Dag 1: Ankomst till Marrakesh och vidare till Imlil

Ankomst & transfer
Gästerna anländer till Marrakech och blir upphämtade på flygplatsen av en chaufför med Swett-skylt och Swett-tröja. Passkontrollen kan ta 1-3 timmar. Transfern med minibuss till Imlil tar ca 1,5-2 timmar. Gästerna får vatten och kakor i bussen. Incheckningen på hotellet kan ta lång tid.

Briefing
Svensk guide håller briefing vid sittande bord i matsalen efter middagen och informerar om rutten, rutiner för dagarna, tider, lunch, boende och att gästerna ska tejpa fötterna. Lokala guider kommer och presenterar sig.

Middag
Middag på hotellets restaurang. Den klassiska grytan taisin serveras i lerkrus med potatis, grönsaker, kyckling som får puttra som långkok. Vegetariska alternativ finns. Efterrätt och kaffe serveras efter maten.

Check av packning
Efter middagen går svensk guide  runt i varje rum, kontrollväger alla väskor, kollar att alla har med sig den utrustning som är krav och hjälper gästerna med hur de ska packa inför morgondagen. Samt peppar inför turen så klart!

Dag 2: Imlil – Matat – Tizi Oudid Pass – Ait Aissa – Tahliouine

Vandring Imlil – Tahliouine
Distans: 10 km
Vandringstid: 5-6 timmar
Höjd: 1740m – 2219m – 1750m
Terräng: X
Pauser: Lunch i Matata, paus vid Tizi Oudid-passet
Övrigt: X


07:00 Frukost & utcheckning
Gästerna äter frukost innan samling. Nycklar lämnas in.

08:00 Samling
Lokala guider möter upp vid samlingen och delar ut vatten. Gästerna lämnar väskorna på hotellet (mulförarna hämtar upp väskorna senare). Möjlighet att växla pengar finns på hotellet. Det man behöver är 100-200 kr. Guiden har med sig en stor påse med dadlar och nötter till gästerna samt 1,5 l plastflaskor, som fylls på innan avfärd och vid lunchen.

08:30 Avfärd

Vandring till byn Matat
Första dagen börjar tråkigt asfalterad väg, du följer vägen söderut, 1-2km, går in på en vanlig grusväg där det börjar gå uppför ytterligare 1,5-2h vandring på, sen kommer du ut på en stig där du går i ca 1 timme. Första stopp: Jättefin lunchplats, ser bergen, en stor grön öppen yta. Först myntaté, man är svettig, man är varm men det är jäkligt gott med varmt te. Några av mulförarna är kockar som lagar detta på gasolkök. Vid matplatserna finns oftas ett inhägnad vindskydd där de lagar maten. De brer ut en matta där de brer ut madrasser som man sitter på. Vi går förbi två byar (en av dem är Matat) på förmiddagen men inte in i dem.

Vandring till Tizi Oudid Pass
Då går vi upp till Tizi Oudid. 1h från lunchplatsen – uppför men inte brant. Utsikt: vi ser inte Imlil, vi ser dalarna, väldigt fint pass där man tar en lite längre paus (ca 20-30min).

Vandring till Ait Aissa
Går ner mot Ait Aissa, 1,5 timme (nedför). I dalen finns det en väg som går längs sidan, flera byar längs vägen och det är inte tydligt vilken som är vilken. Mer körbar bilväg. På vägen ner mot byn går man förbi flera knallar, och visar vart man ska sova och sen vart vi ska gå nästa dag.

Vandring till byn Tahlinouine
Framme ca 17:00. Då får man popcorn, te och kex på en lämplig takterass. Då går svenska guiden + lokala guiden + guest house personen där vi får tilldelat vilka rum. Det kan vara olika typer av rum (ibland 4, ibland 6, ibland 8) – improviserade rumsindelningar. Då sitter folk och har det bra. Egentligen ska man fylla i liggaren här också men här brukar man inte behöva göra det.

Övernattning i berber house
Enklare standard (ingen disk eller så). Ganska skabbigt – madrasser på golvet, äcklig toa (hål i golvet), finnsn ågon dusch men det rinner ut i golvet i hallen. Det är ganska ofräsch. Man sover i sin sovsäck. Eluttag finns, inget wifi. Indelning i rummen, vi samlas klockan 19:00 för middag i allrummet som man äter i. Inget att göra i byn. 

Middag & briefing
Hela tiden ens egna kockar som lagar maten (i köken på guesthouse), man sitter på väggfasta bänkar och ett bord 1 meter framför sig. Briefing i samband med att man är klar med måltiden.

