Underbara Gotland!

En grym resa för riktiga livsnjutare

GOTLAND - NÄSTAN SOM UTOMLANDS

Gotland är välkänt som ett semesterparadis och under högsommaren är det fullt av människor som njuter av vidsträckta stränder, pittoreska gårdsbutiker och det medeltida Visby. Men Gotland är så mycket mer än så!

På den här resan vandrar vi längs Gotlands östkust, en otroligt fin kuststräcka. Vi går mellan byar och små fiskelägen med vackra namn. Närsakar, Svaide, Ljugarn, Vitvär, Sjaustru, Grynge, Sysne och Katthammarsvik.

Gotlands östkust är perfekt att uppleva till fots. Smala grusvägar med gräs i mitten, vindlande stigar genom tallskogen, karga klippor och raukar. Vi njuter av lugnet och det är lätt hänt att nästan bli lite filosofisk i de här miljöerna.

Utöver en fantastisk naturupplevelse så bjuder resan också på härliga gastronomiska upplevelser. Lammgryta sittandes på en sten vid havet, nyrökt piggvar och avsmakningsmeny på högklassiga Lilla-Bjers. Ostbricka med det lokala rosévinet efter avslutad vandring är också en höjdpunkt!

Efter helgen kommer du känna – WOW, vilken resa!

Några höjdpunkter under resan....

Raukar webb gotland

1. Kargt och vackert

Gotland känns lite som utomlands, fast hemma. Naturen är särpräglad och varierad. Långa fina sandstränder med vindpinade martallar som försöker streta mot havet. Kargt och stenigt varvas med bördigt jordbrukslandskap. De världskända raukarna är självklart också en stor del av den gotländska naturen.

Gotlands natur är enastående och något vi verkligen får uppleva på bästa sätt under denna resa.

mat lilla bjers webb gotland

2. Mat och dryck

Det här är en resa för dig som gillar att kombinera det bästa av två världar. Rörelse ute i naturen och riktigt god mat och dryck. Det finns gott om lokala producenter och mathantverkare som levererar råvaror och mat av riktigt hög kvalitet. Vi njuter av nyfångad fisk, lammgrytor, surdegsbröd, saffranspannkaka, den lokala ostbrickan och mycket mer. Givetvis testar vi viner och öl också.

Som kronan på verket avnjuter vi sista kvällen en avsmakningsmeny på den helt ekologiska gårdskrogen Lilla-Bjers. En matupplevelse av yttersta klass!

harmoni webb gotland

3. Lugn och harmoni

Vandringen längs Gotlands ostkust är vacker. Dessutom är det lättvandrat och platt, vilket ger en lugn och skön vandring. Det här är mer av en njutarresa än en strapats och efter några dagar längs kusten kommer du känna en härlig harmoni i kropp och själ.

Under brinnande högsäsong i juli kan Gotland nästan vara lite stressigt, men när vi åker dit och vandrar är det stilla och rogivande.

DAGSPROGRAM

Här nedan ser du resans program. Välj bland de övriga flikarna för att få se bildgalleri, vanliga frågor m.m.


1

Dag 1: Närsholmens fyr – Ljugarn

Vandringssträcka: 19km Vandringstid: 6h

Vi samlas på morgonen i Visby för vidare avfärd mot östkusten. För den som vill anlända dagen innan hjälper vi såklart till med boende i Visby. Vandringen startar vid fyren ute på Närsholmen, vilket ställe! Gotland är platt och vandringen är lätt. Vi går på smala grusvägar, med kor och får som betar i hagarna längs vägen. Vid Närsakar äter vi lunch vid den fina amfiteatern som ligger just där Närån rinner ut i Östersjön. Efter lunch går vandringen på fina stigar längs stranden. Väl framme i idyllen Ljugarn går vi längs den kilometerlånga stranden bort till kvällens boende. Nu njuter vi av lite after-trek och umgås på terrassen innan det är dags för en 3-rätters brakmiddag med lokala smaker.


2

 Dag 2 Ljugarn-Sandviken-Katthammarsvik.

Vandringssträcka: 15km Vandringstid: 5h

Efter frukost fortsätter vi norrut och passerar de sista vackra husen längs strandvägen i Ljugarn. Efter en kort vandring kommer vi till Vitvärs fiskeläge som legat här i över tusen år. Härligt att känna historiens vingslag och ta in platsen. Nästa delsträcka är kort och snart når vi Folhammars raukområde där vi utforskar formationerna och låter oss sitta en stund och njuta av omgivningarna. Stigen är slingrande och klipporna av vit kalksten. Vandringen fortsätter över sandhedar och sanddyner i den strandnära tallskogen i Mullvalds naturreservat. Runt en krök dukar vi upp för picknick och äter en välsmakande lunch. När vi når vindsurfarnas favoritbukt, Sandviken, är vandringen för dagen slut. Däremot är vi inte i mål med dagsetappen och härifrån tar vi en lokal transport de sista kilometrarna till nattens boende. Det blir en upplevelse i sig.


