FASTIGHETSBYRÅN KNIVSTA TILL KEBNEKAISE!

Nu börjar äventyret!

Den 10-13 september är det dags för vår gemensamma utmaning: att ta oss upp för Sveriges högsta berg Kebnekaise. Här hittar du all information du behöver inför resan. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång! 

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till Ebba på Swett som är ansvarig för resan.

Mail: ebba@swett.se
Telefon: 070-586 44 58

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boendet och annat viktigt. Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Kebnekaise:
Landskap: Lappland

Merit: Sveriges högsta berg!
Höjd: 2097 möh 
Toppar: Nordtoppen & Sydtoppen 
Nordtoppen: Består av fast berg 2 096,8 möh
Sydtoppen: Består av fast berg 2 060 möh och är täckt av en ca 40 meter tjock glaciär (Sveriges enda toppglaciär)
Högsta punkt?: Då glaciären och nysnö på Sydtoppen smälter på sommaren var Nordtoppen högre än Sydtoppen under mätningar gjorda sommaren 2018 och 2019. På vintern blir dock Sydtoppen högre igen. 
Vi bestiger: Sydtoppen (för Nordtoppen krävs större klättervana)
Första bestigare:  Johan Alfred Björling (1889) och Charled Rabot (1883)

ONSDAG 9 SEPTEMBER

Nattåget till Kiruna!

Vi väljer att resa klimatsmart och tar nattåget till Kiruna som avgår ca 18:30 från Stockholm C. Vi sover gott i sovhytter och vilar upp oss inför vandringen.

Mer information om tider etc kommer närmare avresa.

TORSDAG 10 SEPTEMBER

gång kebnekaise

Vandring: Kiruna till Nikkaloukta till Kebnekaise Fjällstation
Höjdpunkt: Första synen av Kebnekaise!
Höjd: 490 m – 690 m
Distans: 18 km
Vandringstid: 6 h
Höjdmeter: 200 m
Måltider: Lunch och middag

Äntligen börjar äventyret! Dagen innan har ni klivit på nattåget som tar er till Kiruna tågstation. Efter en skön natt framsusande längs Sveriges järnväg kliver ni av tåget i Kiruna där er guide och transport väntar. Från Kiruna har vi ca 1 timme bussfärd till den lilla samiska byn Nikkaloukta. 

Ca 11:30 – framme i Nikkaloukta väntar en rejäl norrländsk lunch och påfyllnad av vattenflaskor innan vi startar vår vandring mot Kebnekaise fjällstation. Dagens vandring tar vanligtvis 5–6 timmar och är en relativt lätt vandring. Vi går på fina stigar, över spångar och broar där det sista kilometrarna är mer steniga och lätt uppför. Vi checkar in i våra fyrbäddsrum på STF vandrarhem på Kebnekaise Fjällstationen. Här kan den som vill prova bastun innan en sen middag 20:30 i restaurangen Elsas Kök. Fjällstationen har ett stort utbud av dryck för den som vill dricka annat än fjällvatten (ingår ej). Efter middagen bäddar vi ner oss, redo för ännu en dag i fjällen!

Att tänka på:

 • Vi hinner inte byta om innan vandringen så var vandringsklädd redan när du kliver på bussen!
 • Det är långt mellan lunch och middag denna dag så vi rekommenderar att du packar med ordentligt med mellanmål

Kort om boendet på Kebnekaise Fjällstation:

Vi bor alla tre nätter i flerbäddsrum på STF Kebnekaise Fjällstation. Rummen har vandrarhemsstandard. I servicehuset finns bastu och relaxavdelning. Alla måltider (förutom när vi är ute på berget) äts gemensamt i restaurangen Elsas Kök. Historien om fantastiska Elsa berättas innan middagen! Det finns även en liten shop på fjällstationen där du kan köpa souvenirer, proviant och godis. Både kort och kontanter fungerar.

FREDAG 11 SEPTEMBER

Våra guider förbereder inför bestigning av Kebnekaise

Vandring: Prova utrustning och njuta av omgivning kring Kebnekaise Fjällstation
Höjdpunkt: Den friska fjälluften och första steget i stegjärn!
Höjd: 690 m
Distans: 0 km
Vandringstid: 0 h
Höjdmeter: 0 m
Måltider: Frukost, lunch och middag

 

Från 06:00 står frukostbuffén uppdukad i Elsas Kök men den som vill kan sova någon timme längre. Under dagen hinner vi utrustningsgenomgång, briefing inför toppturen och diverse aktiviteter. Er guide håller en topptursgenomgång och går igenom rutten, väderprognosen och säkerhetsutrustningen. Din personliga säkerhetsutrustning (stegjärn, hjälm och via ferrata-kit) delas ut och sedan har ni gott om tid att prova utrustningen. Ni får öva på att sätta på och gå i stegjärn, knyta in er i replag och klättra via ferrata – allt för att vara redo inför morgondagen! Lunchen lagas på fjällstationen och äts antingen utomhus eller inne i Elsas Kök beroende på väder.

