommarenVandring:  Matate village – Tizi oudid pass – Tizi Oussem village – Azib Tamsoult
Höjdpunkt: Tältnatt ute i det fria!
Höjd: 2256 möh
Vandringstid: 4-5 h
Höjdmeter: Stigning: 666 m, Nedför: – 200 m
Boende: Tält
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vi äter frukost vid vårt boende och vinkar sen hejdå till vårt boende. Dagens första etappen är en kort uppförsbacke till passet Tizi Oudid, 2000 möh, där vi njuter av utsikten över Azzaden dalen. Härifrån
tar vi oss lika långt ner igen till byn Id Aissa innan nästa stigning börjar. Denna dag tar vi många höjdmeter uppåt och det kan kännas i benen. Vårt slutmål är Azib Tamsoult, 2256 möh, där vi slår upp våra tält för natten. Härligt att spendera en natt helt i det fria med de mäktiga Atlasbergen ständigt närvarande.
Våra kockar lagar middag som smakar extra gott efter en dag ute på leden. När mörkret faller in kryper vi ner i sovsäcken, godnatt! 

Att tänka på:
 • Det kan bli svalare under natten i tältet så följ restriktionerna på komforttemperatur för sovsäcken
Kort om att sova i tält: 
På den här turen väljer vi att sova en natt i tält då vi tycker att det ger lite extra att sova ute i det fria. Vid tältlägret finns det enklare toalett och vi sover i Swetts tält av hög kvalitet. Du tar med dig din egen sovsäck. Vi kommer få tunnare, mjuka madrasser utrullade i tälten men vill du ha extra komfort tar du med ditt egna liggunderlag. Vi sover två-och-två  i  rymliga tremannatält. Här uppe i Azib Tamsolut kan det blåsa en del och kvällarna kan bli svala.

Dag 5

Vandring:  Azib Tamsoult – Tizi Mzik-passet – Toubkal Base Camp
Höjdpunkt: Att nå Tizi Mzik efter en tuff stigning
Höjd: Högsta höjd: 3600 möh, Övernattning: 3207 möh
Vandringstid: 7-8 h
Höjdmeter: Stigning: 1344 m, Nedför: -393
Boende: Flerbäddsrum på Toubkal Basecamp
Måltider: Frukost, lunch och middag

Nu har vi två lite tuffare vandringsdagar framför oss och dagens mål är passet Tizi Mzik, 3600 möh.
Idag kommer vi vandra på mer än 3000 höjdmeter för att låta kroppen acklimatisera sig ordentligt inför morgondagens toppbestigningsförsök. Vi startar lugnt med en timme vandring genom en kanjon innan
vi kommer fram till dagens branta del. Här kommer vi sick-sacka oss uppför en serpentinväg med grusigt underlag. Vi har ställt in oss på en tuff utmaning och peppar varandra att ta oss hela vägen upp. Efter ca två timmar tung stigning får vi belöningen: magisk utsikt över Toubkal-massivet! Vi pustar ut innan vi fortsätter vandring utför. Vi stannar till för lunch innan vi når byn Aremd. Härifrån går vi uppåt igen mot Toubkal Basecamp. Vi checkar in på en av toppstugorna där vi samsas med andra vandrare som laddar inför toppbestigning. Vi laddar upp med middag, gör en sista check av utrustningen och går till sängs laddade inför en tidig uppstart imorgon.

Att tänka på:

 • Idag kommer vi upp över 3000 möh och vi kan känna av höjden. Vi reagerar alla olika men vanliga symptom är huvudvärk, tungt att andas och bristande matlust. Kom ihåg att dricka mycket vatten och fråga guiden om du undrar något kring dina symptom.
 • På Toubkal Basecamp möter vi många andra vandrare och det kan kännas ovanligt efter flera dagar ensamma bland bergen

Kort om boendet på Toubkal Basecamp

Boendet på Toubkal Basecamp är det enklaste på vår resa. Här spenderar vi två nätter i sovsalar. Vi väljer att bo på den nyaste av de två bergsstugorna men boendet är fortfarande mycket enkelt. Våra kockar fortsätter laga vår mat vilken vi äter inne på bergsstugan. 

