Expedition Padjelanta

15 mils vandring, 10 dagars till fjälls och bestigning av Akka, 2016 m - häng med!

Expedition Padjelanta - En utmanande vandring i norr

Padjelanta, “Det övre landet”är det samiska namnet på platån mellan Norska fjordarna och Sareks högfjäll. Hit har renar kommit i tusentals år för att äta av Padjelantas näringsrika ängar. Det är också ett område där människor bott lika länge. Överallt hittar vi spår av dom i form av fångstgropar, gamla lägerplatser och eldstäder. Fortfarande idag är Padjelanta hem för tre samebyar.

Och där ligger hon och sover, Akka, Sveriges högsta fristående berg som sträcker sig 2016 meter över havet. Enligt samisk mytologi är Akka Gudinnan som står för allt det kloka och sköna i världen och visst ser det väl ut som en havande kvinna som ligger och sover?

Akka är slutmålet på vår expedition genom Padjelanta nationalpark. Under 10 dagars tid upplever vi fjället när det är som allra vackrast. Vi passerar fjälljokkar, små sjöar och har den fantastiska utsikten över Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet framför våra ögon. Vi vandrar långa dagar genom vildmarken, bor på de små mysiga fjällstugorna och lagar maten tillsammans under ledning av vår guide. När expeditionen är genomförd firar vi med dunder och brak med segermiddag på hotell Åkerlund i Jokkmokk.

Det här är en riktig expedition och passar utmärkt för dig som vill ha en rejäl utmaning! 15 mil vandring plus en topptur på 1575 höjdmeter är inte illa och kräver både träning, förberedelser och psyke! Antar du utmaningen?

Några höjdpunkter under expeditionen....

AdobeStock_368750614-min

1. Vilodagen i Staloluokta

Staloluokta är ett sameviste långt inne i Padjelanta. Här har vi en välförtjänt vilodag och får uppleva samernas kultur på riktigt. Denna fiskeby är en knutpunkt både för fiske och rennäringen i trakten.

Akka1

2. Bestigningen av Akka

Efter 15 mils vandring kommer slutklämmen – bestigningen av Akka, 2016 meter över havet, och det är ingen barnlek! 1575 höjdmeter upp och ned kräver målmedvetenhet. Tillsammans med gruppen klarar vi av det!

Spa

3. Nedvarvningen i Jokkmokk

När vandringen är genomförd avslutar vi i Jokkmokk. Nu är vi värda njutning! Vi avnjuter en trerätters middag på hotellet och utforskar den legendariska fjällorten.

DAGSPROGRAM

Här nedan ser du resans program. Välj bland de övriga flikarna för att få se bildgalleri, vanliga frågor m.m.

1

Dag 1: Ankomst Padjelanta fjällvärld

Buss: Murjek->Jokkmokk->Kvikkjokk

Vandringsetapp:  Kvikkjokk->Njunjesstugorna

Distans: 12 km 

Äntligen är dagen här! Nu ska vi ge oss ut på ett långt äventyr i den svenska fjällen. På morgonen, runt 07.00, kommer nattåget in på Murjek tågstation och vår guide möter upp gruppen. Vissa kanske har valt att komma redan dagen därpå för att sova över på det lilla vandrarhemmet som drivs av hembygdsföreningen. Murjek är en liten by med enbart 50 invånare och här är tempot lugnt. All stress lämnar vi hemma.

I Murjek möter bussen upp som ska ta oss ut i vildmarken. Men först ska vi göra ett stopp i Jokkmokk som ligger ungefär en timmes bussfärd västerut från Murjek. I Jokkmokk gör vi ett stopp för frukost på Hotell Åkerlund som har dukat upp en stor frukostbuffé åt oss. Här finns det också möjlighet att lämna packningen du inte behöver under vandringen då vi återvänder och sover här sista natten, när äventyret är slut.

Efter frukosten sätter vi oss återigen på bussen och beger oss nu äntligen upp i fjällvärlden. Två timmar västerut ligger Kvikkjokk – porten till Sarek och Padjelanta. I Kvikkjokk packar vi om, fyller på vatten och delar även ut den gemensamma maten som ska medföras. Under vandringen tillagar och äter vi maten tillsammans på fjällstugorna och längs med vägen köper ansvarig guide in basvaror i fjällstugorna. Färskvaror har vi däremot köpt in i Jokkmokk och det får vi alla hjälpas åt med att bära in. I Staloluokta, ungefär halvvägs, flygs det sedan in en till laddning med färskvaror.