 

Dag 3: Tahliouine - Azib Assoul (3440)

Vandring Tahliouine – Azib Assoul
Distans: 10 km
Vandringstid: 6-7 timmar
Höjd: 1750 m – 2400 m – 1800 m – 2300 m
Terräng: Tuff vandring, uppför hela dagen där sista tredjedelen stiger med 650 höjdmeter på kort sträcka.
Pauser: Testopp i Benkar & lunchstopp i Joresalle.
Övrigt: X


07:00 Frukost
Frukost (egna kockarna gör pannkakor & kaffe/te, överkokta ägg, bröd).

08:00 Vandring startar

Vandring till Teouti pass (2400 m)
Många timmar i en flodbädd upp mot passet (3h) – ingen längre paus. Blir lite småpauser för att mulförarna har svårt att få fram mulorna. Ganska läskigt, Jonas hade en incident förra året. Det är denna man ville undvika under höstens tur. Den är ganska tung och tråkig. Först nedför i ca 20 min, korsar floden, går på andra sidan sidan floden, 45 min till insteget av tråkiga flodbädden. Uppe på passet: njuter av att ha kommit upp.

Lunch i Assaka
Börjar gå nedför ca 1,5 timme. Lunchställe vid ett kargt landskap, fram till en oas med stora träd. Mitt ute i ingenstans. Vid lunchen har man börjat komma in i Assaka: fäbod där de tar getter/sommarbete, fina odlingsterraser. Sen går man längs med det.

Vandring till byn Tizgi
Man håller höjd och går över byn Tizgi, otroligt vackert, du går uppe på en bergsslänt, dalen nedanför. 3h från lunchsstället.

Övernattning i tältläger
Te + popcorn, installerar sig i tält, äter middag, briefing, ingen eld men en gasollampa i mässtält. De lokala guiderna: beror på gäster och guider, Abdo jättebra! Han sa också att han tyckte det var så kul att folk pratade med honom. Sitter med när man äter. Inga Swett-kläder på sig.

Dag 4: Azib Assoul - Azib Tamsoult (2250)

Vandring Azib Assoul – Azib Tamsoult
Distans: 10 km
Vandringstid: 6-7 timmar
Höjd: 2300 m – 2700 m – 1800 m – 2256 m
Terräng: X
Pauser: X
Övrigt: X


07:00 Frukost
Frukost (egna kockarna gör pannkakor & kaffe/te, överkokta ägg, bröd).

08:00 Vandring startar

Vandring till dalen vid floden Azaden
Vandringen går för dagen längs ett vackert vilt landskap i Toubkal-området. Vi kommer att passera hjordar med boskap med deras Berber herdar. Efter morgonens vandring uppför kommer vi sedan fortsätta neråt igen till dalen vid floden Azaden. Korsar vi ett pass på 2700 m Tizi Otogdal. Från lägret ca 2h vandring, samma terräng som Keb Östra upp till toppen. Uppe på passet ett litet tag. Bra uttänkt höjdmässigt (2200,2400,2700) – plockar lite mer höjd varje dag.

Lunch
Ner till dalen vid floden Azaden. Jättefint lunchställe. 3 timmar vandring till lunchen. Mycket boskap.

Vandring till Azib Tamsoult
Efter lunchen fortsätter vandringen upåt igen fram till campen för kvällen, Azib Tamsoult på 2250 möh. Gå genom ett bykomplex mot Azib Tamsoult. Ungefär 1 h innan det så finns en liten kiosk som ligger väldigt fint där de har färskpressad juice, gästerna har betalat de själva hittills – pricken över i!! 15kr kostar den. Total vandringstid 6h uppåt.

Middag & övernattning
Första året sov vi i tält, år två sov de inne alla nätter, en bit ner finns en bergshytta som man kan sova i. Bergshyttan (Azib Tamsoult) mycket fräschare, riktiga toaletter. Tältlägret har väldigt äckliga toaletter. Årets gäster tyckte att det var skönt att inte sova i tält. I tältlägret finns en toalettavdelning som är under all kritik.

Dag 5: Azib Tamsoult - Toubkal Basecamp

Vandring Azib Tamsoult – Toubkal Basecamp
Distans: 20 km
Vandringstid: 7-8 timmar
Höjd: 2256 m – 2489 m – 1900 m – 3207 m
Terräng: X
Pauser: X
Övrigt: X


06:00 Frukost

07:00 Vandring startar

Vandring till Tizi Mzik-passet
Tidig vandringsstart mot Tizi Mzik-passet. Här kan vi njut av fantastiska vyer över Imlil Valley. Först 1h, förbi ett jättefint vattenfall vid soluppgången (in genom en canyon som krymper, avslutas i ett vattenfall), sen går man 2 h till sen kommer man till storbacken där man går i 2h (tuff vandring, lång brant med rullgrus där man går i en serpentinväg upp). Då är man uppe på Tizi Mzik Passet 3650m. Njuta av att komma upp dit, då ser man Toubkal tydligt. Sen går man nedför 1 timme till ett lunchställe, då tycker de lokala guiderna att man ska gå hela vägen till hyttan men det ska man inte (det blir för långt!!) Jonas fick strida lite för det nu. Finns olika lunchstället, antingen uppe på passet, 30 min ner eller 45 min ner – 30 min ner bäst men kan vara upptaget.