Dag 6

Grupp AtlasbergenVandring:  Toubkal Base Camp – Toppen av Jbel Toubkal – Toubkal Base Camp
Höjdpunkt: Att stå på toppen av Nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal!
Höjd: 4167 möh
Distans: 8 km
Vandringstid: 6-7 h
Höjdmeter: 960m
Boende: Flerbäddsrum på Toubkal Base Camp
Måltider: Frukost, lunch och middag

Äntligen dags! Vi vaknar tidigt för frukost runt 05:00 innan vi sätter på oss våra pannlampor och påbörjar vårt toppbestigningsförsök. Första etappen är stenig och vi tar många höjdmeter första timmen.
Vi fortsätter framåt, mycket uppför och ibland lätt nedför. Efter ca 4 timmar når vi äntligen vårt mål:
Jbel Toubkal, 4167 möh, – nordafrikas högsta berg! Vi firar, njuter av stunden och tar våra bilder. Hurra! Beroende på väder stannar vi olika länge på toppen, är det fint väder kan vi stanna ett tag med när det för blåsigt tar vi oss snabbt ner igen. Vi vandrar samma väg ner igen och är vanligtvis framme vid Basecamp till lunchtid. Vi äter lunch och har under eftermiddagen tid att bara slappa och återhämta sig efter en tuff dag. Vi sover en till natt på bergsstugan.

Att tänka på: 

 • Det är härligt att ha något gott att äta när du börjar bli trött så packa med något favoritsnacks att plocka fram när du behöver en liten boost!

Dag 7

Vandring:  Toubkal Base Camp – Imlil → Marrakech
Höjdpunkt: Tillbaka till civilisation och stadslivet i Marrakech!
Höjd: 1740 möh
Vandringstid: 4 h
Höjdmeter: – 1467m
Boende: Dubbelrum på  Riad i Marrakech
Måltider: Frukost, lunch och middag

 

 

Det är dags att ta sig tillbaka till civilisationen. Vi äter frukost vid Basecamp och beger oss sedan ner tillbaka till Imlil. Vi har en fyra timmars vandring framför oss idag, stigen är vältrampad och vi njuter av de vackra vyerna. Vi kommer fram till Imlil lagom till lunch. Det är dags att säga hejdå till vårt lokala team. Vi tackar våra lokala guider, mulförare och kockar för deras insatser. Efter lunchen är det dags att bege sig till Marrakech. Vår buss hämtar upp och vi kommer fram till Marrakech på efetrmiddagen. Vi checkar in på vår Riad, tar en efterlängtad dusch och gör oss redo för en kväll i den pulserande staden. Den som vill kan besöka det kända torget Djema El Fnaa, här säljs allt från kryddor och frukt till fantastisk keramik och vackra sjalar. Vi äter en gemensam marockansk avskedsmiddag på vår egna favoritrestaurang och minns allt vi varit med om under resan. Ett härligt avslut, imorgon är det dags att åka hem igen.
 

Att tänka på:

 • Det är stark prutkultur på torget och oftast kan du pruta ner priset rejält, runt 50% om inte mer.
 • Gatorna är trånga och slingrar sig kors och tvärs, gå flera och håll koll på hur ni går!

Kort om vår Riad i Marrakech

Vi väljer att bo så nära torget som möjligt då vi bara har en eftermiddag/kväll i Marrakech tror vi att det uppskattas med närhet till shopping och restauranger. Vår riad är av motsvarande tre-stjärnig standard och en klassisk riad. Vi bor i dubbel/twin-rum med toalett och dusch. 

Dag 8

Vandring:  Ingen vandring denna dag
Höjdpunkt: Tänka tillbaka på resan på flyget hem!
Måltider: Frukost

Dags att resa hem! Vi vaknar upp på hotellet och äter frukost i lugn och ro. Vi har olika flygtider och transfern kör er till flygplatsen i god tid innan ert flyg går. Många minnen rikare sätter vi oss på planen hem.

 

Tack för det här äventyret!

Att packa till Atlasbergen

En bergsbestigares bästa vän är dess utrustning och på vår vandring i Atlasbergen behöver vi vara beredda på många olika sorters väder.

Vädret i Marocko i maj och oktober är oftast milt, ungefär som en skön svensk sommardag. Ibland kan temperaturerna vara riktigt höga, över 25 grader. Samtidigt kan det vara snö uppe vid baslägret och på toppen och det kan blåsa ordentligt. På nätterna, främst på vår tältnatt och våra två nätter i bergsstugan kan det vara kallt, speciellt om det blåser. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Atlasbergen. Du hittar:

 1. Video: grundläggande om utrustning och packning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

På berget kommer du ha två olika väskor: en duffelbag som bärs av mulåsnor och en dagsryggsäck
där du bär det du behöver för dagen. Förutom dessa väskor kan du lämna kvar en väska med kläder
på boendet i Imlil om du vill ha andra kläder innan/efter vandringen på berget.

Din duffelbag får väga max 15 kg på berget. Detta är för att våra mulåsnor
ska ha en bra arbetsmiljö och inte bära för tungt. Ta med ett TSA hänglås med kodlås (som säkerhetspersonalen vid en bagageinspektion kan öppna och stänga utan att låset förstörs) så du kan låsa din väska. I dagsryggsäcken bär du det du kommer behöva under dagen: extrakläder, regnkläder, vatten och snacks. Den bör väga så lite som möjligt och inte mer än 6-7 kg.

