Upplev Cinque Terre med Swett

I östra Ligurien finns fem små fiskebyar som klamrar sig fast på havsklipporna med färgglada hus – Cinque terre. Ett kulturlandskap där generation efter generation byggt stenlagda odlingsterrasser för att kunna odla vin i branterna. Resultatet är en plats så unik att den 1997 utsågs till världsarv.

När man vandrar genom vinodlingarna, är det alldeles tyst och hela synfältet upptas av medelhavets djupblå, himlens ljusblå och vinrankornas mörkgröna.

Regionen är känd för sin skönhet och sin mat, pasta med pesto, taggiasche-oliver, saltade sardeller och nyplockade musslor – hälsosamt och gott. Friskt, porlande, lokalt vitt vin.

Följ med på en resa som tar dig bortom Cinque terres mest vandrade stigar till italienarnas egna favoritplatser och till de vildare delarna av världsarvet som många missar.

Vi vill även visa upp ett hörn av Toscana som italienarna älskar men som inte många svenskar hittat ännu. De branta Apuanska alperna med toppar på 2000 meter där den berömda vita Carrara-marmorn brutits sedan romartiden. Här finns också några av världens äldsta via ferrata.

Cinque Terre dagsprogram

Cinque Terre med Swett

Maten

Ligurien är känt för sin pesto, sina sardeller och musslor – god, hälsosam mat. Det lokala vinet, ofta på Vermentino-druvan, brukar vara friskt och lätt bubbligt. Bergsmaten i Toscana kan vara hemgjord pasta med köttfärssås på vilt, toscanska bönsoppor, lokalt kallskuret och svamp som plockats i skogen utanför. Perfekt med rött Sangiovese-vin.

Boendet

Vi har valt att lägga övernattningarna på höjden ovanför Cinque terres huvudbyar för att det är fridfullare där. Två av nätterna bor vi på hotell i rum med fyra bäddar per rum. Två av nätterna bor vi på rifugio (toppstuga) där man sover i våningssängar, fyra till sex personer per rum.

Våra guider

Med på resan har vi Calle Godani, till vardags matskribent och väl förtrogen med liguriska köket, som kommer agera gastronomisk guide. Calle, 40 år, jobbar som journalist på Lokaltidningarna Mitt i Stockholm. Familjen har hus utanför La Spezia där han spenderat somrarna sedan barnsben. Han har tillsammans med sin fru Hanna Godani en matblogg där de testar recept från en känd italiensk kokbok från 1800-talet, L’Artusi. 

“När jag var liten hade turismen till Cinque terre knappt kommit i gång. Det fanns bilväg till två eller tre av byarna, resten nåddes endast med tåg. Ett av mina första minnen är från en vandring i Cinque terre. På ett ställe var stigen så smal att man var tvungen att luta sig in mot klippan för att inte falla ner för ett stup. En lillgammal röst inom mig undrade om det inte var lite oansvarigt av min pappa att ta med mig som bara var fem-sex år på en så äventyrlig vandring.”

Förutom Calle kommer även Swetts vandringsguide att vara med.

Kulturen

Medeltidsborgen Portovenere är byggd på ett mycket äldre venustempel, där av namnet. Vi kommer vandra genom ett tusenårigt kulturlandskap, där generationerna stensatt sammanlagt 7000 kilometer (!) av terrasser för att kunna odla vin i branterna. Mer om världsarvet:http://whc.unesco.org/en/list/826/

Sen besöker vi ett hörn av Toscana som många turister missar, men som är desto mer uppskattat av italienarna. På somrarna flyr många upp i de Apuanska alperna där luften är friskare. Vandring är ett folknöje. Därför finns det gott om rifugios, toppstugor, med bra käk.  Från de här bergen hämtade romarna den vita marmorn till sina statyer. 2000 år av marmorbrytning gör att vissa av topparna på avstånd ser ut att vara snötäckta.

Naturen

Kuststräckan mellan Portovenere och Cinque terre är brant och luktar friskt av pinjeträd och vild timjan. Här växer också vild saffran, fänkål och sparris. Mellan de fem byarna är sluttningarna täckta av terrasserade vinodlingar som man vandrar genom. I Toscana kommer vi vandra från kustslätten, över kullar täckta av olivodlingar och upp i marmorbergen som är kända för sin rika flora och fauna.