Toubkal Base Camp
Vandringen fortsätter nedför en tuff väg som leder ner till byn Aremd. Nedför, ett brant parti men inte jättetufft. Ca 1,5h vandring till Base Camp. Från det att du lämnar Azib är det inget hus förrän Base Camp.

Boende
Finns två bergshyttor, 3200möh. Man får komma in, äter popcorn och dricker te. Här brukar hyttan vara noga med att fylla i loggen. Senaste turen tog lokala guiden allas pass och fixade med incheckning. Ganska mycket folk. Vi kommer oftast lite tidigare än de flesta andra. Här bor man i samma rum, stora sovsalar (8 eller 30 bäddar), våningssängar, madrass, finns toaletter som är ok, duscharna är inte bra (lite varmvatten), svinkalla stenhus, du har dunjacka inomhus, lysrör som blinkar. Funktionellt men inte mysigt.

Genomgång
Den här turen fick vi stegjärnen där, vi hade utprovning av stegjärnen och en topptursgenomgång. Bra att hålla topptursgenomgång innan middagen, inte så lång kanske (påpekar extra kläder, blir kallt,vilken plan för att vända osv).

Middag
Middag i bergsstugan.

Dag 6: Bestigning av Jbel Toubkal (4167)

Bestigning av Jbel Toubkal
Distans: 8 km
Vandringstid: 5-6 timmar
Höjd: 3207 m – 4167 m – 3207 m
Terräng: X
Pauser: X
Övrigt: X


05:00 Frukost

06:00 Vandring startar
Vandringen startar i mörker med pannlampa.

Vandring till toppen av Toubkal
Vandrar ca 4 timmar uppför (på toppen vid 10:00). Första 1h besvärlig, man är tvungen att hålla i sig i vissa passage som att “klättra över några stenar, inga problem”, uppför, Efter 2 timmar var det snö den här vändan, så var det inte förra gången. Den här gången var det bra att ha stegjärn. 30 minuter på toppen. Man skulle kunna vara där längre men nu blåste det väldigt mycket.

Lunch
Vandring ner till baslägret (ca 2,5-3 timmar). Lunch i baslägret ca kl 13. Sen gör vi ingenting fram till middagen. Folk är trötta, fritid, sitta ute och sola, lite dötid blir det.

Middag
Middag i baslägret.

Dag 7: Toubkal Basecamp - Imlil

Vandring Toubkal Basecamp – Imlil
Distans: 12 km
Vandringstid: 4-5 timmar
Höjd: 3207 m – 1740 m
Terräng: Lätt och vacker vandring
Pauser: Fika på café i Sidi Chamharouch shrine
Övrigt: X


07:00 Frukost

08:00 Vandring startar

Vandring tillbaka till Imlil
Vältrampad väg, finns lite t-shirtförsäljare och sådan. Finns några branta partier, några sträcker som är svagt sluttande. En trevlig och mysig avslutning. vackra vyer. Passerar Sidi chamharouch shrine efter ca 2,5h där man stannar på ett café, gästerna har fått köpa eget fika men kanske ska köpa någonting. Toalett finns. Stannar ca 20-30min.

Lunch
Lunch i Imlil centrum på ett gästhus eller på någon av de lokala guidernas gård. Lunch ca 1h. Guiden säger några väl valda ord, delar ut drickskuverten. Svenska guiden har samlat ihop dricksen från gästerna (när vi kommer ner till gården).

Transfer till Marrakech
Efter lunch säger vi hejdå till det lokala teamet. Ca 14:30 kommer en minibuss, som tar oss till Marrakesh. Ca 2 timmars resa, inget vatten eller snacks på bussen.

Boende
Lokala guiden möter upp vid riaden och sköter incheckningen. Första året bodde vi på en jättefin Riad men nu bodde vi mycket enklare. Nu bodde vi på Riad Omar vilket är väldigt enkelt. Du har ju inte riktigt duschat okej på en vecka så det hade varit skönt med kanske lite lyxigare. Första Riaden var jättefin. Riad Omar, varmt vatten, okej sängar, väldigt bra läge. Ligger väldigt nära torget. Duschade 1,5h, sen 1 timmes vandring längs torget och Saukerna.

