Kilimanjaro

Vad är viktigt när det gäller att bestiga Kilimanjaro?

Bland det viktigaste när man ska till Kilimanjaro är att välja en seriös arrangör av resan. Det finns tyvärr otaliga exempel på oseriösa budgetleverantörer som skurit ned på viktiga saker för att kunna erbjuda ett så lågt pris som möjligt. Det är vanligt att skära ned på antal dagar, lönen till det lokala teamet och kvaliteten på utrustningen, exempelvis kvaliteten på mäss- och sovtäl

Då majoriteten av våra deltagare åker till Kilimanjaro bara en gång i livet är Swetts filosofi att vara den arrangör som maximerar chansen för alla att komma till toppen. Det gör vi genom att ha:

  • Bäst acklimatisering – unik rutt på åtta dagar
  • Erfarna svenska guider
  • Förberedelser innan avfärd

 

När man väljer leverantör till Kilimanjaro, vilka faktorer kan man jämföra?

 

1) Antal dagar på berget
Att förstå hur acklimatisering fungerar och hur man gör det bäst är inte lätt. Statistiken talar däremot sitt tydliga språk: ju fler dagar på berget, desto större chans att ta sig till toppen!

TOPPSTATISTIK

Nedan presenteras statistik över andelen klättrare som tar sig till toppen, beroende av hur många dagar de väljer att vandra på berget. Siffrorna är officiell statistik från Kilimanjaro Nationalpark.

  • Fem dagar – 27 %
  • Sex dagar – 48 %
  • Sju dagar – 69 %
  • Åtta dagar – 87 %
  • Swett – 92 % når toppen!

 

2) Rutten på berget
Det finns många olika rutter upp till toppen av Kilimanjaro. Går du på sex eller sju dagar tar du några av de vanligaste och populäraste, vilka är Machame, Marangu och Rongai. Dessvärre är dessa rutter inte optimala ur ett acklimatiseringsperspektiv. Då de är populära innebär det också att det är många andra grupper på dessa leder, i vissa nattläger upp mot 30 grupper.

Som sagt är det viktigaste att gå en rutt som ger så bra acklimatisering som möjligt. Statistiken visar sitt tydliga språk och att vandra sex eller sju dagar är inget vi rekommenderar. För att acklimatisera sig så bra som möjligt gäller det att vandra högt under dagtid och sedan gå ned några hundra höjdmeter till nattlägret.

Swett har därför skräddarsytt en rutt som både ger en total upplevelse av berget och som dessutom är anpassad för att ge dig bästa acklimatisering till höjden. Vi börjar vandra på västra sidan av berget, på Lemosoho, går över till norra sidan, Northern Circuit, in på Rongai, och sedan ned på Mweka på södra sidan. Detta innebär att du kommer se hela berget och dessutom är vi helt själva i flera nattläger, vilken är en härlig upplevelse. För att gå denna rutt krävs minst åtta dagar och Swett är den enda svenska researrangör som erbjuder denna rutt.

 

3) Svensk guide
Att ha med sig en svensk erfaren guide på Kilimanjaro är för oss mycket viktigt. Detta för att kvalitetssäkra hela upplevelsen och se till att det är bra mat, att säkerheten på berget upprätthålls och inte minst kunna förmedla alla historier om berget på svenska. Vår svenska guide vet vad våra gäster förväntar sig. Allt från de små detaljerna, som exempelvis styrkan på morgonkaffet, till att de är utbildade utifrån svensk standard vad gäller säkerhet och sjukvård.

 

4) Förberedelser
Det är viktigt att komma så förberedd som möjligt. Att ha rätt utrustning så att du slipper frysa eller ha det obekvämt är en framgångsfaktor. Att du är förberedd fysiskt är också en nyckel för att ta dig till toppen av Afrikas högsta berg. Swett förser dig med utrustningslistor, träningsprogram och all annan information som behövs för att komma så förberedd som möjligt. Dessutom arrangerar vi förberedande träffar så att du i god tid innan får träffa just din guide och kan ställa dina personliga frågor till honom/henne. Dessa fysiska träffar brukar uppskattas högt. Vi skapar också en grupp exempelvis på Facebook där du kan ställa dina frågor direkt till din guide.

 

5) Sjukvård och säkerhet
Att vara på Kilimanjaro innebär att man är på hög höjd. För alla deltagares säkerhet är det högst rekommenderat att researrangören alltid har med syrgas, syremätare och har utbildade guider inom hög höjd. För att säkerställa detta åker Swett alltid med svensk guide, som är utbildad enligt svensk standard.

 

6) Kvalitet på tälten
Som mässtält använder Swett svenska Primustält och våra sovtält är expeditionstält från amerikanska Marmot. Alla tält Swett använder är moderna, tillverkade för att tåla hårt väder och i nyskick. Det är mycket stor skillnad från arrangör till arrangör och det finns dessvärre gott om expeditioner med mycket dålig utrustning. Swett har även med sig portabla toaletter och särskilda tält för dessa.

 

7) Arbetsvillkor för det lokala teamet (bärare, guider, kockar)
För Swett är det viktigt att de lokala bärarna, guiderna, kockarna och de övriga i teamet har rätt utrustning, får sova i bra tält och inte minst får en bra lön. Swett följer alla rekommendationer avseende detta som KPAP, Kilimanjaro Porters Assistance Project, satt upp. Det är mycket viktigt för oss att vår personal behandlas väl. Tanzania är ett fattigt land och historiskt har företag behandlat sina anställda illa.

 

8) Boende innan/efter Kilimanjaro
Det är viktigt att kunna ladda upp och även fira på ett bra boende. Det hotell vi samarbetar med i Arusha har pool, wifi, restaurang, AC och stora rymliga, bekväma rum. Det är viktigt för oss att ha kvalitet genom hela upplevelsen.

 

Vilka risker finns det med att välja en arrangör med ett lågt pris?

Den gamla regeln gäller som alltid, du får vad du betalar för! Vill du maximera dina chanser att nå toppen och dessutom må bra längs med vägen så är Swett det naturliga valet. Historier om besvikelsen av att inte komma till toppen och dessutom känna att det kanske var för att man valde ett enklare upplägg har vi på Swett fått berättat för oss många gånger. Det är en av anledningarna till att vi började arrangera resor till Kilimanjaro. Oavsett om man når toppen eller inte, för det finns aldrig några garantier, vill vi att du ska ha känslan att du gjorde allt du kunde. Att välja färre dagar än åtta, att inte ha med sig svensk guide och inte förbereda sig så mycket det går innebär att man inte gjort allt som går att göra. Vill du ta risken?