Under eftermiddagen packar du din ryggsäck och göra sista förberedelserna inför morgondagen. Middagen serveras 20:30 och vi njuter återigen av en fantastisk måltid i Elsas kök!

Att tänka på:

 • Beroende på väderleksrapport kan topptursförsöket ibland göras denna dag istället (vi väljer den dag med bäst förutsättningar). Ni har då briefing på kvällen dag 1 och en lugn och skön dag på fjällstationen dag 3.
 • Köp med något gott från fjällstationen, eller hemifrån, att packa i ryggsäcken till toppturen. Härligt att äta ett favoritsnacks när du är trött!

LÖRDAG 12 SEPTEMBER

Vandring: Kebnekaise Fjällstation till Kebnekaise Sydtopp till Kebnekaise FjällstationLyckliga vandrare på glaciär | Kebnekaise
Höjdpunkt:
Många! Men kanske främst: Kebnekaise Sydtopp

Höjd: 690 m – 2090 m – 690 m
Distans: 14 km
Vandringstid: 11–13 h
Höjdmeter: 1400 m
Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 

Dagen är här – mot Kebnekaise Sydtopp! Alarmet ringer tidigt så vi är vid frukosten när den öppnar. Från frukostbuffén gör vi även våra lunchpaket att ha med oss under dagen.
Vi går från fjällstationen strax innan 07 och första timmen är i lätt terräng innan vi korsar Jökelbäcken och tar oss an Storbacken.    Närmsta timmen spenderar vi i Storbacken och det är här vi är glada över all back- och konditionsträning vi gjort i våra förberedelser! Storbacken är en tuff utmaning och vi peppar varandra i gruppen för att gemensamt ta oss upp. Vi tar regelbundna pauser och går oftast 25 minuter, vilar 5 minuter.

Efter Storbacken når vi ett parti med stora klippblock där vi går över. Här tar vi vår första lunchpaus samtidigt som vi sätter på oss vår säkerhetsutrustning och knyter in oss i replag. Ytterligare en timme har då gått. Nu är det dags att ta oss över Björlings Glaciär vilket tar ca 1 timme. Glaciären slutar med en uppförsbacke in mot klippväggen där vi klipper in oss i via ferratan. Via ferratan är en stålvajer inbultad i bergvägen där du sitter säkrad med din sele. Vi tar oss upp längs klippväggen gående längs kanten nära berget. Det är brant på sina ställen och vid vissa passager använder vi oss av rep och händer, det kan verkligen susa till i magen under den ca 1 timme långa klättringen. Här blir vi verkligen ett team där vi stöttar varandra att ta oss hela vägen upp och känslan när vi gjort det: YES! Härifrån har vi ca 45 minuter vandring kvar innan vi kan ta oss upp på Kebnekaise Sydtopp. Det är en mäktig känsla att ha tagit sig hela vägen upp och nu få stå på toppen och blicka ut över Sverige!

Nu ska vi samma väg ner igen. Neråt brukar gå lite snabbare men vi har fortfarande många timmar kvar så det gäller att orka hålla energin uppe länge. Vi fyller på med ett andra lunchstopp och peppar varandra på vägen tillbaka ner mot Fjällstationen.  Ibland vandrar vi sista biten i pannlampornas sken innan vi, trötta men glada, kommer fram till Fjällstationen och firar stort! Toppturen tar ca 11-12 timmar, 6 timmar upp och 5 timmar ner.

Att tänka på:

 • Det finns aldrig några garantier att nå toppen. Väder, vind och dagsform spelar roll och vi tar alltid säkerheten först. Vi gör alltid ett topptursförsök någon av dagarna och har vi tur når det hela vägen upp till toppen!
 • Det kan vara gott att ha något varmt att dricka, speciellt om det blåser eller regnar. Så ta med en 0,5 liters termos att fylla med kaffe eller varmt vatten på Fjällstationen.
Bild 1: Storbacken
Bild 2: Via Ferratan
Bild 3: Jag gjorde det!!