På Kvikkjokk fjällstation äter vi en härlig lunch – sen är vi redo, till fjälls! Första etappen, över Kvikkjokk-deltat, behöver vi ta båt. Deltat är väldigt vackert och en upplevelse i sig. Vår vän Björn som kör båten här lotsar oss över vattnet och berättar historier från förr. Efter sisådär en timma och 4 km på vattnet är vi äntligen över och redo att börja vandra. 

Härifrån följer vi leden västerut i ca 12 km tills vi framåt kvällen når Njunjesstugorna. Inledningsvis går vi i blandskog men allteftersom tunnar barrträden ut och övergår till ren fjällbjörkskog. Leden går även över en del myrmarker och öppna partier vilket är mycket vackert.

Väl framme i stugorna så checkar vi in och får tillgång till våra bäddar. Det har varit en lång dag och alla är trötta men innan läggdags så ska vi laga mat. Ansvarig guide har ansvaret att fördela uppgifter. I en fjällstuga behöver alla hjälpas åt med sysslorna, laga mat, hämta vatten, hugga ved. Och belöningen väntar – kanske bjuds det på lax, potatis och sallad eller någonting annat gott… God spis och därefter god natt!


2

Dag 2: In i vildmarken

Vandringsetapp: Njunjes-> Tarrekaise-> Såmmarlappa

Distans: 19 km

På morgonen vaknar vi upp med en makalöst vacker utsikt över fjället. Stugan ligger alldeles intill den vackra Tarraätno-älven och kanske vill den modiga ta ett isande kallt morgondopp? Vattnet kommer från Sareks höjder och är friskt och kallt. Vattnet vi dricker längs med färden tar vi direkt från de rena älvarna. Innan vandringen för dagen påbörjas blir det frukost! Färskt bröd, gröt med bär, kokta ägg och kaviar, stekt bacon, juice och kaffe – det låter inte så illa va? En bra start på dagen är viktigt!

Dagens etapp är något besvärligare än gårdagen då underlaget är stenigt och har det regnat kan det bli halt. Vi går större delen av dagen genom fjällbjörkskog och lunchen äter vi i Tarrekaise. Tarrekaise är en fjällstuga som ligger inbäddad i lummig grönska vid norra stranden av Tarraure. Härifrån har du vacker utsikt över fjället Staikas två toppar som omgärdar en magnifik glaciär. Efter lunchen kommer vi in i i Tarradalen. Här är fågellivet aktivt och har vi tur kan vi se spår av vilt. Här finns både älg, björn, lodjur och järv. Väl framme vid dagens mål, Såmmarlappa, bor vi på en fantastiskt fin plats. Tarraälven rinner precis intill stugan och överallt ser vi de höga fjäll som utgör Tarradalens storslagna väggar.


3

Dag 3: Touch av Sarek

Vandringsetapp:  Såmmarlappa – Tarraluoppal – Tuottar

Distans: 24 km

Idag kan vi se fram emot en lång sträcka att tillryggalägga, terrängen är dock ganska lättgången. Dagens första etapp, fram till Tarraluoppal, tar oss upp genom Tarradalen och över trädgränsen. Vyerna börjar bli mer och mer storslagna. Tarraluoppal, där vi äter lunch, ligger inne i Sareks nationalpark – så en kort period är vi inne i Sarek och vandrar.

Från Tarraluoppal till slutmålet för dagen, Tuottar, fortsätter vi lätt uppför och når ledens högsta punkt, 960 meter över havet. Ett enkelt vad är nödvändigt strax innan vi kommer fram till dagens mål. Tuottar ligger mycket vackert beläget uppe på kalfjället.

Nu börjar vi lära oss rutinerna på fjällstugorna, och nu har vi börjat skapa ett starkt team. Vi peppar varandra ute till fjälls och i stugorna hjälps vi åt med sysslorna.


4

Dag 4: Över fjällhedarna

Vandringsetapp: Tuottar – Staloluokta

Distans: 18 km

Det här är en av de absolut vackraste etapperna på vandringen. Dagens etapp går långt upp på kalfjället med en magnifik utsikt över både Padjelanta och Sarek. Vandringen börjar med två enkla vad kort efter Tutottar.  Landskapet utgörs sedan av fjällhed och pyntas med vackra vattenfall och fjälltjärnar. 