3

Dag 3: Katthammarsvik-Sysne-Fridhem

Vandringssträcka: 13km Vandringstid: 4,5h
Dagens vandring är fantastiskt fin. Vi inleder med Grogarnsberget och tar oss upp på platån som reser sig 30m ovanför havet. Ett gammalt skyttevärn blickar ut mot Östergarnsholmen och troligtvis är fåren ute och betar av gräset. Vi letar oss vidare in i viken till Herrvik och tar en fikapaus för att fylla på med lite energi. Stegen går lätt genom tallskogen fram till Sysneudd, där den karga halvön sträcker sig ut i havet. Vi köper färsk fisk från en av Gotlands bästa fiskebutiker i Sysne och efter en härlig lunch avslutar vi äventyret på östkusten och transporterar oss till Fridhem, 5km söder om Visby. Kvällen är en riktig höjdpunkt på resan! Vi tar på oss lite mer civiliserad klädsel och promenerar 2,5km genom en lång allé och över ett fält för att komma till gårdskrogen Lilla-Bjers. Här ligger de i framkant vad gäller ekologisk odling och krogupplevelsen är av riktigt hög klass. Efter en sittning i vårt chambre séparée där vi njuter av en lokal- och ekoproducerad avsmakningsmeny rullar vi hem till vårt fina boende på pensionat Fridhem.


4

Dag 4: Fridhem-Högklint-Visby

Vandringssträcka: 6-9km Vandringstid: 2-3h
Resan börjar närma sig sitt slut, men några guldkorn är kvar. Bara 1,5km från vårt boende ligger Högklint, som med sina 48m branta klintar stupandes rätt ner i havet är en mäktig utsiktsplats. Getsvältan och Rövare Liljas håla är intressanta historier på platsen och utsikten är svårslagen. För den som vill går det också bra att unna sig en sovmorgon, då vi åter passerar Fridhem efter besöket på Högklint. Vi vandrar sedan de sex kilometrarna in till Visby och passerar bland annat genom vackra Södra Hällarnas naturreservat. Vid lunchtid skiljs våra vägar åt och du har nu själv möjlighet att utforska Visby på egen hand innan din hemresa. Vill du förlänga resan och stanna längre i Visby kan vi självklart hjälpa till att boka ett bra boende åt dig

Vanliga frågor - Gotland

Vad kostar en resa till Gotland?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • Tre nätters boende – del i tvåbäddsrum. I Ljugarn bor vi i stugor där du delar badrum och toalett med ett till rum.
 • Sänglinne
 • Helpension:
  • Från förmiddagsfika dag 1, till frukost dag 4.
  • Lokalproducerad (så långt det är möjligt) mat med hög kvalitet
 • Avsmakningsmeny på Lilla-Bjers
 • Transporter under resan
 • En Swettguide som turledare, som säkerställer att du mår bra har en härlig resa

Vad ingår inte i priset?

 • Resa till och från Visby 
 • Dryck utöver vatten
 • Handduk – du tar med din egen
 • Personlig vandringsutrustning

Hur bor vi?

 • I Ljugarn bor vi i Ljugarns semesterby, i nya (2017) och fina strandstugor , två sovrum per stuga.
 • I Katthammarsvik bor vi på den gamla kalkpatronsgården Borgvik i dubbelrum.
 • På Fridhems pensionat utanför Visby bor vi i dubbelrum.

Hur kommer jag till och från Visby?

Du kan ta dig till och från Visby på flera sätt:

 1. Båt. Destination Gotland har trafik från Nynäshamn och Oskarshamn. Vill du åka båt till Visby behöver du åka dagen innan resan börjar. Vi hjälper till att boka boende i Visby om du vill det. Båten ankommer i direkt anslutning till centrala Visby och det är gångavstånd till det mesta. Resan avslutas vid lunchtid så du som vill ta båten hem ska kunna ta avgången som går på eftermiddagen.
 2. Flyg. Visby flygplats ligger bara 15 min utanför stadskärnan. Beroende på dag så går det flera flyg dagligen. För dig som vill ankomma samma dag resan börjar kan du ta första morgonflyget från Stockholm och vi plockar upp dig på vägen till starten för vandringen.

Vem passar den här resan för?

De flesta skulle vi säga! Vandringen är platt och går på fina stigar och grusvägar. Fysiskt ska du klara att vandra i lugnt tempo totalt 5-6h med flera pauser, vi tar oss tid att njuta. Är du frisk och har en normal grundkondition är det inga problem. Utöver fin vandring är resan för dig som uppskattar god mat och dryck. Gotlands intressanta historia är också något som förgyller resan.

Hur många är vi i gruppen?

Under den här resan är det max 14 gäster och en turledare.

Vad äter vi för mat?

Det här är en kombinerad vandrings och matresa, så vi törs säga att du kommer bli både mätt och belåten över det vi äter. Givetvis testar vi flera Gotländska specialiteter och några av måltiderna har vi lagt lite extra krut på. Avslutningen med fine dine på gemytliga gårdskrogen Lilla-Bjers är pricken över i. Någon måltid kommer vi få avnjuta Gotländsk lammgryta sittandes på en sten och blicka ut över havet, någon måltid sitter vi kring dukat långbord med linnedukar. Maten kommer inte vara så konstlad, utan bara riktigt god mat av hög kvalitet. Vi kommer även testa de lokala dryckerna, det välkända surdegsbrödet och någon lokal dessert. Vandring och god mat, det bästa av två världar. För dig som har specialkost så är det inga problem, vi är vana att hantera detta!