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta! Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att skydda utrustningen så du slipper gå och sova i blöta grejer. Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar
  och färger, tex från Sea to Summit. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck.

 • Om du hyr utrustning av oss behöver du även packa detta vattentätt. 15-20 liters påsar passar till både liggunderlag och sovsäck 
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull,  brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller i lägret på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller i lägret. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. För fötterna bör du ha ett par riktigt varma sockor att ha i lägret och när fötterna är kalla. 

Framförallt under toppturen och i tältlägret kan det vara kallt så beroende på hur frusen du är av dig kan du behöva bygga upp med flera lager kläder för att hålla värmen. Blir du lätt frusen kan det vara värt att sasta på en något tjockare dunjacka eller en extra varm fleecejacka. 

 

 

 

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller i lägret vid varmt väder. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när du kommer fram till lägret. Dina “lägerkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar, och ett par riktigt tjocka vantar, typ varma skidhandskar, då det kan vara kallt under toppnatten. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

Förutom de kläder du har med dig på berget kan du lämna en väska på boendet i Imlil. Kanske ska du stanna några extra dagar i Marocko och vill ha andra kläder då. Oavsett vilket rekommenderar vi en uppsättning “vanliga kläder” att sätta på sig när du kommer tillbaka från berget och att ha i Marrakech.

 

SKOR

Du behöver två olika par skor på berget. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är tex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha i lägret. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller badtofflor om du föredrar det. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt)

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna måste gå över fotknölarna (se exempel)
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!

 

Exempel på modell på känga som fungerar respektive för låg modell

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Du behöver skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett par solglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför.                                                                                     Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga.                                                                                         Vi gillar märket Gipron.

Din pannlampa använder du både i tältlägret och under toppnatten. Packa med extra batterier så att den räcker hela vägen alternativt ha med en extra stor powerbank för uppladdning. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. Om du vill ha möjlighet att ladda kamera eller mobil på berget behöver du ha med dig en powerbank. I Marocko har de C/E-kontakter vilket är samma som vi har här i Sverige så ingen adapter behövs.

SOVGREJER

För att orka vandra under dagarna vill vi ge kroppen bästa förutsättningar för att sova gott. Ofta försämras sömnen när du är på hög höjd samtidigt som kroppen verkligen behöver återhämtning. Därför är det viktigt att satsa på bra grejer att sova i. Vi sover
två nätter i lodge, en natt i tält och två nätter i toppstugan. För nätterna i lodgerna brukar det räcka att sova i reselakan (och ha sin sovsäck som täcke) medan tältnatten och nätterna i bergsstugan kan vara kallare. Din sovsäck bör ha en komforttemperatur på minst -5 grader. Obs! Sovsäckar har oftast flera olika anvisningar och det är alltså komforttemperaturen du ska titta efter vilken oftast är olika för män och kvinnor (se bild). Vet du med dig att du fryser lätt är det bra att ha en varmare sovsäck. 

Vi sover en natt i tält och där kommer det finnas tunnare, mjuka madrasser att sova på. Vill du ha bättre komfort är det bra att ha med ett extra liggunderlag, gärna lite tjockare för god komfort.

 

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska.För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene. 

Vätskepåse/camelbak

Från middagen dag 1 till frukost sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Under vandringen kommer vi även serveras te/kaffe och lättare snacks (tex popcorn och kex) på eftermiddagen. Förutom detta kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt, dextrosol och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse.

HYGIEN

God hygien är viktigt på berget för att hålla sig frisk och undvika magsjuka eller liknande. Var noga med handsprit innan/efter måltid och toalettbesök. En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid. Vi får vatten att dricka men ibland kan det vara härligt att bryta av med annan vätska, tex resorb eller vätskeersättning.

Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, tex plåster, skavsårsplåster och tejp. Packa med ordentligt med huvudvärkstabletter så att du klarar dig för alla  dagar på berget och självklart dina personliga mediciner. Är du astmatiker eller diabetiker, kolla med din läkare hur din inhalator/mätare eventuellt påverkas av höjden. 

VIKTIGA PAPPER

PASS

Enligt Marockos regler behöver ditt visum vara giltigt 6 månader efter ankomst. Kom ihåg att meddela oss dina nya passuppgifter om du byter pass efter att du fyllt i Gästinformationen.

VISUM

Som svensk medborgare räcker det med ett turistvisum som du får på plats i Marocko. Det är en stämpel du får i passet och du behöver inte förbereda någonting innan. Kolla upp vad som gäller om du har annat medborgarskap.

FÖRSÄKRING

De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse upp till 4200 meters höjd. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Du står själv för eventuella extrakostnader i anslutning till avbruten tur (transport, boende, mat) SPARA KVITTON och ta med försäkringsbolag efteråt! 