SÖNDAG 13 SEPTEMBER

På hemresan från Kebnekaise får du möjlighet att åka en bit med båt för att spara krafter

Vandring: Kebnekaise Fjällstation till Nikkaloukta till Kiruna
Höjdpunkten: En till dag i fjällvärlden & att tänka tillbaka på äventyret på vägen hem!
Höjd: 690 m – 490 m
Distans: 18 km
Vandringstid: 6 h
Höjdmeter: 200 m
Måltider: Frukost och lunchpaket

Tillbaka mot civilisationen!

Vi gör en tidig start även idag.
Vi äter frukost och vinkar hejdå till Kebnekaise och Fjällstationen.
Vi ska nu ta oss tillbaka till Nikkaloukta och njuter av våra sista timmar i fjällen. Vår buss hämtar upp oss runt 16:00 och sen har vi en timmes bussfärd innan vi når Kiruna. Bussen släpper av på tågstationen igen. Ett kort, men fullspäckat äventyr är över och med många nya minnen reser vi hem. Tack för det här äventyret!

GEMENSAMMA FÖRBEREDELSER!

Med ordentliga förberedelser blir äventyret mycket roligare!
Vi kommer gemensamt peppa varandra och ladda upp inför resan. Nedan hittar du några viktiga hållpunkter:

27 januari: Kick-off på kontoret
10 mars: Start på träningsprogram 6 månader innan avresa
20 mars: Upptaktsträff i Sunnerstabacken med tillhörande häng hos Louise
10 juni: Deadline att lämna in Hälsodeklaration (påminnelse kommer!)

 

Det du behöver fokusera på inför resan är:

 • Komma i så god form som möjligt
 • Införskaffa all nödvändig utrustning/kläder
 • Tagga!

Att packa till Kebnekaise

En bergsbestigare bästa vän är dess utrustning och på en expedition till Kebnekaise behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Under början av vandringen kan det vara ett ganska behagligt klimat men allt eftersom vi kommer högre upp på berget sjunker temperaturen och uppe på toppen är det inte omöjligt att vi möts av minusgrader. Har vi tur är det blå himmel och sol men vi kan likväl ha ihållande regn, stark blåst eller snöstorm. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Kebnekaise. Du hittar:

 1. Video: grundläggande om packning och utrustning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

Du packar alla dina saker i en ryggsäck på ca 40 liter. Den skall rymma allt du behöver ha med dig dessa dagar. På vandringen in från Nikkaloukta bär du all din packning – så packa smart! Väl framme på fjällstationen lämnar du det du inte behöver när vi gör vår topptur. Förutom dina regnkläder, förstärkningsplagg, vatten och matsäck kommer du bära din personliga säkerhetsutrustning (som du får på fjällstationen) på toppturen. Säkerhetsutrustningen är en hjälm, stegjärn och via ferrata-slinga och behöver alltså få plats i din ryggsäck på toppturen. Ryggsäcken bör väga så lite som möjligt och inte mer än 7-8 kg med all packning på vägen in från Nikkaloukta.

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta!
Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att
skydda utrustningen så du slipper gå i blöta grejer.
Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar och färger. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull,  brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller på kortare raster. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft.  

 

 

 

 

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller på fjällstationen. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort.  Dina “lägerkläder” som du har på fjällstationen bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar, och ett par riktigt tjocka vantar då det kan vara kallt under toppturen om vädret är dåligt. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

SKOR

Du behöver två olika par skor på resan. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är tex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha på fjällstationen. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller liknande. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt)

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna måste gå över fotknölarna (se exempel)
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Eftersom du kommer ha stegjärn på dig så räcker det inte med halvhöga trekkingskor (detta då stegjärnen tenderar att glida av denna typ av sko som är lite mjukare).
 • Gå in skorna ordentligt!

 

Exempel på modell på känga som fungerar respektive för låg modell

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Förutom dina kläder finns det annan utrustning som kommer göra livet enklare och härligare under vandringen. En regnponcho gör stor skillnad vid ihållande regn och är skönt att slänga på sig. Se till att ha en regnponcho av bättre kvalitet som är ordentligt vattentät.

Du behöver även skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett parsolglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

Du behöver ha med en pannlampa då vi ibland är ute tills det börjar skymma. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. 

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Vi rekommenderar att du har med både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats, inte petflaska eller liknande. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene. Tips! Välj en vattenflaska med stor kork för att lättare kunna ta vatten ur bäckarna.

Vätskepåse/camelbak

 

 

Från lunchen dag 1 till lunch sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Förutom detta, kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse.

HYGIEN

En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår.  Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, tex plåster, skavsårsplåster och tejp, huvudvärkstabletter och självklart dina personliga mediciner. 