Målet för dagen är fiskebyn Staloluokta, där vi också har en vilodag.


5

Dag 5: Vilodag Staloluokta

För att orka med de återstående dagarna och slutligen kunna ta oss an den största utmaningen på denna vandring, bestigningen av Akka, behöver vi vila oss i form. Vi har redan vandrat i fyra dagar och kroppen börjar bli trött. Staloluokta är den perfekta viloplatsen, här finns mycket att se och uppleva. 

Staloluokta är ett sameviste som ligger i det sydöstra hörnet av den stora fjällsjön Virihavre och är mycket viktigt för renskötseln i området. Staloluokta utgör också basen för fisket i sjön och skyddas från blåsten av björkskogen som omger området. Många anser att Staloluokta är den mest idylliska platsen i hela Laponia. Vattnet i sjön skiftar hela tiden färg när det kristallklara vattnet från fjälljokkarna runt omkring blandas med det blygråa vattnet från glaciärerna. Här finns också en vacker kyrkkåta som det ibland genomförs ceremonier i.

För den som orkar går det att ta en lättare vandring upp på någon av fjälltopparna runt vistet. En klar dag har vi en otrolig utsikt över Padjelantas böljande landskap, de magnifika sjöarna som omges av de gröna hedarna och ängarna där en stor andel av fjällvärldens växter och örter finns. I väster ser vi in i norska fjällen, i söder Sulidälbmá, i öster Sareks toppar och i norr Áhkkámassivet.

Och på tal om Akka – nu börjar vi känna att vi har målet i sikte. Det är fortfarande några dagar kvar men vi börjar ladda, både mentalt och fysiskt. Det är viktigt att vi laddar upp med energi.. Swett har i förväg beställt mat som finns på plats, dels torrkonserver men även traditionell samisk mat så som glödkakor, torkat renkött och rökt fisk. Som pricken över i:et har också en helikoptertransport laddad med färskvaror såsom bröd, grönsaker, kryddor och färskt kött anlänt i samband med vår ankomst.


6

Dag 6: Med blick in i Norge

Vandringsetapp: Staloluokta – Arasluokta – Låddejåkkå

Distans: 25 km

Vi har ytterligare en lång dag framför oss men nu har vi en vilodag i benen och har laddat upp med mycket mat! Vägen från Staloluokta till Arasluokta är mycket vacker. Vi går en bit upp längs västra sidan av ett fjäll och får fantastiska vyer över vattnet i väster och fjällen i Norge.

Leden från Arasluokta till Låddejåkkå är upp över ett fjäll och ner på andra sidan. Även här belönas vi med vackra vyer över fjäll i fjärran och blått vatten.

Precis innan vi kommer fram till Låedjåkkåstugorna går vi över älven Lådejåkkå som är väldigt vacker och geologiskt intressant. Älven har tydligt slipat och polerat vackra formationer i klipporna.


7

Dag 7: Genom samernas land

Vandringsetapp: Låddejåkkå – Kisuris

Distans: 22 km

Denna dag går leden mestadels på kalfjäll i hedlandskap men fjället pyntas här och var med vackra dungar av fjällbjörk. Ofta går vi på en åsrygg och ser långt ut över fjället. Mer fjällbjörk kommer att finnas allt eftersom vi närmar oss Kisurisstugorna.

Vi passerar två samevisten och vid vistet Kutjaure finns en skylt som bjuder in till försäljning av fisk och bröd. Självklart köper vi på oss av den färska provianten.

Denna dag är första gången vi får sikt på nära håll över Akkas högsta toppar. Vyerna när vi går mot Akka denna dag och nästa är väldigt vackra.


8

Dag 8: Framme vid Akka

Vandringsetapp: Kisuris-Akkastugorna

Distans: 22 km

En väldigt vacker dag. Leden rör sig kring trädgränsen och för varje kilometer kommer vi närmare och närmare det storslagna Akkamassivet och det börjar kännas att vi snart ska ta oss an den slutliga utmaningen på turen. Akka kallas också för drottningen / gudinnan och är Sveriges högsta fristående berg. Om Akka inte är täckt i moln så är det möjligt att skymta flera turkosblå glaciärer och även den topp vi kommer försöka bestiga nästa dag. Leden är väldigt lättgången och vacker. Denna dag går vi in i Stora Sjöfallet Nationalpark. Vid bron som går över älven Vuojatädno får vi häftiga vyer över älvens framfart. Vid Akkastugorna är det vackert och här finns mobiltäckning med Telia.