VACCINATION

Du kan behöva ta vaccinationer innan resan så kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resan, för råd utifrån det skydd du redan har och din allmänna hälsa. På 1177s hemsida kan du läsa vilka råd de ger för Marocko. Då vaccinationsrekommendationerna ständigt ändras tar vi på Swett inte ansvar för några rekommendationer. Vi rekommenderar dock alltid att du tar med ditt vaccinationskort för att kunna vissa upp vilka vaccinationer du har.

DRICKS

Vårt lokala team, lokala guider, mulförare och kockar, får lön av oss. Dock är det en drickskultur i Marocko att du även lämnar dricks om du är nöjd med servicen. Du som gäst tar själv med dricks i kontanter (små valörer) så hjälper vi er att dela ut dricksen, så den kommer till rätt person, under en dricksceremoni i slutet av resan. Rekommenderat nivå om du är nöjd är 50 euro för hela vistelsen.

Inför 2020 byter vi system för vår Gästinformation. Vid årskiftet 19/20 kommer du kunna fylla i din Gästinformation!


Observera! Att du INTE behöver expeditionsdunjacka till Atlasbergen. Liggunderlag är frivilligt att ta med (se checklistan)

Träning inför Atlasbergen

 

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning.

Nedan har vi satt ihop ett träningsschema som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning.

Träningsformer

Konditionsträning: Exempelvis löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. Syftet är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete.

Backträning: Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Syftet är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen.

Vandring med packning: Det kan vara bra att variera lite kortare pass i backe med att vandra även i varierande terräng, både i backar och mer flackt. Gå gärna i kuperad terräng i skogen så får du naturlig styrketräning och varierande belastning.

Hur du använder träningsschemat

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare är det bara att köra igång med vecka 1 och sedan förlänga schemat i slutet med liknande träningsveckor som presenteras i vecka 22-26. Upplägget är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

 

Träningsschema

Vecka 1-8: Introduktion av konditionsträning

De första åtta veckorna ska inte innehålla någon annan träning än det som står i schemat. Man kan på sin höjd komplettera med längre vandringar (45-60 minuter) med lättare packning på ryggen. Syftet är att stärka tåligheten i passiva vävnader, dels att hålla förbränningen igång flera dagar i veckan, dels att få dig mentalt inställd på att träna kontinuerligt. Skapa goda vanor helt enkelt.


Vecka 1 – 4


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     30 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     60 min


Vecka 5 – 8


Måndag           Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     60 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     75 min


Vecka 9-16: Ökad konditionsträning och styrka

I nästa period fortsätter du med det som förhoppningsvis blivit en rutin, att ha träningen som en del av vardagen. Se också till att få in träningen som en naturlig del av semestern. Många vill varva ner när man är ledig och det skall man verkligen göra! Nedvarvningen är dock viktigast för det mentala, så se ledigheten som en perfekt kombination av arbete för kroppen och vila för huvudet. Under den här perioden rekommenderas att du kompletterar konditionsträningen med styrketräning en till två gånger i veckan. Styrketräningen ska genomföras med låg belastning och många repetitioner där fokus är på bålstabilitet.


Vecka 9 – 10


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     45 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 11 – 12


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 13 – 14


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag         Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 15 – 16


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 17: Formtoppning och vila

Under 16 veckor har du nu gett dig själv en bra grund att stå på. För att tillgodogöra sig träning så är det viktigt att vila. Både för kroppen, men framför allt för huvudet. Under den här veckan ska du träna lite lättare och framför allt fokusera på att vila och ladda batterierna för de avslutande 10 veckornas träning. Träna det du känner för och ha inte några krav vad gäller tid eller sträcka.


Vecka 17


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 18-26: Upptrappning

I nästa period ska du åter igen trappa upp träningen. För att kunna göra detta på bästa sätt är det nu viktigt med kontinuerlig återhämtning. Därför är denna period uppdelad i två fyraveckors perioder, med en vilovecka i mitten.


Vecka 18 – 19


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     100 min


Vecka 20 – 21


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 22 – vilovecka!


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 23 – 24


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 25 – 26


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Backträning                                                                    60 min

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 27: Formtoppning och vila

Formtoppningen handlar mest om att trappa ned på träningen så att musklerna får återhämta sig och bygga upp sig inför avfärd. Träna några lättare pass som du mest gör för att ha en skön känsla i kroppen. Det viktigaste den här veckan är att sova bra på nätterna och äta ordentligt, så att kroppen kommer fulladdad med energi till avfärd. Vila så mycket du kan och träna det du tycker är kul!


 

••••••••••••••••

Bra jobbat! Nu är det äntligen tid för avfärd till Atlasbergen, låt äventyret börja!

Här hittar du anmälan till kommande upptaktsträffar! 

För närvarande är inte datum satta för upptaktsträffar 2020. En inbjudan kommer skickas ut när datum är bestämda!