VIKTIGA PAPPER

FÖRSÄKRING

Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

 

 

Träning inför Kebnekaise

 

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning.

Nedan har vi satt ihop ett träningsschema som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning.

Träningsformer

Konditionsträning: Exempelvis löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. Syftet är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete.

Backträning: Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Syftet är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen.

Vandring med packning: Det kan vara bra att variera lite kortare pass i backe med att vandra även i varierande terräng, både i backar och mer flackt. Gå gärna i kuperad terräng i skogen så får du naturlig styrketräning och varierande belastning.

Hur du använder träningsschemat

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare är det bara att köra igång med vecka 1 och sedan förlänga schemat i slutet med liknande träningsveckor som presenteras i vecka 22-26. Upplägget är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

 

Träningsschema

Vecka 1-8: Introduktion av konditionsträning

De första åtta veckorna ska inte innehålla någon annan träning än det som står i schemat. Man kan på sin höjd komplettera med längre vandringar (45-60 minuter) med lättare packning på ryggen. Syftet är att stärka tåligheten i passiva vävnader, dels att hålla förbränningen igång flera dagar i veckan, dels att få dig mentalt inställd på att träna kontinuerligt. Skapa goda vanor helt enkelt.


Vecka 1 – 4


Måndag          Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     30 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     60 min


Vecka 5 – 8


Måndag           Vila

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Vandring med packning, 5 kg på ryggen     60 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     75 min


Vecka 9-16: Ökad konditionsträning och styrka

I nästa period fortsätter du med det som förhoppningsvis blivit en rutin, att ha träningen som en del av vardagen. Se också till att få in träningen som en naturlig del av semestern. Många vill varva ner när man är ledig och det skall man verkligen göra! Nedvarvningen är dock viktigast för det mentala, så se ledigheten som en perfekt kombination av arbete för kroppen och vila för huvudet. Under den här perioden rekommenderas att du kompletterar konditionsträningen med styrketräning en till två gånger i veckan. Styrketräningen ska genomföras med låg belastning och många repetitioner där fokus är på bålstabilitet.


Vecka 9 – 10


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     45 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 11 – 12


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     90 min


Vecka 13 – 14


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     60 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag         Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     45 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 15 – 16


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen     75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: Tor situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning     120 min


Vecka 17: Formtoppning och vila

Under 16 veckor har du nu gett dig själv en bra grund att stå på. För att tillgodogöra sig träning så är det viktigt att vila. Både för kroppen, men framför allt för huvudet. Under den här veckan ska du träna lite lättare och framför allt fokusera på att vila och ladda batterierna för de avslutande 10 veckornas träning. Träna det du känner för och ha inte några krav vad gäller tid eller sträcka.


Vecka 17


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 18-26: Upptrappning

I nästa period ska du åter igen trappa upp träningen. För att kunna göra detta på bästa sätt är det nu viktigt med kontinuerlig återhämtning. Därför är denna period uppdelad i två fyraveckors perioder, med en vilovecka i mitten.


Vecka 18 – 19


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     45 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     100 min


Vecka 20 – 21


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               75 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 22 – vilovecka!


Måndag          Vila    

Tisdag             Konditionsträning     valfri tid

Onsdag           Vila

Torsdag          Lätt styrka                  valfri tid

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Konditionsträning     valfri tid


Vecka 23 – 24


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Vila

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 25 – 26


Måndag          Vandring med packning, 10 kg på ryggen               90 min

Tisdag             Konditionsträning (plus 15 min uppvärmning)     60 min

Onsdag           Vila

Torsdag          Styrka. Exempel på övningar: situps, rygglyft, plankan, fällkniven, armhävningar.     30 min

Fredag            Backträning                                                                    60 min

Lördag            Vila

Söndag           Backträning                                                     120 min


Vecka 27: Formtoppning och vila

Formtoppningen handlar mest om att trappa ned på träningen så att musklerna får återhämta sig och bygga upp sig inför avfärd. Träna några lättare pass som du mest gör för att ha en skön känsla i kroppen. Det viktigaste den här veckan är att sova bra på nätterna och äta ordentligt, så att kroppen kommer fulladdad med energi till avfärd. Vila så mycket du kan och träna det du tycker är kul!


 

••••••••••••••••

Bra jobbat! Nu är det äntligen avfärd till Kebnekaise, låt äventyret börja!

Fyra månader innan avresa öppnar vi upp formuläret för Hälsodeklarationen. Där lämnar du uppgifter kring din hälsa för att vi på ett säkert sätt ska kunna utföra resan.

Ett påminnelsemail skickas ut så du behöver inte vara orolig för att missa deadline 🙂