9

Dag 9: Topptur Akka

Vandringsetapp: Akkastugorna-Akka-Ritsem

Distans: 5 km med båt, 18 km vandring

Höjdmeter: 1575 m upp och 1575 m ned.

Dagen har kommit! Alla är laddade med energi och nervositet. Vi har en tuff utmaning framför oss, vi ska bestiga Akka som är Sveriges högsta fristående berg, vilket innebär att det inte finns något berg i Sverige som är högre från botten av berget till toppen. 1575 meter är ett respektgivande antal höjdmeter, speciellt eftersom vi redan har varit ute och vandrat en vecka på fjället. Utmaningarna är många, det är en lång distans med många höjdmeter, terrängen är bitvis besvärlig med stora stenblock , högre upp på berget finns ingen vattentillgång vilket innebär att vi måste bära med oss mycket vatten och längst upp på toppen mellan Lilltoppen och Stortoppen är det ett brant och svårt parti där ansvarig guide behöver säkra med rep. MEN – belöningen är enorm och det är värt varenda hinder längs med vägen, för när vi väl står där uppe och blickar ut över landskapet så fylls vi av en fantastisk känsla av glädje och stolthet. Vi gjorde det!

Men först… ska vi ta oss upp. Tidigt på morgonen hämtas vi upp av Ante som har en båt liggandes i Akkajaure. På så sätt slipper vi den bökiga terrängen intill sjön som vi annars hade behövt vandra till för att komma fram till Akka. Vandringen är lång och tuff. Vi behöver också vara flexibla och ha inställningen att toppen är en bonus, speciellt Stortoppen som är besvärlig att ta sig till. Under optimala väderförhållanden och med en stark grupp har vi chans att ta oss till den absolut högsta toppen, men även att ta sig till Lilltoppen på 1916 meter är en utmaning som vi ska vara mycket nöjda med om vi klarar av. Turen tar minst 12 timmar tur och retur och det är viktigt att vi alla har med oss pannlampor om det skulle hinna mörkna innan vi kommer ned. Vilket äventyr!

Väl nere vid Akkajaure kommer Ante och hämtar oss igen och kör oss över sjön till Ritsem, där vi checkar in i våra rum och avslutar med en middag och sen stupar i säng. En tuff dag till ända!


10

Dag 10: Åter till civilisationen – sightseeing Jokkmokk och avslutande

 middag!

Idag njuter vi av sovmorgon. Vi har varit ute till fjälls i snart 9 dagar och dessutom har vi gjort ett toppförsök på Akka. Kropparna är trötta och möra. Nu längtar vi efter civilisation, en dusch, ett hotellrum och en middag. Och det ska vi få! Efter sen frukost hämtar bussen upp oss för vidare transport till Jokkmokk som ligger ungefär 4 timmar längre bort. Vi stannar till och äter lunch i Stora Sjöfallet och njuter av lugnet och stoltheten som infinner sig efter en längre expedition likt denna.

Tidig eftermiddag är vi framme i Jokkmokk och checkar in på Hotel Åkerlund. Där har vi tidigare lämnat av rena kläder, när vi åt frukost första dagen, så nu blir det incheckning på hotellet, en varm dusch och ombyte. På eftermiddagen erbjuder vi en guidad tur i Jokkmokk för den som är intresserad. Vill man bara ta det lugnt på hotellrummet och ha lite egentid går det såklart bra. Vi möts isåfall upp på hotellet på kvällen för en härlig trerättersmiddag och många skålar.


11

Dag 11: Hemfärd

Efter gemensam frukost är resan SLUT. Vissa väljer att ta bussen till Murjek och och hoppar på nattåget söderöver. Någon kan ta bussen till Luleå för att flyga hem och ytterligare någon väljer att spendera en eller flera dagar till i Jokkmokk.

Vi på Swett säger TACK och hoppas på återseende!


Vanliga frågor - Höga Kusten

Vad kostar det att följa med på Expedition Padjelanta?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • “All inclusive”

  -Transfer från Murjek till Kvikkjokk dag 1

  -Helpension under hela resan inklusive avslutande trerättersmiddag

  -9 nätter i fjällstuga

  -1 natt på hotell

  -Transfer från Ristem till Jokkmokk

  -Helikoptersläpp av färskvaror halvvägs

  -Guide från Swett under hela resan

  -Förberedelser:

  • Upptaktsträff
  • Packlista
  • Träningsprogram

Vad ingår inte i priset?

