Kilimanjaro fakta

2019-07-09
Allmänt, Blogg

1. Kilimanjaro är det högsta berget i Afrika, vilket gör det till en av “De sju topparna”. Det är väldigt populärt både bland erfarna vandrare och nybörjare eftersom det anses vara den lättaste av de sju topparna att bestiga. Att bestiga berget kräver ingen teknisk kompetens eller utrustning såsom rep, sele, dubbar eller isyxa. Det är vandring som gäller, inte bergsklättring.

2. Kilimanjaro är inte bara Afrikas högsta topp, men också världens högsta fristående berg. Den högsta punkten, Uhuru Point, är belägen 5895 m ö.h. Medans de flesta höga berg är en del av bergskedjor, som till exempel Mount Everests Himalaya, är fristående berg som Kilimanjaro vanligtvis ett resultat av vulkanaktivitet. 

3. Kilimanjaro ligger i Tanzania drygt 320 km från ekvatorn, skiljelinjen mellan norra och södra halvklotet. När tidiga upptäcktsresande rapporterade att de sett glaciärer på Kilimanjaros topp trodde folk inte på dem, eftersom man tänkte att det var omöjligt för is att bildas så nära den heta solen runt ekvatorn.

4. Kilimanjaro hade en gång tre vulkaniska koner, Kibo, Shira och Mawenzi. Kibo är den  högsta och det är där bergets topp finns. Shira kollapsade för länge sedan och skapade Shiraplatån på västra sidan av berget. Mawenzi är en skarp topp som mäter 5149 m ö.h. det är den tredje högsta toppen i Afrika, efter Kibo och Mount Kenya.

5. Shira och Mawenzi är utdöda vulkaner. Kibo är dock en vilande vulkan, den kan få ett utbrott igen. Det senaste stora utbrottet skedde för trehundrasextiotusen år sedan och den senaste vulkaniska aktiviteten var för tvåhundratusen år sedan. En två timmars tur och returresa bort från det högst belägna lägret “Crater Camp” finns “The Ash Pit”, en gammal krater. De som besöker kratern välkomnas med lukten av svavel från vulkanens lava. 

6. Namnet Kilimanjaros ursprung är inte helt känt. Det mest populära svaret är att namnet kommer från det swahiliska orden för berg, “Kilima”, och vithet, “Njaro”. En annan möjlighet är att Kilimanjaro är det europeiska uttalet av en Kichagga-fras med betydelsen “vi misslyckades med att bestiga det”.

7. Kilimanjaro bestegs först av den tyske geologen Hans Meyer, den österrikiske bergsklättraren Ludwig Purtscheller och den lokale guiden Yohani Kinyala Lauwo år 1889. Vid Hans Meyers första försök år 1887 nådda han endast basen av Kibo, då han inte hade lämplig utrustning för att fortsätta genom snö och is. Han gjorde ett andra försök år 1888 som även det misslyckades. 

8. Nu bestiger cirka trettiotusen människor kilimanjaro varje år. Tyvärr misslyckas ungefär hälften av dem, främst beroende på höjdsjuka. Många som misslyckas väljer Marangurutten, vilket är den kortaste vägen (fem dagars rundresa) till toppen, men det bästa sättet att bestiga det på är att använda en längre väg för att underlätta acklimatisering. 

9. Den snabbaste uppstigningen och nedstigningen av Kilimanjaro utfördes år 2014 av schweizaren Karl Egloff på bara sex timmar och fyrtiotvå minuter. Idrottare som utför hastighetsklättring på hög höjd har acklimatiserats till lämplig höjd redan innan försöket påbörjas. De etablerade Kilimanjaroturerna varierar från fem till nio dagar uppe på berget.

10. Den äldsta personen som lyckats bestiga Kilimanjaro är Dr. Fred Distelhorst, en pensionerad amerikansk ortodontist som bröt världsrekordet år 2017, då åttioåtta år gammal. Den äldsta kvinnan att bestiga Kilimanjaro är Angela Vorobyova, en pensionerad rysk skollärare som besteg berget år 2015 vid åttiosex års ålder. 

Åldersgränsen för att bestiga Kilimanjaro är tio år, men parkmyndigheten beviljar undantag för barn som har betydande erfarenhet vad gäller vandring. Den yngsta personen att bestiga Kilimanjaro är amerikanen Coaltan Tanner som besteg berget år 2018 vid sex års ålder. Den yngsta tjejen som nått toppen är Montannah Kenney som var sju år gammal när hon besteg berget. 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x