Vandringen

För den här resan har vi valt ut de stigar som är mindre vandrade och samtidigt erbjuder de allra vackraste utsikterna.

Först följer vi en gammal mulstig utmed den branta kusten, den vilda delen av Cinque terres nationalpark. Eftersom det är fem timmars vandring till den första av de fem små byarna så brukar man inte träffa på särskilt många människor längs vägen. När vi sen går genom byarna kan det bli lite fler, men vi väljer de stigar som går på höjden, som färre går på.

De flesta dagarna går det att korta vandringen för den som känner sig trött, men den som bokar måste klara av fem-sex timmars vandring med höga kliv. Bitvis är vandringen luftig när vi går utmed de branta klipporna, men våra guider väljer bara säkra stigar.

Var och en bär med sig hela sin packning under vandringen, så vi packar lätt.

Via ferrata

På resan finns möjlighet till ett äventyrligt moment för den som vill testa. Några av världens första via ferrata ligger i de Apuanska alperna. Det handlar om enklare klätterleder på exponerade platser där kedjor och vajrar satts upp så att man kan säkra sig. För den som är äventyrslysten finns det möjlighet till detta. Vi hyr in italienska bergsguider och den utrustning som behövs, därför tillkommer också en avgift utöver grundpriset.

Den som vill kan till exempel klättra uppför den 124 år gamla via Ferratan uppför Monte Procinto, ibland kallad “il panettone” på grund av sin cylindriska form. För de som tycker det låter lite väl äventyrligt arrangerar vi en lättare vandringstur, eller kanske en tupplur i rifugion lockar mer?

Varför Cinque Terre med Swett

Det är kul att så många har förälskat sig i Cinque terre, men det medfört viss trängsel inne i byarna och på de enklare stigarna mellan dem. Vi vet vilka stigar som är vackrast och ändå ganska folktomma. Med Swett får du uppleva italienarnas Ligurien och Toscana.

 

Cinque Terre – Datum och pris

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Upplev Cinque Terre på vår och höst!

Vi besöker Ligurien och Cinque Terre då vädret är som alla behagligast och det känns ungefär som svensk sommar. Turen går under fem dagars tid på små stigar, vi bor på mysiga boenden och på dagarna går vi genom vinodlingar längst med havet. Vi avslutar resan i apuanska alperna och får uppleva det allra bästa av Toscana. En resa för dig som behöver gillar god italiensk mat, och som vill få en extra dos värme, ljus och äventyr.

Kommande datum:

9-13 oktober 2018

16-20 oktober 2018

28 maj-1 juni 2019

15-19 oktober 2019

19-23 maj 2020

13-17 oktober 2020

Kostnad per person: 14.900:-

Bokningsavgift 4900:- , resterande belopp erläggs 30 dagar innan avfärd.

Har du några frågor, maila info@swett.se eller ring 070-586 44 58

Vad ingår i priset?

I resan ingår:
→ Samtliga transfers i Italien (buss+tåg)
→ Samtliga övernattningar enligt programmet
→ Svensk guide som är med hela tiden
→ Helpension (frukost, lunch, middag)

I resan ingår inte:
→ Saker av personlig natur (telefonsamtal, souvenirer, kläder och vandringstillbehör)
→ Alkohol
→ Dricks
→ Via ferrata (kräver att vi hyr in italienska bergsguider och kostar därför extra)

→ Flyg (Vi hjälper gärna till att boka!)

 Priserna gäller från och med 2016-05-20 och tillsvidare. Det är tidpunkten för bokningen som är avgörande för rätten att få ett rabatterat pris för tidig bokning. Swett reserverar sig för tekniska fel vid bokning som kan leda till att rabatt uteblir eller felaktigt utdelas. Priset korrigeras vid sådana fall vid slutbetalningen. Endast en rabattkod kan användas vid bokning, rabatter går ej att kombinera. För övriga villkor se:

Swett bokningsvillkor