26-29 september är det dags- Marktema åker till Kroatien!

För att anmäla dig till resan fyller du i DETTA anmälningsformulär. Det behöver du göra senast 12 juli 2019.

Här finner du allt du behöver veta inför din resa. Skulle du ändå ha frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till mig på resenar@swett.se eller 08 128 558 95

Flygtider:

Avresa:  26 september Arlanda-Dubrovnik SAS 07.05-10.00

Hemresa: 29 september Split-Arlanda Norweigan 19.15-21.55

Inkluderar: 20kg bagage + 1 handbagage

Vackra Adratiska havet i Kroatien

2019

Program

Välkomna till Kroatien! När sommarturisterna lämnat och lokalbefolkningen njuter av lugnet gör vi dem sällskap. Värmen stannar kvar under dagtid, men det är tillräckligt milt för att orka vandra i de ståtliga bergen som omramar kusten. För den modiga finns även tillfälle att ta en dopp och se hur mycket av sommarvärmen som stannat kvar i vattnet.

Torsdag 26 september 
Avresa från Arlanda tidig morgon, för att hinna med så mycket som möjligt väl på plats. Från Dubrovnik åker vi knappt 2 timmar till den lilla fiskebyn Igrane. Här gör vi oss hemmastadda genom att gå en gemensam promenad i byn. Följer man trappstegsgränderna uppför kullen så kommer man till kyrkan med det höga klocktornet som varit landmärke för seglare i hundratals år. Här har man vacker utsikt över skärgården som breder ut sig.

Vandra på hög höjd i Kroatien

Fredag 27 september
Efter en gemensam frukost är det idag dags att vandra i de berg som utgör en maffig och kontrastrik inramning till byarna vid havet . Vi åker en kort bit till Biokovo national park, där vi efter ett par timmars vandring gör vårt första stopp. Vi är inbjudna till vår värd Elvis, som bjuder på helgrillat lam. Det blir en riktig festmåltid och välbehövligt energitillskott, innan vi vandrar ytterligare upp mot toppen Sveti Jure. Det har redan hunnit bli tid för middag, och även nu blir det fest!  Här äter vi den traditionella dalmatinska rätten ”Peka”. ”Peka” är en bakad rätt med kött och grönsaker tillagad i en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Vi är tillbaka i Igrane på kvällen. 

 

 

 

Lördag 28 september
Vi känner kanske av gårdagens  strapatser, och sätter oss därför bekvämt i bussen för att åka en bit inåt landet. Här odlas en hel del vin, och vi besöker en av gårdarna för att prova vin och lära oss om vad vi dricker. På eftermiddagen är vi tillbaka i Igrane, och det finns tid att njuta av omgivningarna och kanske gå en skön promenad längs havet. För den som känner för något mer aktivt även denna dag kan eftermiddagen spenderas i cykelsadeln; våra cykelguider tar er med ut på en drygt två timmar lång cykeltur på slingriga vägar och längs kusten.

 

Söndag 29 septemberzipline kroatien

Flyget hem går först på eftermiddagen, och då från den vackra staden Split, där den gamla delen är helt bilfri. Här är det en glädje att vandra vilse i de trånga stengränderna, för att hitta bästa glasståndet på ett mysigt marmortorg. Den uppmärksamme kan direkt förstå att en del av serien Game of Thrones spelats in här! Innan vi kommer till Split stannar vi längs vägen för lite fart, vi ska åka ZipLine! Vi sitter fast med sele och karbinhakar, och susar sedan längs stålvajrar mellan trädkronorna.

Boende

Vi bor alla tillsammans på hemtrevliga  Villa Ribica, hos Emil och familjen Talijancic, i den lilla fiskebyn Igrane. Igrane har 420 fasta invånare och här finns det en enklare matbutik samt en rad barer och restauranger. I byn finns även 3 mysiga stränder.

Packning inför Kroatien

Vädret i Kroatien i slutet av september kan variera mycket. Ofta är det svalt på morgonen och kvällen, men härlig varm och klar luft mitt på dagen. Det gör att tiden är perfekt för en mer aktiv resa. Det är relativt solsäkert, men höstskurar kan förekomma. Vattentemperaturen är betydligt lägre än på sommaren, men för badälskaren är det absolut möjligt att ta sig ett dopp!


Bagage

Det ingår 20kg incheckat bagage på flyget, samt handbagage.


CHECKLISTA

 Att packa i

 • Vanlig resväska
 • En dagsryggsäck

Att packa

 • Underkläder
 • T-shirt/linne
 • Shorts
 • Långbyxor
 • Tunn, långärmad tröja
 • Varmare tröja
 • Vindjacka, gärna vattenavvisande
 • Skor för enklare vandring, t.ex gympaskor med lite räfflad undersida
 • Sandaler om önskat
 • Badkläder om önskat
 • Cykelbyxor med padding/cykelkläder för dig som vill cykla
 • Vattenflaska för minst 1 liter vatten
 • Hatt/keps, solkräm och solglasögon
 • Pass
 • Försäkringspapper – utskrivna
 • Lite kontanter i Euro

ALLMÄNT OM RESAN

Vad äter vi?

Frukost äter vi på hotellet, och middag på någon av restaurangerna i byn. Under vandringsdagen får vi riktigt fin mat med inkluderad upplevelse, det blir mycket kött på traditionellt vis. Vi äter gemensamt.

Vad köper vi själva?

Lunch i Split, snacks/fika, dryck och egen shopping står ni för själva. Ta gärna med kontanter i Euro.

Vem är guide på resan?

Svensk guide på resan är Fanny Johnsson. Vi har även vår lokalguide Albert med oss.

Hur är vädret?

Vädret i Kroatien i slutet av september kan variera mycket. Ofta är det svalt på morgonen och kvällen, men härlig varm och klar luft mitt på dagen. Det gör att tiden är perfekt för en mer aktiv resa. Det är relativt solsäkert, men höstskurar kan förekomma. Vattentemperaturen är betydligt lägre än på sommaren, men för badälskaren är det absolut möjligt att ta sig ett dopp!


UTRUSTNING

Vad ska jag ha med mig?

Se packninglistan till vänster!


INFÖR RESA

Vilken försäkring behöver jag?

Alla resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är. Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, ifall att olyckan skulle vara framme.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

Det mesta ingår på resan, men ta med lite kontanter i Euro för t.ex. shopping och extra dryck. Ofta går det att betala med kort, men för säkerhets skull rekommenderar vi kontanter. Det är också enklare om ni är ett par personer som ska betala något tillsammans/på samma nota.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x