Middag
Middag på riaden: först småplock, sen vanliga rätten, frukt till efterrätt. Diplomutdelning på middagen, efter middagen så går man en promenad till torget (300 m från hotellet).

Dag 8: Avresa hemåt

Frukost
Frukost på hotellet. Fria aktiviteter (t ex stadsvandring, shopping etc).

Lunch (kl 11)
Gemensam lunch på riaden. Checkade ut innan och hade grejerna i ett bagagerum innan vi åt lunch.

Transfer
Transfer minst 3,5 timme innan avgång. Chauffören kommer till hotellet och hämtar upp gästerna.

 

TACK FÖR DEN HÄR RESAN!!

Dag 1: Ankomst till Marrakesh och vidare till Imlil

Måltider
Frukost: Ej inkluderat i resan
Lunch: Ej inkluderat i resan
Middag: Middag på Dar Assarou. Vatten ingår till maten.

Boende
Namn: Dar Assarou, Imlil
Rum: Del i dubbelrum alternativt singelrum om gästen har singelrumstillägg
Övrigt: Egen toalett och dusch på rummet. Bra standard.

Wifi
Gratis wifi på hotellet. Bra uppkoppling.

Dag 2: Imlil – Matat – Tizi Oudid Pass – Ait Aissa – Tahliouine

Måltider
Frukost: Bröd, kaffe och lokalt stekt bröd.
Lunch: Myntate och lunch.
Middag: Egna kocken lagar mat.
Snacks: Dadlar och nötter på vandringen. Popcorn, te och kex på kvällen.

Boende
Namn: Berber house i Tahlinouine
Rum: Flerbäddsrum (4, 6 eller 8 bäddar)
Övrigt: Enkel standard. Enkel toalett (hål i golvet) och dusch.

Wifi
Eluttag finns , men inget wifi.

Dag 3: Tahliouine - Azib Assoul (3440)

Måltider
Frukost: Frukost på Berber house
Lunch: Lunchställe i Assaka
Middag: Middag i mässtält
Snacks: Te & popcorn

Boende
Namn: Tältläger
Rum: Del i kupoltält
Övrigt: Toalett-tält (hål i marken)

Wifi
Inget wifi.

Dag 4: Azib Assoul - Azib Tamsoult (2250)

Måltider
Frukost: Frukost i mässtältet
Lunch: Lunch vid floden Azaden
Juicestopp: Kiosk med färskpressad juice
Middag:

Boende
Namn: Bergshytta i Azib Tamsoult
Rum:
Övrigt: Toaletter finns

Wifi

Dag 5: Azib Tamsoult - Toubkal Basecamp

Måltider
Frukost:
Lunch:
Övrigt: Te & popcorn vid ankomst till Toubkal Basecamp.
Middag: Middag i Bergshyttan

Boende
Namn: Bergshyttor, Toubkal Basecamp
Rum: Stora sovsalar (8 eller 30 bäddar), våningssängar, madrasser
Övrigt: Toalett och dusch finns (lite varmvatten)

Wifi

Dag 6: Bestigning av Jbel Toubkal (4167)

Måltider
Frukost:
Lunch:
Middag: Middag i Bergshyttan

Boende
Namn: Bergshyttor, Toubkal Basecamp
Rum: Stora sovsalar (8 eller 30 bäddar), våningssängar, madrasser
Övrigt: Toalett och dusch finns (lite varmvatten)

Wifi

Dag 7: Toubkal Basecamp - Imlil

Måltider
Frukost: Frukost i Toubkal Basecamp
Fika: Café i Sidi Chamharouch shrine
Lunch: Lunch på guesthouse i Imlil
Middag: Middag på Riad Omar, Imlil

Boende
Namn: Riad Omar, Imlil
Rum: Del i dubbelrum, alternativt singelrum om gästen har singelrumstillägg.
Övrigt: Toaletter och dusch finns

Wifi
Hotellet har wifi

Dag 8: Avresa hemåt

Måltider
Frukost: Frukost på Riad Omar, Imlil
Lunch: Lunch på Riad Omar, Imlil

MATERIAL PÅ PLATS

  • Swett-skylt och tröja för transfer
  • Swett-flagga
  • Projektor
  • Bagagevåg
  • Kuvert för dricks
  • Isbroddar till gäster

MATERIAL ATT TA MED FRÅN SWETT HQ

  • Syremätare & syremasker?
  • Diplom
  • Resmålspärm
  • Briefingpärm

Hej! Få vårt nyhetsbrev för att inspireras till nya ÄVENTYR!. Du får information om aktuella erbjudanden och kampanjer, nya resmål och inte minst tips&tricks inför din drömresa!

Din mailadress

x