 • Resa till Murjek
 • Resa hem från Jokkmokk
 • Personlig vandringsutrustning

Hur bor vi?

Vi bor på fjällstugor längs med vandringen. Det är små enkla boenden där vi tillsammans hjälper till att laga mat, hugga ved och bära vatten. Allt är planerat och vi har placerat matdepåer längs med vägen men du ska vara beredd på att hjälpa till med diverse sysslor under guidens ledning.

Du behöver ha med dig reselakan eller en tunn sovsäck till fjällstugorna.

Var möts vi?

Vi möts i Murjek morgonen dag ett. Därifrån går bussen vidare till Jokkmokk. Vill du hellre ta dig till Jokkmokk så hämtar vi upp dig där.

Vem riktar sig denna resa till?

Denna expedition riktar sig till dig som vill ha en utmaning. Vandringen är lång och den slutliga utmaningen att bestiga Akka är inte för alla – men definitivt för dig som tycker om utmaningar och som är beredd att lägga tid på träning och förberedelser. Resan motsvarar en vandring på Kilimanjaro eller Everest Basecamp – fast i Sverige.

Hur många personer är det i gruppen?

Vi har satt en gräns på 12 personer och 1 guide.

Vad äter vi för mat?

Det blir rejäl hemlagad mat. En del mat bär vi med oss själva, en del mat köper vi i stugorna som passeras och en del mat, främst färskvaror, flyger vi ut med en helikopter i mitten av vandringen. En vanlig måltid är exempelvis inkokt lax med potatis, sås och sallad. Självklart i rejäla portioner – på fjället blir man rejält hungrig och behöver all den energi som finns.

Vad behöver jag ta med mig för utrustning?

Du behöver ha med dig din personliga vandringsutrustning, kläder efter väder, ryggsäck, stavar m.m. I samband med bokning får du en detaljerad packlista.

Hur tänker ni kring dagens situation med corona?

Vi är väldigt ödmjuka för att vi är mitt uppe i en pandemi och har vidtagit åtgärder för att minska smittrisken. Vi är också ödmjuka inför att situationen kan ändras.

Läs mer om vad vi gör HÄR.

Närmaste kommande avgångar för Expedition Padjelanta

Fram tills 9 mars pågår vår “Underbara Sverige-kampanj” med 20% rabatt på våra Sverigeresor.

32900 kr Några platser kvar

3-13 juli 2021: Expedition Padjelanta

15 mils vandring genom Padjelanta. Vildmark på riktigt. Vi bor i små mysiga fjällstugor. Slutklämmen? Vi bestiger Akka, 2016 m över havet , Sveriges högsta fristående berg.

32900 kr Gott om platser kvar

27 aug – 6 sep 2021: Expedition Padjelanta

15 mils vandring genom Padjelanta. Vildmark på riktigt. Vi bor i små mysiga fjällstugor. Slutklämmen? Vi bestiger Akka, 2016 m över havet , Sveriges högsta fristående berg.

Fler anledningar att följa med på Expedition Padjelanta

De mysiga fjällstugorna

Vi bor i de mysiga fjällstugorna där vi tillsammans lagar maten, hjälper till att hugga ved och hämta vatten.

Gruppgemenskapen

Under en resa av denna längd svetsas gruppen samman och vi peppar varandra inför utmaningen.

Förberedelserna

Resan börjar från och med dess att du bokar in dig. Träna i backe, kolla bilder och läsa karta. Spännande!

Gästerna har ordet

Sonny Fjellström Kebnekaise

KEBNEKAISE 2017

“Jag var med på vandringen upp på Kebnekaise på midsommarafton. En perfekt arrangerad resa. Där vi träffade många mycket trevliga människor. Att resa med Swett är et bra sätt att komma ut i naturen och träffa ny bekantskaper.”

Sonny Fjellström

Caroline Pålman Kebnekaise

KEBNEKAISE 2016

“Jag åkte med Swett till Kebnekaise i augusti 2016 och är väldigt nöjd med upplevelsen. Så skönt att få hjälp av erfarna och duktiga guider under hela turen!

– Caroline Pålman