Vad behöver jag ta med mig för utrustning?

Vid bokning får du en detaljerad packlista med vad du ska ha med dig. Vi kommer resa under vår och höst, så du kommer inte behöva ha så mycket varma förstärkningskläder med dig (även om det alltid behövs en varm jacka i packningen, även sommartid). Vi packar lätt, då du själv bär en ryggsäck med din packning. I stort kan vi säga att det du behöver är bekväma och bra vandringskläder, något ombyte för kvällarna, bra kängor/skor och ryggsäck.

Hur tänker ni kring dagens situation med corona?

Läs mer om vad vi gör gällande Corona HÄR.

Varför ska du åka med Swett till Gotland?

Vi gör Gotland tillgängligt Off-season

På Gotlands östkust är det väldigt glest mellan besökarna utanför sommarsäsongen och därmed är också service, affärer, boenden och restauranger betydligt mer begränsat den här tiden på året. Samtidigt är det i vårt tycke fantastiskt att besöka Gotland när lugnet lagt sig! Ett av Swetts ledord är tillgänglighet och vi har plockat ihop en resa med riktiga guldkorn, fina dagsetapper, bra boenden och god mat. Med Swett kan du slappna av med allt ordnat, även utanför högsäsongen.

Trygghet i detaljerna

Swett står för trygghet. Dels trygghet i att vi arrangerar genomtänkta resor där din säkerhet som gäst alltid är högsta prioritet. Men också en trygghet i att du vet att det är en bra resa med hög kvalitet när du åker med Swett. Vi har tänkt massvis på hur lång en bra dagsetapp skall vara, vilken typ av boende våra gäster vill ha och hur man får ihop detaljerna som skapar helheten i en resa som bara flyter. Vi har rekat stigarna, provbadat havet och pratat med ägaren av den lokala restaurangen över en middag. Du kan bara slappna av och ladda för en härlig semester, med Swett är du i trygga händer.

Service i världsklass

När du reser med Swett har du alltid med dig en av våra duktiga Swett-guider som turledare. De finns där enbart för din skull och jobbar stenhårt för att du ska få en så härlig resa och upplevelse som möjligt. Allt ifrån planering och logistik, till att berätta historier och hjälpa till att föreviga dig framför den där extra fina rauken med din kamera. Vi ger även järnet framför datorn på kontoret, där vi ser till att planera allt inför resan, boka allt som ska bokas, dubbelkolla alla detaljer och framför allt serva våra gäster i sina förberedelser inför resan.

Gotland - vår egna personliga pärla

Swetts hjärta och framförallt vår grundare Johans hjärta bankar lite extra för den Gotländska östkusten och därför känns det extra kul att vi nu tar med våra underbara gäster till detta guldkorn. Naturen, dofterna, färgerna, maten. Ja, det känns riktigt härligt att få ta er med på denna resa!

Närmaste kommande avgångar

Fram tills 9 mars pågår vår “Underbara Sverige-kampanj” med 20% rabatt på våra Sverigeresor.

14900 kr Gott om platser kvar

13-16 maj – Gotland Kristi himmelsfärd

Häng med och upplev våren på Gotland! Underbar natur, god mat och fin vandring längs östkusten.

14900 kr Gott om platser kvar

9-12 september 2021: Gotland sensommar

Häng med och upplev våren på Gotland! Underbar natur, god mat och fin vandring längs östkusten.

Fler anledningar att åka till Gotland

Människorna

Gotlänningar är varma och välkomnande. Deras klingande och vackra dialekt gör inte saken sämre och vi känner oss verkligen välkomna till deras vackra ö.

Ingen stress

Under den här resan kan du lämna klockan hemma och stänga av telefonen. Lugnet i det karga landskapet och den fina vandringen är som balsam för själen. Umgås med trevliga resevänner och vara i nuet är det enda du behöver bry dig om.

Komma bort

För att vara riktigt ledig är det bra att åka bort. Gotland är nära men känns ändå långt bort. Vi är avskurna från fastlandet, mitt ute i Östersjön och kan verkligen ha semester över en långhelg.

Gästerna har ordet

Sonny Fjellström Kebnekaise

KEBNEKAISE 2017

“Jag var med på vandringen upp på Kebnekaise på midsommarafton. En perfekt arrangerad resa. Där vi träffade många mycket trevliga människor. Att resa med Swett är et bra sätt att komma ut i naturen och träffa ny bekantskaper.”

Sonny Fjellström

Caroline Pålman Kebnekaise

KEBNEKAISE 2016

“Jag åkte med Swett till Kebnekaise i augusti 2016 och är väldigt nöjd med upplevelsen. Så skönt att få hjälp av erfarna och duktiga guider under hela turen!

– Caroline Pålman